Карамфил и канела

  • 57 841
  • 45
Ягодова сянка



3 готови какаови блата

400 мл. прясно мляко

1 крем на д-р. Йоткер ванилия, без варене

400 гр. заквасена сметана

200 гр. ягоди

3 с.л. захар

за украсата: малка опакова сметана Президент, 10-тина ягоди, кокосови стърготини, 2 с.л. захар

Пърият блат се поставя в тортена чиния. Инстантният крем се разбива по указанията на опаковката с 400 мл. мляко. Изсипва се върху блата и се заглажда. Вторият блат се поставя внимателно отгоре. Заквасената сметана се разбива със захарта. Ягодите се накълцват на дребно и с внимателно бъркане се прибавят към сметаната. Сместта се изсипва върху тортата и се заглажда, а върху нея се слага третия блат. Прибира се да стегне за 30 мин. в хладилника.

През това време течната сметана се разбива с 2 с.л. захар, на твърд сняг. Ягодите за украсата се измиват добре. Тортата се намазва със сметаната, като се оставя част от нея за украса с шприц (на мен не ми достигна особено, остана само за един бордюр). Отгоре се поръсват кокосовите стърготини и се украсява с ягодки.

Прибира се в хладилника поне за два часа и се брани от нетърпеливи нападатели Simple Smile .
Виж целия пост
# 1
Типови хлебчета за сандвичи



Тази рецепта е идеална за средно големи хлебчета, които се изпичат в неделя и има за цяла седмица сандвичи за обед - в моя случай за работата. От една доза ми излизат 6 големи или 12 малки (тип земелчета). Изключително вкусни са, стават бързо и не включват бяло брашно, така че са и диетични.

Ето и рецептата:

500 гр. типово брашно (тип 1150)
280 мл. течност - половината вода, половината пр. мляко
2 ч.л захар
2 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая

Подготвям си течностите - 140 мл. прясно мляко със стайна температура и 140 мл. хладка водичка. В купичка разтварям маята, с двете лъжички захар и водата. Оставя се да шупне. В купа се пресява брашното, добавя се солта и се налива прясното мляко. Щом маята е готова се добавя при останалата смес и се замесва меко тесто, което да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на колкото искате топки, при мен 6 и се привеждат в желана форма. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат още около 20 мин. (в зависимост от температурата в стаята). Намазват се отгоре с прясно мляко и се слагат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се до зачервяване, след което се изваждат и се оставят да изстинат на решетка.

Виж целия пост
# 2
Хляб с домати и маслини



източник: thecakelab.com

175 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
200 гр. кисело мляко
500 гр. бяло брашно
1 пак. суха мая

~ 100 гр. чери домати - нарязани на четвъртини
~ 100 гр. черни маслини - без костилки, нарязани на парченца

Киселото мляко, водата, зехтина, солта и захарта се смесват и разбъркват добре. Отделно се разбърква брашното със сухата мая и първата смес се добавя към него. Омесва се меко тесто, което да не лепне или съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. След това се разстила и леко разточва на набрашнена повърхност. Наръсва се с доматите и маслините. Завива се на руло и се усуква няколко пъти. От течността на доматите започва много да лепне, но това не трябва да ви притеснява - набрашнявате си ръцете и сучете, докато плънката отиде навсякъде. Завива се на кравай и се слага в кръгла тавичка - при мен висока и дълбока йена. Отгоре се намазва със зехтин. Слага се в студена фурна, която се включва на 200 градуса. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви и хване коричка. Оставя се да изстине на дъска или решетка.

Да ви е вкусно!
Виж целия пост
# 3
Боровинкови мъфини



2 ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
1/4 ч.л. сол
1 с.л бакпулвер
1/2 ч.ч олио
2 яйца
1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч. хладка вода
1 ч.ч боровинки

Яйцата, захарта, млякото, водата и олиото се разбиват с миксер, докато станат на хомогенна смес. Брашното се смесва с бакпулвера и солта, след което постепенно се добавя към яйчената смес и се разбърква с миксер. Накрая внимателно се добавят боровинките и леко се разбърква с лъжица. В намаслени формички за мъфини се разсипва от сместта до 2/3 от височината им. Пекат се в студена фурна на 180 С. Вадят се още топли от формите и се оставят да изстинат на решетка или дъска.

Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 4
Ягодово парфе



Два пакета обикновени бисквити се натрошават на ситно и им се добавя едно малко пакетче масло, разтопено, омесва се да стане на сравнително хомогенна маса. Ако е малко маслото - добавя се мъничко прясно мляко, да стане така, че да може да се разстила по стените и дъното на формата (може да не се слага по стените, а само на дъното). Разстила се и леко се запича във фурната, да поизсъхне (около 5-10 мин., може и без това, всякак става вкусно). Отделно се смесва една голяма кофичка заквасена сметана, една кофичка кисело мляко с висока масленост и захар на вкус - аз сипвам и бъркам с миксера, опитвам да ми е сладко. После добавям около 500 грама ягоди, накълцани на ситно и 2 разтворени желатина накрая. Всичко се обърква, изсипва се върху бисквитената платка, заглажда се и се слага в хладилника за няколко часа да стегне.
Виж целия пост
# 5
Огретен с чушки



6-7 печени и обелени чушки
200 гр извара
100 гр сирене
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
сол, черен пипер с лимон (имам такава готова подправка), чубрица
кашкавал за поръсване

Нарязвам си чушките на къси лентички. Яйцата се объркват с изварата, на каша, добавят се натрошеното сирене, прясното мляко, подправките и пак се обърква - на гъста каша (ако е прекалено гъсто, се добавя още малко мляко, а ако е рядко - още извара или сирене). Накрая се добавят чушките и се разбърква леко. Плитка тавичка или йена се намазва с олио, изсипва се сместта, заглажда се, отгоре нареждам тънки лентички кашкавал. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, докато сместта се стесгне и кашкавалът се зачерви. По-вкусно е студено Smile .

Рецептата търпи много вариации и промени. Може и само със сирене, но тогава не слагайте сол. Идеята ми хрумна един път, когато бях решила да правя чушки бюрек, но ме мързеше да пържа, та направих лесния вариант. Дано да ви хареса!
Виж целия пост
# 6
Плодова салата



Тази плодова салата е малко по-нестандартна, но изключително свежа и вкусна. Търпи смело добавянето на няколко парченца сирене камамбер.

диня
пъпеш
мед
смлени орехи
череши за украса

Динята и пъпешът трябва да са много добре охладени. С лъжица за сладолед от тях се издълбават топченца, които се нареждат в чиния. Медът се загрява, докато се втечни леко и с него се залива салатата (количеството е на вкус). Отгоре се поръсва със смлени орехи и се украсява с череши.
Сервира се веднага.
Виж целия пост
# 7
Палачинкови вързопчета



4 палачинки
сладко с цели плодове (най-вкусни са с череши и вишни)
пудра захар
клечки за зъби

В средата на всяка палачинка се слага по една супена лъжица сладко и палачинката се свива на вързопче или "бохча", като краищата и остават свободни нагоре. Някалко клечки за зъби се забождат по средата на вързопчето, за да придържат формата. Сервират се в предварително затоплени чинии, поръсени с пудра захар. Могат да се залеят с плодов топинг или течен шоколад.
Виж целия пост
# 8
Козуначени кифлички



500 гр. брашно
150 гр. захар
200 мл. прясно мляко
40 гр. краве масло
40 мл. олио
2 яйца + 1 жълтък за намазване
1/2 ч. л. сол
кората на 1 лимон
1/2 кубче мая
1 пак. ванилия

Маята се разтваря с малко хладка вода и малко захар, оставя се да шупне. Пресяваме брашното и в него оформяме кладенче. Изсипваме разбитите на пяна яйца (с добавената захар), разтопеното топло масло, олиото, млякото (с лимонените кори и ванилията) и маята. Замесва се меко и еластично тесто, което се бие поне 100 пъти в масата. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

Премесваме втасалото тесто още веднъж. Разделяме го на 3 еднакви по големина топки, които разточваме на кръг с дебелина около 0, 5 см. Режем на 12 или 16 триъгълника. В дебелата част на всяко слагаме по малко шипков мармалад и малко смлени орехи. Навиваме на рулца, като кроасани и нареждаме в тавичка, като оставяме място помежду им, защото бухват още. Намазваме ги с разбит жълтък + 1 с. л. прясно мляко и ги наръсваме със захар. Пекат се на 200 градуса, до зачервяване.
Виж целия пост
# 9
Ягодово смути



150 гр. замразени ягоди
1 малък банан
4 с.л. с връх кисело мляко
1 ч.л. мед

Всичко се пасира в блендер и се сервира във висока чаша, със сламка.
Виж целия пост
# 10
Крем супа от тиквички със синьо сирене



2 големи тиквички
2 малки картофа
1 кубче пилешки/зеленчуков бульон
1 с.л. олио
1 с.л. краве масло
50 гр. синьо сирене или 2 триъгълничета топено
филирани бадеми
черен пипер
сол

Зеленчуците се обелват и нарязват на кубчета. Сваряват се в подсолена вода, с олиото, бульона и черния пипер. Когато са готови се свалят от котлона и им се добавя маслото и синьото сирене. Пасират се до кремообразна смес.
Сервират се поръсени с филирани бадеми.
Виж целия пост
# 11
Мързеливки



Рецепти за бързи питки има много Simple Smile . Тази ми е от моята баба и ги правя от години.

2 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
150 - 200 гр. сирене
1/2 ч.л. сода
олио и масло

Содата се разбърква в киселото мляко, което се изсипва в купа. Към него се прибавят брашното и натрошеното сирене и се размесват с вилица. Става лепкаво тесто. Ръцете се намазват обилно с олио, откъсва се парче от тестото и се прави на плоска питка, отново се намазват ръцете - питка и така докато свърши тестото. Питките се редят в намаслена тавичка. Върху всяка се слага по парченце масло. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.
Виж целия пост
# 12
Мини калцонета



тесто:

500 гр. брашно
200 мл. хладка вода
1/2 кубче мая
1 яйце + 1 жълтък
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

плънка:

мек колбас
кашкавал
кисели краставички
доматено пюре
чубрица

Маята се натрошава в хладката вода, добавя се захарта, разбърква се и се оставя сместа да шупне на топло. Яйцето и олиото се разбиват. В купа се сипва брашното, объркано със солта, добавят се разбитото яйце и разтворената мая. Омесва се меко, еластично тесто, оставя се да втаса, докато удвои обема си.

През това време колбасът, кашкавала и краставичките се нарязват на дребно, добавя им се доматеното пюре и чубрицата, разбърква се добре. От втасалото тесто се късат топки, които се разточват на големи тънки кръгове. С чаша се изрязват кръгчета, в средата им се слага от плънката и се сгъват на две. Краищата се притискат с вилица.

Калцонетата се редят в намазнена тавичка и се намазват с разбит жълтък. Слагат се в студена фурна (без да втасват отново) и се пекат до златисто на 180 градуса.
Виж целия пост
# 13
Печени круши



4 круши
орехи
мед
кафява захар
канела

Крушите се обелват, разрязват на половинки по дължина и им се издълбават семките. Овалват се в кафява захар. В дупчицата по средата се капва мед и се слага по един орех. Поръсват се с канела. В тавичка се сипва малко вода и се нареждат крушите, пекат се в загрята на 200 градуса фурна около 20 мин.
Виж целия пост
# 14
Мъфини с моркови и орехи



1 и 1/2 ч.ч. брашно
3 настъргани моркова
1/2 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
1/4 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. смлян карамфил

Захарта, меда, яйцата, олиото и прясното мляко се разбиват с миксер. Добавят се брашното, бакпулвера и подправките, до олучаването на хомогенна смес. Накрая се прибавят морковите и смлените орехи, обървка се добре.

Сместта се разсипва във формички за мъфини и кексчетата се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 25 мин.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия