Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Преди да тръгне на училище можеше ли да чете и смята детето Ви?

  • 4 576
  • 71
Здравейте, вълнува ме една тема, често коментирана по различни поводи. Трябва ли да е научено детето да чете и смята преди да тръгне на училище? Вие на какво мнение сте?
Виж целия пост
# 1
Моето знаеше. А дали трябва е много спорно. Зависи на каква госпожа ще попадне. На нас ни се наложи да сменяме училището по средата на учебната година.
Виж целия пост
# 2
Защо?
Виж целия пост
# 3
Не случихме на учителка  Sad
Виж целия пост
# 4
А сега как е?
Виж целия пост
# 5
Много добре. Госпожата го внедри бързо в класа и създалата се вече атмосфера.
Проблеми с материала не е имал - само не пише красиво Simple Smile
Виж целия пост
# 6
А нашта учителка ни каза че трябва детето да знае да брои от 1 до 10 и обратно и понеже я питах и аз същото дали трябва да може да чете тя ми каза че това ще изучават в 1 клас и няма да му е интересно като вече го може
Виж целия пост
# 7
Дано да имаме късмет с госпожата!
Виж целия пост
# 8
Моето можеше. Да смята учеха в градината, а за четенето - сам поиска и се научи.Дадох един буквар, т.к.познаваше буквите просто му показах как се свързват в срички. Научи се за около 2 седмици.
Дали трябва - не знам, според мен е както то прецени.Ако се чуства готово и има желание - защо не.Ако е обратното - по-добре да не се насилва.
Виж целия пост
# 9
Моето не знаеше. После стачкува до дупка и пак се научи да чете и смята. Писането определено не ни е от силните страни  Grinning
Виж целия пост
# 10
Радо можеше да смята до 10, знаеше буквите, но не можеше да сричкува, пък какво остава да чете. Не съм го насилвала. Научи се в 1 клас. Краснописа и при него е ooooh!
Виж целия пост
# 11
Не, не можеше и умишлено не съм го учила.
Виж целия пост
# 12
И да чете може и да брои . Ние също се занимавахме с него в къщи,но като цяло заслугата е на госпожите от детската градина,поне при нас беше такава програмата-да се научат да сричат ,да броят, дори събираха и изваждаха с числа до 20.
Виж целия пост
# 13
Бъкел не знаехме. Нито цифри, нито букви, нито ченгели - умишлено не исках да ги учи.

Та да ви разкажа случка от тогава.
Имам много силен спомен от този момент. С каката, вече първокласничка ще става (вече ще сме осми клас, но и сега го помня като днес) и септември, преди началото на учебната година имаме първа родителска среща за помагала, организационни и т.н. неща. Слушаме си кротко, госпожата спокойна и уравновесена жена, невероятен преподавател както се оказа по-късно, въобще прекрасен човек. Обяснява как не трябва да се притесняваме, ако детето не знае букци и цифри - тя затова е там, да ги научи. И по едно време, на първия ред седи една майка, която е една от този тип строги, стриктни според облекло и прическа (ала Людмила Живкова) й задава следния въпрос с интонация и тон, който ми е невъзможно да разкажа, но беше един такъв надменно-пренебрежителен към всички присъстващи, издала леко напред устни присвити и тънки: "Все пак да попитам, как смятате да ангажирате вниманието на деца като моят син например, които знаят прекрасно да СМЯТАТ (тук ние трябва да се досетим, че такива дреболии като самите цифри са извън коментар за научаване) с числата до 20, както и умее да чете гладко (това за самите букви, като за цифрите)."  И леко поклаща глава с кока насам натам. Еааааа казвам ви, как не паднах от стола. Едвам се сдържах да не избухна в бурен смях.  Представяте ли си какъв изключителен проблем има тази жена. Добре, че г-жата е много тактичен и спокоен човек и й обясни, че ще намери начин - не помня точните думи, но и не слушах съсредоточено, защото просто бях поразена. То бива, бива, ама чак пък такова чувство за превъзходство и то за нещо, което според мен не може да бъде такова, ми се видя много смешно. Моето момиче по нищо не му отстъпи на този младеж през годините, даже си дишаха във врата на всички състезания - ту единия напред, ту другия, та се чудя как ли изобщо сме се справили, като не сме знаели да четем и пишем ПРЕДИ първи клас просто не знам ooooh! newsm78 ooooh!

 Joy Joy Joy
Дано никоя от вас не изпада в такава ситуация. Между другото това дете не го пускаха на нито едно парти на класа, на нито едно зелено училище и то страдаше много от това. А е умно, много умно и знаещо дете, но на каква цена - просто с безбожно амбициозна майка, която не пропусна да ни обясни по нататък през годините, как е завършила училище със златен медал, като студентка не помнех какво още и там с медал беше направила и сега какви постижения има. Не мога да мисля и хората, които са й подчинени, живи да ги ожали човек. Пропуснах да напиша, че непускането на партита беше заради това, че било излишно губене на време, което можело да се оползотвори по много по-полезен начин.
Виж целия пост
# 14
Не знам дали "трябва". Диня ще е ученичка септември месец.
Може да чете, пише, справя се и с елементарни задачи по математика. Пробва се да пише и ръкописно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия