1. Кавърма в палачинка
Продукти:
200 гр. пилешко месо
100 гр. пушено месо
200 гр. гъби
200 гр. кашкавал
200 гр. кисели краставички
2 глави лук
5 бр. печен пипер
1 морков
1 бр. заквасена сметана
3 - 4 скилиди чесън
10 палачинки
Магданоз
Чубрица
Нарязвате на жулиени всичко / моркова се настъргва /. Запържвате лука, месото, пипера, гъбите, моркова. Пържат се до пълна готовност. Пресованият чесън се добавя към сметаната и се оставя настрани. Нарязаните краставички се добавят към готовия пълнеж, заедно с магданоза и чубрицата. Взема се палачинка. Върху нея се настъргва кашкавал и се слага от пълнежа. Навива се и отгоре се полива с малко сметана с чесън.
Ето още рецепти:
2. Пилешки щрудел
Продукти:
500 гр. обезкостено пилешко месо
200 гр. гъби
250 – 300 гр. кашкавал
1 кофичка заквасена сметана
2 глави лук
черен пипер
чубрица
магданоз
сол
За тестото:
1 яйце
1 ½ ч.ч. брашно
1 к. ч. вода
3 с.л. олио
сол
За соса:
1 майонеза
5 с. л. кисело мляко
3 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Продуктите за тестото се замесват (ако е нужно добавете още брашно или яйце в зависимост от твърдостта на тестото – трябва да е не много твърдо). Запържете в малко мазнина гъбите, лука, месото. Добавете сметаната и подправете на вкус. Разточете тестото на не много тънък лист. Нарежете го на кръгове с чашка. Във всяко кръгче сложете от сместа, прегънете на две и притеснете краищата да залепнат. Наредете в намаслен атавичка и печаете до златисто. Соса пригответе като към майонезата добавите млякото и смачканият чесън.
3. Пълнени втасали камби
Продукти:
10 едри втасали камби
700 гр. обезкостено пилешко месо
100 гр. сланина
2 моркова
2 глави лук
5 скилидки чесън
3 к. ч. смлени орехи
250 гр. кашкавал
сол
черен пипер
маграноз
Наин на приготвяне:
Нареждате камбите в намаслена тавичка. Запържвате нарязанито на ситно месото и сланина, нарязания на ситно лук и чесън, настърганите моркови. Сваляте от огъня, смесвате с орехите и подправяте. Във всяка камба се налива вода до средата, пълни се със сместа и в тавата за печене също се налива малко вода. Камбите се пекат докато почернеят леко отгоре. Изваждат се от фурната, върху всяка се настъргва кашкавал и отново се запичат.
Приятен апетит!