Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво мислите за църквите, религията...и вярата ?

  • 649
  • 2
Една друга тема ме провокира да отворя тази тема. Знам , че има много желаещи да споделят за църквата, вярата, религията...ето я и темата в която да си пишете на воля. Аз  ще  споделям своето мнение.

Моля всички които пишат, да прочетат всичко по-долу, а не да прочетат първото изречение и да коментират,защото по-долу съм обяснила какво точно имам в предвид  Wink

Има разлика от религиозен човек и от вярващ. Има разлика между религия и вяра.

Религиозния също вярва разбира се, но му се казва/ от религията и Църквата/ в какво да вярва.

Докато вярващия вярва така, както чувства вярата  сърцето си....свободно  и без никакви ограничения.

Първия спазва всички закони и традиции на църквата, мисли си, че там е цялата истина. И всичко извън църквата е  грешно.

Втория вярва  в Бог, носи го в сърцето си и е  щастлив без да принадлежи към никоя църква.

Единия е религиозен и е обсебен от традиции, правила и догми, които  църквата го задължава да изпълнява, а другия има  свободен избор  и свободна воля, дадена Му от Бога и той я използва като се развива духовно, извън рамките на Църквата.

От край време  Църквата е налагала правила и е ограничавала съзнанието на хората. В нейно име са  били убивани невинни хора, водели са се войни. Църквата се разпада и разделя на много цървки КОЕТО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОБЪРКВА  ХОРАТА! 
 
Водят се вечните  спорове, коя Църква е най-праведната... Crazy

Аз лично, харесвам  духовния човек, свободно вярващия, а не ограничения от религията.

Духовния човек  чете всичко, за да може да разберте и научи КЪДЕ Е ИСТИНАТА. Само от четене на една единствена книга, няма как да се добере до истината. Душата иска да сравнява, да търси, да разграничава, да се обогатява...

 Духония човек чете и Библията, но и много друга духовна литература. Иска да се развива и не позволява никакви догми да ограничават съзнанието му и жаждата му  за познание!


А колкото повече човек чете и научава за света и природата, толкова по хармоничен е живота му.Ще добива мъдрост и способност да изживява щастието, независимо от това какво му се случва в живота!

Колкото по-мъдър става човека, толкова той е по-свободен от гняв, разочаровани е и омраза.

 Невежеството е резултат , който се получава от затвореност на ума, да приема живота във всичко негови нови проявления.

А мъдроста ни помага да разграничаваме доброто от злото, и фалшивото от истинското.
.
Виж целия пост
# 1
А това ме потресе... Confused

Този въпрос се засяга в посланието на св. Евтимий Търновски до митрополит Антим където четем: „Само първият брак е непорочен и чист, неосквернен. Само веднъж се съединява жената с мъжа и мъжът с жената.” Св. Евтимий допуска развод, защото допуска и втори брак, но „вторият брак не е по закон, а по нужда - допуща се за онези, които не могат да се въздържат; затова, ако и да е допустим, не е без достатъчно причини”.

Св. отци са наложили санкции върху второбрачието: „Второбрачните се отлъчват за една година от св. Причастие…При това този съюз не се нарича брак, а многоженство, или най-осъдително блудство”. Но поради повредената природа на човека, поради неговите слабости, се допуска снизхождение: „Тези, които не могат да пазят целомъдрие след смъртта на първата си жена, - пише св. Епифаний Кипърски - или който се е развел със своята жена на достойни основания като блудство, прелюбодеяние или друго злодеяние, и избира друга жена или жена избира друг мъж, Божественото Слово не го осъжда, не го отлъчва от Църквата или живота; Църквата търпеливо се отнася към тези, в следствие на техните слабости”.

Именно поради тези слабости Църквата разрешава развод, но го смята за голямо зло. Отговорът на този въпрос може да бъде открит в богослужебните текстове, от които се вижда, че след последованието на тайнството Брак, в Требника съществува и последование Венчание на второбрачни. Епитимите, които, се налагат са преди всичко за покаяние и едва след него се позволява встъпване във втори брак. Вторият брак отлъчва човека от една до две години от св. Причастие, а третият - от три до пет години. За третия брак св. Евтимий Търновски възкликва с ужас, че истината е станала беззаконие: „Кой ще даде за главата ми вода, а за очите ми извор от сълзи?”

Третият брак също не е по закон: „на такива работи гледаме като на нечистота в Църквата, обаче не ги подхвърляме на явно осъждане, понеже са по-добри, нежели разпътно прелюбодеяние”.

Четвъртия брак е забранен, „понеже това е нещо животинско и съвсем чуждо на човешкия род. Нам се вижда този грях да е по-тежък от и блудство” (св. Василий Велики, правило 80). Повредеността на човешката природа е причина за всичко това.
От компромисите, които Църквата практикува, ние не трябва да се възползваме, а сме длъжни да изпълняваме заповедта Христова – „Не прелюбодействай!”
[/u]

Взето от : http://www.pravoslavie.bg/content/view/1830/252/

Аз имам втори брак и съм много щастлива с втория си съпруг. И в никакъв случай не се чувтсвам грешница, независимо какво мисли Църквата.   Laughing

Защо изречението "Не прелюбодействай! " се тълкува толкова погрешно от Църквата?

Ами ако един брак не върви, и човек се ожени втори път ... обаче  наистина  е щастлив  с партньора си,  не разбирам ..КЪДЕ ТУК СЕ  ПРЕЛЮБОДЕЙСТВА?!!

Живеят си щастлива, раждат си деца...и НИКОЙ НА НИКОГО НЕ ИЗНЕВЕРЯВА!  Кеде тука е прелюбодействието? В многото бракове ли?
Ами не  това е имал Христос с в предвид с тези думи, не мислите ли?

Нали всеки има право на щастие! Ако живееш с човек, с когото не си щастлив, не вървиш ли срещу себе си и Бог?! Нали Бог иска всички да сме щастливи...

Е от такъв род мисли...

А вие религиозни ли сте и играе ли Църквата и религията голяма роля във вашия живот?
Виж целия пост
# 2
Това е тема - показно, как може авторът да забатачи нещата така, че да стане мазало, още преди да са се намесили войнстващите групировки.
Не съжалявам, че заключвам!
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия