Апетитка
5кг домати се смилат и сгъстяват. Отделно се заварява саламура от 1 ч.захар,1 ч.олио, 1 ч.оцет, сол на вкус. Слагат се 1 кг. нарязани чорбаджийски чушки да поврат в саламурата. Изсипва се саламурата, заедно с чушките към доматената смес и се досгъстява. Пълнят се бурканчета и се варят 10 минути.
Домашен кетчуп
10 кг домати се смила през машинка за отделяне на люспи и семки. Добавят се 5 глави настърган лук. Като се посгъсти тази смес се подправя с по 1/2 ч. л. черен пипер, каранфил, канела, бахар. Добавят се 2 с.л. настерган хрян, 7 с.л. сол, 250 г. захар, 1 чаша вино, 1 ч. оцет.
Пълнят се бъркани или бутилки и се варят 10 минути.
Дунавска салата
6 кг. зеле
2кг. моркови
2 кг камби
целина
Зеленчуците се нарязват в по голям съд и се заливат със следната саламура:
1 бутилка оцет, 1 1/2ч. олио, 1 ч. захар, 1/2 ч. сол се заварява и гореща се изсипва върху зеленчуците.
Пълни се в буркани , които се стелизират 10 минути.
Чушлета
Компотен буркан се пълни с чушлета. Между чушлетата се слагат скилидки чесън, целина и малки морковчета. На всеки буркан се слага 1с.л. сол, 2 с.л. захар, 8 с. л. оцет 1 аспирин.
Заливат се с вряща вода, запечатват се капачките и се обръщат. Особено сполучлива рецепта, става и за люти чушлета.