хляб в саксия

  • 8 566
  • 41
не това не е шега или грешка  Laughing
става въпрос за хляб в саксия за цветя.
за някои странно, за други - логично.

съдовете за готвене, направени от глина заемат важна част от нашата кухня.
почти всеки има гювеч или сач, почти всяка млада домакиня има гювечета...
саксията не е по-различна от тези съдове, просто има друга форма Wink
както и функция.

но сега можем да подарим за 8ми март на свекървата вместо букет цветя, една саксия с тутманик  Joy Joy


какво ни трябва:
- глинена, незползвана и негледжосана саксия (големината според вкуса и големината на печката)

- хартия за печене

- малко галета или грис

- тесто за хляб, питка, тутманик, козунак - кой каквото желае.

саксията се измива добре с четка, оставя се половин час в съд с вода, да поеме водата.
после празна се слага във фурната на 150 С за около 10 -15мин.
това се прави, за да се унищожат бактериите.

след като се охлади саксията напълно, отново се потапя във вода и стои там докато спре да "пие" вода.

за разлика от глеждосаните глинени съдове, негледжосаните трябва винаги преди печене да се киснат за около половин час във вода, защото са порьозни и поемат вода.
ако съдът не е накиснат във вода, то ще изсмуче влажността от тестото и след печене ще ни остане камък...
затова винаги се накисват във вода.

след като сме накиснали саксията я намазняваме отвътре добре с олио.
изрязваме от пекарска хартия едно кръгче за дъното, за да не изтече тестото през дупката (в случай, че саксията е с дупка  Wink).
поръсваме обилно с грис или галета, за да не залепне хлябът по стените на саксията.

слагаме омесенето тесто, което трябва да заема половината, до 2/3 от саксията
оставяме да втаса и после печем.

след изпичането хлябът има само отгоре коричка.
за любителите на коричка -  хлябът се вади от саксията и се слага без саксията за още 10 мин във фурната.
така от всички страни ще е с коричка.

сега всичко в снимки....

   

   

   



Виж целия пост
# 1
Наистина не бях чувала. Звучи интересно. Hug  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 2
asyalein, asyalein, винаги си пълна с нетрадиционни идеи, че и изпробвани даже!  Laughing  bouquet
Виж целия пост
# 3
Аз  не виждам смисъл от всичките тез операции, ама.... Rolling Eyes
Виж целия пост
# 4
много хитра идея! поздравления!
Виж целия пост
# 5
много хитра идея! поздравления!

ааа идеята не е моя  Wink

случайно попаднах на нея в една книга за декориране на ястията Peace

Аз  не виждам смисъл от всичките тез операции, ама.... Rolling Eyes

кои операции?
ти не миеш и не подмазняваш ли съдовете, в които печеш... Wink
Виж целия пост
# 6
Саксията може да се ползва повторно, предполагам? А тогава пак ли се кисне във вода? Thinking
Виж целия пост
# 7
Саксията може да се ползва повторно, предполагам? А тогава пак ли се кисне във вода? Thinking

е разбира се, че се ползва повторно!
да пак се кисне, ако не е гледжосана. писала съм защо.

единствено първият път се пече празна за малко, да се изтрепят бактериите и каквото има, от стоене в магазина....

аз я кисна докато машината замеси тестото, така, че не трябва екстра време за тази процедура  Mr. Green
Виж целия пост
# 8
Благодаря! И за идеята благодаря, че сподели с нас!  bouquet
Виж целия пост
# 9

ааа идеята не е моя  Wink

случайно попаднах на нея в една книга за декориране на ястията Peace

Идеята не е твоя, но изпълнението е великолепно  bouquet Чакам и другите декорации, може и да ги снимаш, ако не ти се занимава да ги правиш или да направиш нова тема с идеите. Peace

Виж целия пост
# 10
много хитра идея! поздравления!

ааа идеята не е моя  Wink

случайно попаднах на нея в една книга за декориране на ястията Peace

Аз  не виждам смисъл от всичките тез операции, ама.... Rolling Eyes

кои операции?
ти не миеш и не подмазняваш ли съдовете, в които печеш... Wink

Киснене, това - онова Rolling Eyes

Все пак е интересна идеята и резултата е добър Peace
Виж целия пост
# 11
Чакам и другите декорации, може и да ги снимаш, ако не ти се занимава да ги правиш или да направиш нова тема с идеите. Peace[/b][/color]

преди мисля, че имаше такава тема... newsm78
по-нататък може и да пусна нещо друго.... Wink

Виж целия пост
# 12
Интересни стават хлебчетата в саксия, ето подобна идея и от руски форум . Аз, за съжаление, не ги правих в саксийки, защото нямах вкъщи, а в дълбока тава, но хлябът е много вкусен. Снимката е линк към рецептата.
Виж целия пост
# 13
Повече време ли е необходимо за печене? Струва ми се, че става по-дебела и затова питам  newsm78
Щом си  купя саксия веднага ще опитам  Peace
Страхотна е идеята!
Виж целия пост
# 14
Повече време ли е необходимо за печене?

ами незнам  newsm78
аз пеках 50 мин. на 200 С.
машината за хляб пече 1 час, но не знам на колко градуса, така че не мога да преценя....
направих една доза, толкова колкото и в машината правя...

аз не прецених, че саксията е висока и горната коричка поизгоря и се наложи да сложа фолио....

аз 1 седмица търсих саксия, която да не е конус, а да има малко по-различна форма. Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия