Хрупкави бисквити/курабийки с овесени ядки
1 чаша брашно /аз добавих още 1/2, защото тестото не става достатъчно гъсто/
2 1/2 ч.л. бакпулвер /или 1 пакет/
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/2 ч.л. сол
1 чаша овесени ядки
1 голямо яйце
1 чаша олио /аз сложих малко по-малко, около 3/4 чаша/
1 ч.л. ванилова есенция
1 чаша захар /по рецепта е с кафява, но аз нямах и сложих бяла/
3/4 чаша кафяви стафиди без семки (аз сложих бели)
1 чаша настъргани на ситно моркови
Смесват се в малка купа брашното, бакпулвера, канелата, солта, карамфила. Добавят се овесените ядки. В друга, по-голяма купа се разбиват яйцето, олиото, ванилията и захарта. Към получената смес се добавя малко по малко брашнената смес и се бърка постоянно. Като се разбърка добре се добавят морковите и стафидите. Разбърква се хубаво. Трябва да се получи гъста смес - като тесто. Намазва се тава с олио и се гребва от сместа с чаена лъжичка с връх и се поставя в тавата. Бисквитките се правят на разстояние 5 см една от друга, защото сместа се разлива. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса в продължение на 12 мин (приблизително), докато добият леко кафяв загар. Като се извадят от фурната се оставят за около 2 минути в тавата и после се изваждат.
* Бисквитите стават много вкусни. Твърди са на пипане, но приятни за ядене, хрупкави. Мойта щерка много ги хареса. Вчера ги правих, днес - пак, че бързо свършиха. За съжаление тези, които показвам на снимката не станаха толкова добре като верашните, но вчера не се сетих да снимам.
* Ако ги правите - внимавайте за сместа да е достатъчно гъста, защото иначе стават доста плоски и се лепят по дъното на тавата. Тук (на снимката) ми бяха малко стафидите, затова почти не се виждат, но както и да е. Надявам се да ви харесат.
* Бисквитките може да се замразят във фризер /без да са опечени/ в тавата, след което да се извадят от нея и да се преместят в плик или нещо друго /пднос например/. После, когато ви потрябват, само слагате в тавата готовите бисквитки и печете.
* Вместо моркови може да ползвате ябълки или тиква или комбинация между тях по ваш избор. Също стават добре - лично съм изпробвала всички варианти - не откривам разлика.
* Рецептата е от една книга на Рийдърс Дайджест: "Зеленчуци за здраве".