Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

туршия от зелени домати

  • 24 369
  • 12
търся изпитана рецепта - без аспирин, консерванти, претакване и заваряване  Rolling Eyes
т.е. искам туршия с чиста млечно-кисела ферментация, ако може и без оцет... newsm78

преди дядо правеше доматчета в бидон с чесън.
не претакаше.
каква саламура се прави?

чакам изпитани рецепти. Hug
имам само домати, не искам да слагам чушки, моркови и прочие,
защото само аз я ям туршията
и ако сложа и други зеленчуци няма да успея да я изям Rolling Eyes

благодаря предварително Hug

Виж целия пост
# 1
Аз правя зелени домати в бидонче от маслини(5л.).Нареждам доматите в бидончето и пълня с вода.След това изливам водата от бидончето в една тенджера и добавям сол на вкус.Затоплям водата на котлона докато се стопи солта и я връщам обратно при доматите.Също така слагам чесън и копър-прибирам на хладно и това е.
Виж целия пост
# 2
т.е. искам туршия с чиста млечно-кисела ферментация, ако може и без оцет... newsm78

Ася, ако не си я правиш в БГ, няма да стане  Confused Може с купени бациликус булгарикус от аптеката, ама не е същото.
Виж целия пост
# 3
Блонди, сега обрах последните домати.
ама са зелени.
една част (големите) ще оставя да узряват.
ама малките исках на туршия да ги направя...

защо да не стане? newsm78
след като закваска за хляб става след 2 дена (само вода и брашно),
защо да не виреят баkтериите и в туршията  newsm78

ilkmon, колко време ти издържа после туршията?
на хладно - в килер ли имаш предвид?
Виж целия пост
# 4
Аз я държа в мазето,издържа около 2-3месеца
Виж целия пост
# 5
Ами тук опитвахме един-два пъти, но не става. Може при теб друг да е климата.  Thinking Затова караме на парена само  Tired
Виж целия пост
# 6
днес направих домати с чесън и подправки.
този буркан го направих с оцет, сол и захар.



от другите домати направиx relish.
стана много вкусен Peace
веднага го сервирах към риба, беше одобрен от половинката  Wink



останаха още домати.
евентуално ще направя 1 буркан само с вода и сол.
да видим, че ферментират ли Laughing
Виж целия пост
# 7
Аз я правя само с вода и сол.В един литър вода се разтварят 2 с.л. сол и се заливат зеленчуците.
Виж целия пост
# 8
Цитат
от другите домати направиx relish.

Какво е това, изглежда интересно?
Виж целия пост
# 9
това е сос за месо обикновено.
прави се на плодова или зеленчукова основа.
слага се и захар и оцет.
сосът е после леко сладникъв...
аз добавих и люти чушки Peace

от зелените домати стана много вкусен.
малко като кетчуп, макар да не е червен  Joy
ако те интересува ще ти дам рецептата  Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Цитат
ако те интересува ще ти дам рецептата

Да, дай я ,ако обичаш.
Виж целия пост
# 11
От години правя такава обща туришия, в която слагам не само зелени домати, а и морковчета, пиперки, карфиол, а бе каквото се сетите, кервиз, копър, хрян. Заливам със саламура сол:вода - 1:13. Ако е повече туршията, ползвам за мярка не чаша, а нещо по-обемно.
Виж целия пост
# 12
релиш от зелени домати

сега се появи друг проблем Thinking
след като намерих най-разнообразни рецепти за зелени домати, се оказа, че в големи количества са отровни Rolling Eyes
имали соланин, трябвало по малко да се яде Confused

а аз имам поне 3-4 кила ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия