Като основен принцип на тези заболявания е храната да бъде термично, химично и механично щадяща.
Мляко и млечни продукти - прясно подквасено мляко, прясно мляко, топено и обезсолено сирене, диетична извара, млечни кремове, масло
Месни продукти и яйца- нетлъсти меса(телешко, говеждо, агнешко, пилешко), прясна нетлъста риба(варена, печена, на скара), диетични кренвирши и телешки салам, нетлъста шунка, мусака без запръжка, яйца под формата на омлети на пара, рохко сварени яйца, кремове с яйца
Тестени и захарни изделия - хляб(бял и "Добруджа"), сухари, бисквити, макарони, козунак, виенска кифла, фиде, юфка, ориз, кус-кус, нишесте, соя и продукти от нея, тахан халва
Зеленчуци - картофи(варени и пюре), настъргани моркови, пресни зрели домати(белени), тиквички, пасирани заленчукови супи, тиква(варена, печена), стъргана прясна краставица, червено цвекло.
Плодове - ситно настъргани или печени ябълки, зрели ягоди, банани, пасирани компоти, плодови кремове, желета, желирани плодове
Мазнини - прясно краве масло, растителни масла(зехтин, олио).
Напитки - чай(от лайка, липа, мента), отвара от шипки, какао с мляко, алкални минерални води(" Горна Баня", "Хисаря")
Подправки - магданоз, чубрица, доматено вакуумно пюре, готварска сол - до 6гр. дневно.
Млечни продукти - пушени сирена, кашкавал от овче мляко
Месни продукти - солени месни и рибни консерви, пастърма, създърма, луканка, тлъсти меса, силни бульони(месни, рибни, гъбни), пържени и панирани меса, риби и птици
Тестени и захарни изделия - типов хляб, топъл хляб, качамак, шоколад, сладка
Зеленчуци - лук, чесън, праз лук, сини домати, зеле, фасул, ряпа, гъби, туршии, леща, зеленчукови консерви
Плодове и ядки - вишни, кайсии, грозде, кисели и незрели плодове, бадеми, лешници, фъстъци, орехи.
Мазнини- свинска мас, лой, сланина.
Напитки- черен пипер, дафинов лист, бахар, горчица, лютиви чушки, хрян, лютив червен пипер
Хранете се на маса и избягвайте храненето прав и пред телевизор. Преди ядене пийте чаша вода.
Храненето да е често на малки порции, започнете с нискомаслена супа и/или салата. Това ще ви засити
Яжте бавно, сдъвквайте добре храната, не е задължително да си изпразвате чинията.
След хранене изчакайте 2, 3 часа преди да си легнете, поддържайте здравословно телесно тегло.
Избягвайте да носите прекалено тесни дрехи. Избягвайте навеждането и голямото физическо натоварване.