Бързи и вкусни палачинки с дупки, като катми!

  • 15 137
  • 34
Майка ми прави едни вкусни и много лесни палачинки, които всички вкъщи много обичаме (особено дъщеря ми, това е любимата и закуска). Затова реших да ги споделя с вас, може и да има подобна рецепта, но аз ще напиша моята.
Продукти:
3 яйца
една кофичка кисело мляко
една кофичка от кисело мляко с вода
1/2 с.л. сол
1 с.л. захар
малко сода за хляб (на върха на ножа)
брашно
олио
Приготвяне:
Разбиват се с миксер яйцата. Содата се угася в киселото мляко и се прибавя към яйцата. Добавят се солта и захарта. След това постепенно се добавя брашно, докато се получи гъста каша. Накрая се прибавя водата, с която се разрежда гъстата смес. Трябва да се получи консистенция малко по-рядка от боза. Накрая се капва в сместа малко (на око, но приблизително 1-2 с.л.)олио, но то само се разбърква, а не се разбива с миксера.
Аз пържа палачинките в едно малко тиганче, като го намазвам с олио само преди първата палачинка. Не е тефлоново, но палачинките не залепват заради олиото в самата смес. Предполагам, че са хубави и в голям тефлонов тиган, но на мен в малкия обръщането ми е по-лесно, а и така сме свикнали.
По мои наблюдения когато тестото е по-редичко, стават по-вкусни и крехки палачинките. А за солта и захарта, това са моите мерки на око. Вие съответно, може да увеличите или намалите количеството, според вкуса. Опитайте, няма да съжалявате.
Виж целия пост
# 1
А какво точно означава "с дупки"
Виж целия пост
# 2
В смисъл, че по повърхността на самата палачинка се получават дупчици, като на катмите Wink
Виж целия пост
# 3
Ааааааааа, ОК Simple Smile
Ще се пробва. Ние обожаваме палачинки, катми ... и подобни.
Виж целия пост
# 4
Звучи чудесно! Моте хора са големи фенове на палачинките. Ще пробвам и този вариант. А колко броя ти излизат в малко тиганче? И аз имам едно малко, но не съм го пробвала за тази цел. Все в тефлона ги правя...
Виж целия пост
# 5
Ами колко... newsm78
Днес направих половин доза и излязоха около петнайсетина палачинки, тиганчето ми е с диаметър 16 см.  Hug
Виж целия пост
# 6
На мен палачинките никога не ми се получават в тефлоновия тиган така добре, както на мама в обикновеното  поизкривено с годините  тиганче.
Някой да е забелязал подобно нещо? Или грешката е в мен? Confused
Виж целия пост
# 7
На мен палачинките никога не ми се получават в тефлоновия тиган така добре, както на мама в обикновеното  поизкривено с годините  тиганче.
Някой да е забелязал подобно нещо? Или грешката е в мен? Confused

и моите в тефлоновия не се получават .Sad
Виж целия пост
# 8
На мен палачинките каквито и да са - с шупли,без шупли ми стават идеални в тефлоновия тиган.
Виж целия пост
# 9
На мен палачинките каквито и да са - с шупли,без шупли ми стават идеални в тефлоновия тиган.

И на мен така. И катми съм пробвала  -  и на сач и на тефлонов стават.
Виж целия пост
# 10
А според вас дали има значение какъв е тефлоновият тиган. Защото моя си е най-обикновен, а съм виждала специални, за палачинки. Rolling Eyes

П.С. Май все пак грешката е в мен... Blush
Виж целия пост
# 11
♥ мис арк ♥ имам тефлонов тиган от 15лв., имам и такъв от 70лв. - палачинките ми стават еднакви.
Просто в по-плитък или такъв тиган,който е специално за палачинки е по-удобно.Но аз често правя и в дълбок тиган и ми стават абсолютно същите.
Виж целия пост
# 12
В тефлоновия не съм и пробвала. Тиганчето ми е, точно както казва ♥ мис арк ♥ , старичко, на мама е. Но не мисля, че има значение тигана.
Виж целия пост
# 13
преди правех палачинките на тефлонов тиган. ставаха си. Peace

сега ползвам чугунен, стар...
няма такива палачинки  Crazy -  хем тънки, хем крехки, равномерно изпечени и стават за нула време....

сега само в чугунен ги правя - разликата е осезаема Peace

Виж целия пост
# 14
Хм, може и да има значение тиганът. Моя колежка твърди, че приготвеното в тефлонов тиган, не и е така вкусно, както приготвеното в обикновен. Ще взема да пробвам следващия път палачинките в тефлона, да видя как ще стане.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия