Искам Кулайда,но как?

  • 1 914
  • 9
Момичета,моля ако знаете как се приготвя супата да дадете рецепта!Преди години ядох от нея и много ми хареса.Интерпретирала съм,но все нещо не ми харесва. Crossing ArmsБлагодаря предварително  bouquet
Виж целия пост
# 1
http://futurumtour.com/che/che_05_71.php

Южно-богемский суп (Кулайда)

- грибы свежие - 250г,
- вода - 1 л,
- картофель - 300 г,
- мука - 40 г,
- сметана - 250 г,
- яйца - 2 шт.,
- зелень укропа, уксус, тмин, соль - по вкусу.

Грибы отварить в подсоленной воде, добавить нарезанный кубиками картофель. Заправить суп смешанной со сметаной мукой., проварить, добавить взбитые яйца, перемешать, довести до кипения. Перед подачей посыпать зеленью, тмином, приправить уксусом. 

Това намерих с търсачката.
Виж целия пост
# 2
Много ти благодаря! HugЩе опитам и този вариант!Не бях слагала толкова заквасена сметана newsm78
Виж целия пост
# 3
Panadila, добре че ми писа ЛС - чак сега видях темата! Кулайда не правя, защото не обичам(в това число и децата) гъби а и ми става лошо от миризмата им - и сурови и сготвени. Embarassed Мъжа ми обаче и е фен и често си я поръчва в някоя кръчмичка. Рецептата ми е от една добра приятелка, но още не съм се превъзмогнала да я направя!

Истинска Кулайда от Южна Чехия

Продукти за 2 порции (около 800 мл вода при необходимост доливаме по малко):

Шепа едро нарязани прясно събрани гъби - манатарки, лисички и др. подобни
6 по-големи картофа
1/3 ч.лъжичка ким
2-3 зрънца бахар
3 зрънца черен пипер
1-2 дафинови листа
чаша гъста заквасена сметана
2с.л брашно
1-2 с. л оцет
4 яйца (по възможност домашни)
Ситно накълцан копър - пресен, замразен сушен - не трябва да липсва!!!

Приготовление:

Обелените картофи нарязваме на кубчета и заедно с гъбите варим в посолена вода в която сме сложили и подправките -  ким, бахар, черен пипер, дафинов лист. Когато картофите са добре сварени, прибавяме сметаната в която сме разбъркали брашното и оставяме още малко да поври, за да се сгъсти. Прибавяме оцет на вкус(внимавайте да не прекалите с оцета - после е трудно да се оправи вкуса) и накълцаният копър. Яйцата пускаме едно по едно както са цели (без черупките разбира се  Wink) И варим още 3 минути, а след това оставяме още 5 минути да се досварят в топлата супа. Не трябва да са напълно сварени, нито белтъка да е прозрачен. Супата не трябва да е рядка - по-скоро гъста!

Добър апетит!
Виж целия пост
# 4
Natalyna,това е съвсем различно от което  съм правила до момента.Знаех си аз,че има нещо и от българския готвач Mr. GreenНямах и цели яйца в чинията Rolling EyesОще днес ще я направя CrazyМоже би нямаше да е лошо и аз да не обичам някоя храна,току виж и съм свалила някое грамче Joy
Пак мерси newsm51
Виж целия пост
# 5
...Яйцата пускаме едно по едно както са цели (без черупките разбира се  Wink) И варим още 3 минути, а след това оставяме още 5 минути да се досварят в топлата супа. Не трябва да са напълно сварени, нито белтъка да е прозрачен.

Понеже това е нечувана супа и яйчно "присъствие" за мен да попитам уточняващо:
Това за яйцата newsm78- чупят се в течността и се пускат да се варят, така като (подобно)за панагюрски ли?
Виж целия пост
# 6

Понеже това е нечувана супа и яйчно "присъствие" за мен да попитам уточняващо:
Това за яйцата newsm78- чупят се в течността и се пускат да се варят, така като (подобно)за панагюрски ли?

Да точно така - в леко врящата супа се пускат едно по едно яйцата отблизо(за да не се разпръснат) - стават като забулени. Аз правя така с яйцата когато приготвам чеснова супа.
Виж целия пост
# 7
Сърдечни благодарности за пояснението Наталина!  bouquet
Виж целия пост
# 8
Наталина,рецептата е изпитана вече! HugМного вкусна!!! newsm44Малко се затрудних в намирането на ким тук и се позабавих с направата,но си струва и още как.Да знаеш  ей сега как си "облизах" чинийката ooooh!,като малко дете!
 newsm51 за теб!
Виж целия пост
# 9
Е радвам се, че ти се е усладило и че съм помогнала!  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия