Супа с телешки джолан
Телешко месо или джолан
1 стрък праз
1ч.ч гъби
2-3 домата
2 червени чушки
1 глава лук
3-4 с.л. олио
1 с.л. брашно
1ч.л. червен пипер
2 щипки черен пипер
½ връзка магданоз
сол на вкус
Джоланът /месото/ се измива и обезкостява. Месото се нарязва на парчета. От костите може да се направи бульон в 800 гр. Подсолена вода към която по-късно се добавя и месото. Когато месото омекне, костите се изваждат.
Празът се реже на дребно, гъбите на филийки, а доматите и чушките на купчета. Смесват се и се добавят към месото. От нарязания надребно лук, олиото, брашното и червения пипер се прави запръжка и се разрежда с бульон от супата. Сместта се прибавя към нея. Готовата супа се подправя с магданоза и черния пипер.
Кебап с гъби
750 гр. Свинско месо
2 с.л. олио
3-4 глави лук
300 гр. Печурки
1 лимон
сол на вкус
1 с.л. червен пипер
1 глава чесън
1 щипка чубрица
1 с.л. брашно
100 мл. Бяло вино
Месото се нарязва на дребни парчета. Задушава се 7-8 минути в олиото и 100 мл. Вода заедно с нарязания на полумесеци лук. Гъбите се режат на филийки, доматите се настъргват на ренде, лимонът се нарязва на тънки резенчета, смесват се и се слагат към месото. Сместа се овкусява със сол, червен пипер, част от черния пипер, счукания чесън и чубрицата. Добавя се и брашното. Ястието се залива с 250 мг гореща вода и виното и се покрива с капак. Вари се на тих огън, докато остане мазнина. Оризът се измива, залива се с 200 мл вода, овкусява се със сол и останалия черен пипер и се сварява. Яхнията се сервира с ориза, който по желание може да се замени с картофено пюре.