Вкусно и полезно, хранене при заболявания

  • 993
  • 7
Аз днес тук ще поместя ястия, които са препоръчителни при анемия.Ако някои има книжките на Списание за жената за др.заболявания може да пише рецепти от тях тук или поне тези от тях, които сте пробвали.Надявам се тук да се съберат хем вкусни, хем полезни рецепти за всички нас.

Супа с телешки джолан

Телешко месо или джолан
1 стрък праз
1ч.ч гъби
2-3 домата
2 червени чушки
1 глава лук
3-4 с.л. олио
1 с.л. брашно
1ч.л. червен пипер
2 щипки черен пипер
½ връзка магданоз
сол на вкус

Джоланът /месото/ се измива и обезкостява. Месото се нарязва на парчета. От костите може да се направи бульон в 800 гр. Подсолена вода към която по-късно се добавя и месото. Когато месото омекне, костите се изваждат.
Празът се реже на дребно, гъбите на филийки, а доматите и чушките на купчета. Смесват се и се добавят към месото. От нарязания надребно лук, олиото, брашното и червения пипер се прави запръжка и се разрежда с бульон от супата. Сместта се прибавя към нея. Готовата супа се подправя с магданоза и черния пипер.

Кебап с гъби

750 гр. Свинско месо
2 с.л. олио
3-4 глави лук
300 гр. Печурки
1 лимон
сол на вкус
1 с.л. червен пипер
1 глава чесън
1 щипка чубрица
1 с.л. брашно
100 мл. Бяло вино

Месото се нарязва на дребни парчета. Задушава се 7-8 минути в олиото и 100 мл. Вода заедно с нарязания на полумесеци лук. Гъбите се режат на филийки, доматите се настъргват на ренде, лимонът се нарязва на тънки резенчета, смесват се и се слагат към месото. Сместа се овкусява със сол, червен пипер, част от черния пипер, счукания чесън и чубрицата. Добавя се и брашното. Ястието се залива с 250 мг гореща вода и виното и се покрива с капак. Вари се на тих огън, докато остане мазнина. Оризът се измива, залива се с 200 мл вода, овкусява се със сол и останалия черен пипер и се сварява. Яхнията се сервира с ориза, който по желание може да се замени с картофено пюре.
Виж целия пост
# 1
Позволявам си да копирам дословно поста на sem22 за една салата от щир,която е вкусна ,но и сваля кръвното.Ние в България  сме свикнали щиръ да го смятаме само за ненужно растение,бурен,но ето,че има и полезни свойства....

Здравейте момичета! Вчера "се запознах" с една от Вас - БО, /поисках и да ми обясни нещо/ и във разговора ни се появи идеята за този ми пост. По точно идеята я даде Бо - след като и казах, че "У Гръчко /Гърция/" ядат много и всякакви треви - и най вече тревата "ЩИР", която в България я ядат само прасетата. През войната тук е имало голям глад и са яли всичко, което може да се яде, а сега тази хорта /трева/ се явява нещо като деликатес....!!?? Та ето и рецептата за щира - може да я използвате като гарнитура или основно ястие но....СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ. Много бързо и лесно за правене.
          ХОРТА /трева /
1 кг. щир се измива в повече вода; нарязват се на по-големи парчета клончетата; листата се оставят цели. В голяма тенджера се възвират 3-4 литра вода със сол и се пуска тревата - само да обърне цвета. Отцежда се, полива се със МНООООГО ЗЕХТИН или олио, лимон и..... ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!!!!
По този бърз и лесен начин се приготвя ВСЯКАКЪВ ВИД трева /с широки листа/ - какъвто имате под ръка. ##### При отказ на семейството Ви да го яде - НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯ - дава се за храна на животните!!!!
Виж целия пост
# 2
Явно тези гърци си падат по здравословната кухня и използват всичко налично като продукт, това за тревата изобщо не ми беше хрумвало, че става за ядене, коприва, киселец да, но това. newsm78
очаквам и други идейки по темата
Виж целия пост
# 3
Аз пробвах още снощи втората рецепта, стана супер. Не знам дали помага за анемията, но беше много вкусна за небцето. hahaha
Виж целия пост
# 4
gitadam,май засега само двете си пишем  Laughing Laughing Laughing  Hug Hug Hug


Прясна салата от коприва(подходяща против анемия)....

Прави се с пролетна коприва.
Набраната коприва се измива,за да падне пясъкът.Изполсват се гъмени ръкавици,за да не жили.
Посолява се и се стрива между дланите на ръцете(по този начин копривата остава прясна но не жили вече),нарязва се ситно.Овкусява се с лимонов сок,олио(зехтин).
Невероятно вкусна салатка става....
Виж целия пост
# 5
Това се съмнявам мъжът ми да го яде, но ако взема книжката мога да споделя няколко рецепти от там.Все пак благодаря.  bouquet
Виж целия пост
# 6
За анемия е хубаво да се яде елда(гречка)
Ето тука има рецепти
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=340892.0
Виж целия пост
# 7
Ето две полезни рецепти, едната с гъбки, а другата със спанак.

Гъби с лук

Продукти: 1 кг пресни едри гъби, 1/2 лимон, 100 г масло, 3 глави лук, магданоз, черен пипер, сол.
Приготвяне: Почистваме гъбите, измиваме ги и нарязваме на дебели филии. Посоляваме гъбите, поръсваме ги с черен пипер и ги задушаваме в половината от маслото.
Лукът нарязваме на тънки полукръгчета, посоляваме го и го изпържваме до златисто с останалото масло. Поръсваме със ситно нарязаният магданоз и черен пипер.

Задушени картофи с праз

Продукти: 1 кг картофи, 3-4 стръка праз, 3 супени лъжици олио, 1 връзка магданоз, 100 г кашкавал, черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Обелваме картофите, измиваме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме ситно нарязаният праз и сол, наливаме гореща вода колкото да покрие зеленчуците и ги оставяме да врят. Когато картофите и празът поомекнат, прибавяме мазнината и ситно нарязаният магданоз и отново доваряваме на тих огън. Поднасяме ястието поръсено с настърган кашкавал

Спанак на фурна

Продукти: 1 кг спанак, 1 чашка ориз, 1 бучка масло, 2 лъжици брашно, 1 чаша натрошено сирене, сол и черен пипер.
Приготвяне: Изчистваме и измиваме спанака, нарязваме го на дребно и го задушаваме с маслото. Прибавяме ориза и малко вода, разбъркваме добре и оставяме да заври. Когато омекне спанака, изсипваме го в намазана с масло тавичка. В отделен съд разбиваме яйцата, брашното, прибавяме сиренето, разбъркваме добре и изливаме върху спанака. Разбъркваме, опитваме на сол и печем е в умерена фурна докато водата се изпари. По желание прибавяме няколко скилидки чесън.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия