1,5 кг тиквички
2 яйца
1 връзка магданоз
1 връзка копър
3 сухарчета
черен пипер
сол
1 кофичка кисело мляко
2-3 кисели краставички
4-5 скалидки чесън (по желание)
Подготовка: В голям съд се слага тензух и тиквичките се настъргват в него. Прибавя се доволно количество сол, обърква се и се забравя за час. След това от време на време тиквичките се изстискват през тензуха. Колкото по-малко сок остане- толкова по-добре! (около 3 часа трае процедурата при мен).
Приготвяне: Изцедените тиквички се омесват с двете яйца, накълцания на ситно чесън, черния пипер, половината копър и магданоз, счукания сухар.
С лъжица се гребва от сместа, оформя се плоско кюфте и се гмурка в силно загрятото олио.
Сосчето: в разбитото кисело мляко се прибавят нарязаните остатъци от копъра и магданоза, накълцаните на ситно кисели краставички и малко солчица. Всеки си полива в чинията.
Вкусотия! Малко сиренце може да се прибави в сместа при тиквичките- по желание разбира се.