Солени ястия (и салати) с ябълки

  • 4 996
  • 26
Тези дни видях в тв предаване рецепта за мъфини с ябълки и лук (солени), която предизвика интереса ми. Намерих рецептата в Интернет, но ми се яде по-скоро салата, в която има ябълки - опитвала съм и ми е вкусно!

Имате ли някакви изпитани рецепти за солени ястия и салати с ябълки (лично аз предпочитам да е с кисели ябълки)?
Ще се радвам да споделите  Hug

Рецептата, за която споменах, че съм видяла, е тук: http://www.foodnetwork.com/recipes/rachael-ray/apple-and-onion-s … recipe/index.html
(по телевизията изглеждаха по-вкусни)

 Peace С търсачката попаднах на още една интересна рецепта:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=282781.msg8811136#msg8811136

Идеи?
Виж целия пост
# 1
Баба ми слага в туршията ябълки.
И малки дини.
Виж целия пост
# 2
Аз правя редовно една салата с ендивия, кисели ябълки и орехи.
Ето и рецептата.
Виж целия пост
# 3
Роца, страхотни рецепти има там! Много ме вдъхновяват рецепти от френската кухня  Grinning
Никога не съм купувала цикория, въпреки че я продават тук почти във всеки супер... Мислих си, че нагарча   Thinking

Силви_, ябълките си ги представям в туршия - предполагам стерилизарана туршия, с оцет и не е солена... или?
Обаче с дините ме шашна - те не се ли разпадат?
Виж целия пост
# 4
Правя салата настъргани зеле, моркови и ябълка. Както и настъргано цвекло, моркови и ябълка. Слагам и в салата със спанак. Понякога слагам в картофената салата или ако правя вариации на руска салата. Иначе се слагат и в заешка яхния,както и на печено пилешко и свинско подхождат. Но това е само ако харесвате комбинация сладко/солено.
Виж целия пост
# 5
С ябълки правя руската салата и зеле, морков и ябълка, като Сиренце (Камамбер, това ти ли сиHeart Eyes)
Иначе за готвене - не. Правя телешко с кайсии и телешко със сини сливи, но с ябълка не съм засичала ястия  Thinking
Виж целия пост
# 6
Аз правя салата от изцедено кисело мляко, лук, кисели краставички, ябълки и ядки. Подправяш на вкус - олио или квасена сметана, черен пипер, копър и сол.
 
Виж целия пост
# 7
салата от:
праз, ябълка и орехи - консумира се веднага, че почернява Rolling Eyes
сварено жито, ябълка (Грени Смит), лимон, зехтин, сол - много подходяща за диети Peace

ястия:
свинско яхния с ябълки (хлебни и сладки)

Виж целия пост
# 8
Италианска салата

Краставици
шунка
ябълки
може и зеле / по желание /
всичко се нарязва на лентички и се смесва . Поръсваш с черен пипер ! Отгоре настъргваш кашкавал !
Залива се със сос от майонеза и кисело мляко .
Става жестоко !

Салата с моркови и ябълки
две ябълки и два моркова / по - големи / се настъргват
объркват се и в тях се слагат орехови ядки , начупени по на дребно и стафиди , които предварително са стояли накиснати във вода , за да омекнат .
Оформя се в купичка и отгоре се слага по 1 лъж. заквасена сметана и стръкче магданоз за красота .
Преди да се консумира се обърква със сметаната .
Виж целия пост
# 9
Понякога майка ми слага резенчета ябълка в зелето с месо. Не се смесват вкусове (сладко и солено).  Резенчетата стават много вкусни.
Виж целия пост
# 10
...
Силви_, ябълките си ги представям в туршия - предполагам стерилизарана туршия, с оцет и не е солена... или?
Обаче с дините ме шашна - те не се ли разпадат?
Туршията е обикновена - със зелени домати, моркови... и си е съвсем солена.
Ябълките стават приятно киселки.
Дините ги слага цели, с кората. Не се разпадат, вероятно заради солта. Но, трябва да са мънички, с диаметър около 10см.
Моят син първо тях гледа да изяде  Simple Smile
Виж целия пост
# 11
сега се сетих: попадала съм на руска рецепта за солени ябълки, наложени като за кисело зеле...

цели се слагат в сол и вода (както и зелето) и се претаквали.
после си ги ядели като за пресни Peace
Виж целия пост
# 12
Роца, страхотни рецепти има там! Много ме вдъхновяват рецепти от френската кухня  Grinning
Никога не съм купувала цикория, въпреки че я продават тук почти във всеки супер... Мислих си, че нагарча   Thinking


Mentha, нагарча, но горчивината е съсредоточена в сърцевината (кочана). Ако я изрежеш, горчивината значително намалява.  Laughing

Иначе се сетих, че правя и един сос с ябълки, лук и кимион, който върви към едни кървавички... но, предполагам и на други мръвки ще "легне".  Grinning
Виж целия пост
# 13
Охо, има какво да се научи от вас  Hug

В зелева салата и аз съм пробвала, а другата, която правя, е от накъсани листа на марулки, домати и краставици, нарязани на дребни кубчета, моркови и ябълки - на дълги тънки ивички - поливам я с дресинг от лимонов сок и зехтин, може да и се добави и малко киноа, аз я обичам в салати  Peace
Интересна ми е идеята и с киселото мляко, още тази вечер ще се опитам да я приложа  Peace И тази с праз и орехи ми отваря апетит  Mr. Green

Сиренце
, как я правиш със спанак салатката? Аз харесвам суровия спанак на салата с портокали или с ягоди, и в двата случая слагам и бадеми, та си мисля, че само ябълка не съм слагала още  Laughing

Роца, а по жилките не остава ли от вкуса на кочана? Има ли линк към рецептата на соса, не го намерих в списъка с рецептите ти  Confused

Ябълката, когато се готви, няма доминантен вкус, по-скоро приема от вкуса на останалите продукти. В салати ползвам само Грени Смит, защото тя се запазва и на цвят, не кафенее...
Виж целия пост
# 14

Роца, а по жилките не остава ли от вкуса на кочана? Има ли линк към рецептата на соса, не го намерих в списъка с рецептите ти  Confused

Остава малко нагарчащ вкус, но ако наистина изрежеш кочана дълбоко, почти нищо не се усеща. Аз разрязвам ендивията на две и така махам кочана, по-лесно ми е.

А за соса не съм давала досега рецепта (сега ме подсети за тия кървавички, ще взема да ги спретна уикенда)  Laughing

Сос с лук, ябълки и кимион

1 средно голяма глава лук
2 ябълки тип Boskoop (кисело-сладки)
сол, пипер, 2 щипки кимион

Лукът се почиства и нарязва на дребно. Ябълките се обелват, изчистват от сърцевината и семките и се нарязват на кубчета. В дълбок тиган (малка тенджерка) се загрява 1 с.л. олио (зехтин) и в нея се запържва лукът. Добяват се ябълките, задушават се за 2-3 минути, добавят се сол, пипер и двете щипки  кимион, около половин кафена чашка вода, захлупва се и се оставя да се задушава на бавен огън около 20ина минути (до омекване на ябълките). Като стане готов, сосът се разбива с пасатор (ако търсиш по-"гладка" консистенция). Аз го минавам с пресата за пюре, така че да се усещат пaрченца.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия