Спанакът (Spinacia oleracea, семейство Amaranthacea) е едногодишно растение, известно най-вече с високото си съдържание на желязо. Всъщност, той изпъква по-скоро с високо съдържание на белтъци, витамин C, витамин В1, витамин B6 и фосфор, отколкото с желязото, което наистина е във висока концентрация, но е под форма, която се усвоява относително трудно от човешкия организъм.
Спанакът е още чудесен източник на фибри, витамин A, витамин E, витамин K, витамин В2, фолати, калций, магнезий, калий, мед, манган и селен. Той е хранителен (белтъците), подпомага имунитета (витамин С) и съсирването на кръвта (витамин К), много полезен е за зрението (витамин А) и осигурява голяма част от водоразтворимите витамини В.
На графиката са дадени стойностите на някои от полезните вещества за 100 грама варен спанак (пресен и замразен):
За почитателите на спанака, ето малко препратки към рецепти със спанак, за които е ставало дума дотук във форума:
Лазаня със … 72;ти
Чушка, пънена със спанак и сирене от Арбанашка кокона
Спаначени кюфтенца от запазена ма®ка
Сьомга в спанак от Ути Бъчваров
Картофи със спаначено пюре от : -)))
Пролетна салата с коприва/ замразен спанак от albenap
Кюфтета от елда със спаначен сос от albenap
От конкурса за рецепти за деца над 3 годишна възраст:
Пълнен кро … ; Ив@
Спаначена … 89;та
Крем-супа с … 1086;т esme
От конкурса за рецепти за деца от 0 до 3 годишна възраст:
Зеленчуко& … 0;на)
Пай с риба l … 7;ца)
Спаначено … 7;ца)