Пътят на пурпурната пшеница

  • 829
  • 4
Най-старите житни видове (пшеница, ечемик и т.н. ) имат дълга еволюция и са разпространени по цялата планета в многобройни подвидове и варианти, като най-голямото им биоразнообразие се среща в генетичните центрове на възникването им по поречието на р. Тигър и Ефрат и Етиопско - еритрейската зона. Там са възникнали и тези оцветени форми житни култури, съдържащи антоциан поради което зърната им са от червени през по-тъмни пурпурни и лилаво до черни. При пшеницата това са подвидове на меката пшеница Triticum vulgare : varietet Tr. vulgare erythrospermum i Tr. vulgare ferrugineum. Австрийски селекционери от аграрния университет във Виена са взели от австрийската генна банка или са поръчали от Етиопия някой от тези оцветени форми пшеница, засели ги и ги анализирали. Установили, че хлебопекарните качества са и с високо вкусово съдържание и с висок антиоксидантен ефект дължащ се на силната концентрация на антоциан. Пурпурната пшеница е позната много отдавна в България, но само на научните среди - биолози и селекционери на пшеница.
Виж целия пост
# 1
Полезно, но кратичко  Thinking
Виж целия пост
# 2
Не разбирам смисъла на темата newsm78  newsm78 .  Copy, paste  от Уикипедия и цааак, айде на темата ли ?!
Виж целия пост
# 3
Не разбирам смисъла на темата newsm78  newsm78 .  Copy, paste  от Уикипедия и цааак, айде на темата ли ?!
Досрамя ме да го кажа...но  и аз си го помислих...
Виж целия пост
# 4
Ох, пак ли?  Joy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия