15-минутен шоколадов фъдж - вегански!

  • 1 847
  • 5
Досега никога не съм правила сладкиши в МВ (и не готвя в нея), но това ми прозвуча добре и се пробвах - а се получи наистина изумително вкусен шоколадов сладкиш, много подходящ и за пости (нищо, че вече минаха Mr. Green), както и за алергични хора и деца. Прави се елементарно и много бързо, 5 мин за приготвяне и 10 мин за печене:

1 ч.ч. брашно (аз ползвах пълнозърнесто)
3/4 ч.ч. захар (може и кафява - аз намалих количеството на малко повече от половин ч.ч.)
2 с.л. чисто какао + 1/4 ч.ч. какао за поръсване (вместо черно тук сложих Нескуик)
2 ч.л. бакпулвер (това е точно 1 пакетче)
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. соево или кокосово мляко (аз сложих растителна сметана, разредена с малко вода, защото имах отворена)
2 с.л. олио
1 ч.л. екстракт ванилия (аз сложих ром, повече подхожда според мен)
1 ч.ч. ядки на парченца (и половин чаша стига)
1 кафена чашка кафява захар за поръсване
1 ч.ч. вряла вода

Смесете брашното, бялата захар, 2 с.л. черно какао, бакпулвера и солта в йенска тенджерка (моята беше с 20 см диаметър и 8-9 см височина) или друг подходящ за микровълнова по-дълбочък съд.
Прибавете млякото, олиото и ванилията и бъркайте до получаването на гладка (много гъста) смес - ако остава на трохи, добавете още 1-2 с.л. течност. Разстелете я равномерно по дъното.
Поръсете с ядките.
Отгоре поръсете с кафявата захар и останалото какао.
Залейте отгоре с врялата вода, без да бъркате и да пипате повече.
Пуснете в микровълновата на макс за 10 мин (моята е 800 вата и 10 мин бяха напълно достатъчни) - не се вади, не се спира и не се бърка, затова е важно съдът да е достатъчно дълбок, че да не прелее.
Като извадите сместа, може да изглежда неравномерна и още течна - заравнете леко с лъжица, ако има нужда и оставете да изстине. Получава се супер вкусен (и много сладък дори с намаленото от мен количество захар), влажен и много шоколадов сладкиш Hug
Виж целия пост
# 1
hedra, благодаря!  Peace
Тъкмо имам една кутийка кокосово мляко и се чудех как да го оползотворя!  Wink
Виж целия пост
# 2
Задължително ще го направя. Може ли да е с обикновено прясно мляко?
Виж целия пост
# 3
Не виждам защо да не може - аз с такова щях да го правя, но видях, че имам останала сметана и я оползотворих нея Grinning
Виж целия пост
# 4
 Embarassed, аз неразбрала да попоитам: печеш без капак нали?


Опекох го/без капак/, но нещо не се получи, много сухо стана.Ще го про
Виж целия пост
# 5
Без капак се пече. Не знам защо е станал много сух - при мен си седеше леко влажен. Нали го заля отгоре с врялата вода, преди да го сложиш да се пече - иначе ще стане наистина като бисквита. Може да е от мощността на фурната (не им разбирам на МВ, почти никога не съм готвила нещо в нея) и затова да е трябвало да се пече по-кратко - опитай да извадиш, когато е започнало да се стяга, но все още седи като много гъста каша. Напр. изчакай 8 мин и провери да видиш как е и ако не седи течно, го извади.
Другият вариант е да се сложи повече вряла вода - оригиналната рецепта е с чаша и половина вода, за да станел сладкиша със сос, но аз не исках да е такъв и затова я намалих (а на мен ми се получи добре и затова го дадох с изпробвания от мен вариант).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия