Приготвяне на елда

  • 14 308
  • 17
Здравейте!Как се приготвя елдата?Къде мога да погледна?И само така ли се дава или се прибавя нещо?Мерси!Адавалили сте жито?Житото е много полезно.Ние сме скоро на 1г и 5 месеца.
Виж целия пост
# 1
Заливаш от предишната вечер с вода, на сутринта изсипваш водата. Вариш, добавяш пресен плод за по-добро усвояване на желязото и готово. Давам и жито с орехи и мед.
Виж целия пост
# 2
valerie, аз давам каша от елда (дъщеря ми е на 8 месеца) - трябва ли да слагам пресен плод в нея за усвояване на желязото?
Виж целия пост
# 3
valerie, аз давам каша от елда (дъщеря ми е на 8 месеца) - трябва ли да слагам пресен плод в нея за усвояване на желязото?
Според мен би било по-добре да слагаш.
Виж целия пост
# 4
благодаря ти
Виж целия пост
# 5
Мерси много!
Виж целия пост
# 6
Всъщност това за елдата го научих от доста публикации на Косе Босе по темата. Иначе по принцип съм привърженик на теорията за даване на плодове между храненията. Вече правя изключение за елда, просо.
Виж целия пост
# 7
да и аз смятам за най-добре плодовете да са между храненията, да не се смесват с другата храна, но за елдата ще направя изключение
Виж целия пост
# 8

Елда на 1.5 год.:
- с плодове (и масло)
- с кисело мляко или сирене (и масло)
- със зеленчуци (и масло)

Елдата може да се накисне 7-8 часа и да се свари за около 4-5 мин.
Елдата може да се свари във вода за около 15 мин.
Елдата може да се добавя при готвене на зеленчуци както ориз.

Маслото се добавя към сварената топла елда, независимо от комбинацията.
Прибавя калории, важни витамини и подобрява вкуса.

Деца под 1 год.:
* Елда с пресни плодове: добър вариант, защото витамин С от плодовете подпомага усвояването на желязото.
* Елда с млечни продукти: не е оптимален вариант, защото калцият от млечните продукти конкурентно измества желязото от елдата.
* Елда със зеленчуци: някои зеленчуци като броколи, карфиол и други са добър източник на витамин С и се комбинират се добре с елдата; елдата разнообразява добавянето на ориз в готвена храна.

Деца над 1-2 год.:
* Елда с пресни плодове: официална и стандартна препоръка в детското хранене до 2-3 год. е да се добавя плод или плодов сок към ‘железните’ храни.
* Елда с млечни продукти: може, храненето вече е разнообразно и балансирано, желязото се набавя от различни източници и по-голямо количество храна. Избягването на комбинацията млечни+пълнозърнести важи най-вече за началото на захранването, когато всяка хапка трябва да бъде максимално ценна.
* Елда със зеленчуци: добра комбинация и за здравословно, и за разнообразно хранене.
Виж целия пост
# 9
Аз само я накисвам във вода и сварявам-добавям сирене и масло
Виж целия пост
# 10
Не ви ли прави впечатление миризмата?Мирише ми отвратително-на нещо като мухлясала гъба,извадена току-що от земята SickДнес се опитах да дам за закуска-вечерта я накиснах и сутринта започнах да я варя и като се разнесе тая ми ти миризма на гнило и директно я метнах в кофата SickДали е нормално или просто съм намерила някаква стара или незнам-развалена?
Виж целия пост
# 11
На мен не ми миирше лошо. Малкият я яде с броколи и червена чушка за обяд. Много му харесва.
Виж целия пост
# 12
Никога не ми е миришела на лошо. Ухае подобно на варено жито. Винаги ми се дояжда преди да е готова.
Виж целия пост
# 13

Елдата има специфичен и силен вкус – за някои е приятен, за други е тежък.
Ако се смеси топла елда с масло, става вкусна основа за различни комбинации. 
Виж целия пост
# 14
Преди време се наложи да изхвърля един неотварян пакет, защото беше мухлясал. Срокът на годност не беше минал и съм я съхранявала на сухо място. Така че съветът ми е да я гледате по-внимателно, когато купувате.
Вкусът определено не ми харесва, но детето я яде без проблеми. Досега съм я давала с плод, но съм ви благодарна за идеите - явно ще мога да му разнообразя храната на детето.   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия