Бабините манджи

  • 3 820
  • 13
Здравейте момичета! За първи път в живота си се включвам във форум. Провокира ме едно момиче, което си спомня мастакулките на баба си. Ако иска да си ги направи, мога да потърся рецептата от майка ми. Родата ми е от Горна Оряховица и май само в този край правят този вид сладки. За да провокирам интереса ви ще кажа, че в тях задължително се слага чаена лъжичка млян черен пипер, освен карамфила, който е основната подправка и тези безумно вкусни сладки леко налютяват. Единствения проблем е ,че трудно се намира истински  петмез- сгъстения гроздов сок, в който като се сложи тиква става рачел. Приятелки го носят от Турция, на излиза соленко.
Виж целия пост
# 1
Добре дошла и давай рецептата.  Hug
Виж целия пост
# 2
Какво стана с мастакулките  Thinking
Виж целия пост
# 3
Гугъл ми "изплю" ето това:

500 гр. мед
500 г. захар
250 мл. вода
1 с.л. смляна канела
1 с.л. смлян карамфил
1 с.л. черен пипер
1 ч.л. амонячна сода
брашно, колкото поеме
1 яйце за намазване

Медът се стопява със захарта. Прибавят се останалите продукти и се омесва тесто. Оформят се бисквити, намазват се с яйце и се пекат в умерена фурна.

Има и вариант с петмез, вместо меда.
Виж целия пост
# 4
Ми то много сладост, много нещо или само на мен ми се струва така ooooh!
Виж целия пост
# 5
незнам
Виж целия пост
# 6






Ето ви рецепта за Мъстакулки
Мъст си правя есента и затварям в буркани,без стирилизиране.
мъст: 3 л. прецеден гроздов сок се слага да заври.Маха се от котлона и се слага 1/2 ч.л. сода.Когато изстине се прецежда през гъста марля.Слага се захар  1 към 1.
Вари се да стане на разлата капка в/у нокътя.
Виж целия пост
# 7
Значи все пак произлиза от мъст.  Laughing Мъстакулки.
Виж целия пост
# 8
Ееее, това е друга работа  Naughty
Виж целия пост
# 9
Ох, здравейте отново. Съжелявам, че само разбуних духовете , а отговор не дадох- за мастакулките. Дори забравих да питам майка за тях.Явно не ще да съм от най-сериозните участнички във форумя. Май нямям време да се обърна, а пък ми се иска да си говорим. В момента събирам мнение за житната диета. Не се вълнувам толкова от "душевното " пречистване ,а от буквалното отслабване.Освен това, някой знае ли всичко ли отива по дяволите, ако се наложи да я прекъснеш за едно гости?
Виж целия пост
# 10
Житната диета.....с накиснато с вода жито или със сварено жито? Аз знам и за двете! Но да ти кажа ефекта е само временен!!
Виж целия пост
# 11
Вече ще знам какво е мъст.Благодаря,хубава рецепта.  bouquet
Виж целия пост
# 12






Ето ви рецепта за Мъстакулки
Мъст си правя есента и затварям в буркани,без стирилизиране.
мъст: 3 л. прецеден гроздов сок се слага да заври.Маха се от котлона и се слага 1/2 ч.л. сода.Когато изстине се прецежда през гъста марля.Слага се захар  1 към 1.
Вари се да стане на разлата капка в/у нокътя.

    Ами извини ме за невежеството,но за какво се използва после този или тази мъст?  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 13








Използва се за курабийки(мъстакулки) и кекс.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия