Квасите ли кисело мляко?

  • 49 448
  • 530
Взимаме от една баба прясно мляко и си го квасим,но имам няколко въпроса.
1.Получава се доста цвик..как можем да намалим този цвик защото е доста
2.малко е редичко как можем да го направим гъсто
3.държим го 3 часа завито и слагаме по 2 лъжици закваска-това достатъчно ли е?
4.Подкваса използваме Био кис.мляко и Елена,ако имате по-добри предложения-споделете.
  Пършевица,Верея - отврат

Най-вече ме вълнува как да направим млякото гъсто.Яла съм кис.подквасени млека-страшно гъсти и ни се ще да направим такова Hug
Виж целия пост
# 1
На днешно време не знам дали ще успееш. Мисията е почти невъзможна. Бабата колко вода слага като ви го продава?
Виж целия пост
# 2
Млякото може да се сгъсти,като се вари малко повече да му изври водата.
Ето това е моето заквасено мляко.
   

 

Правя го в кофички от кисело мляко.На една кофичка слагам една пълна лъжица кисело мляко,каквото съм купила.Не използвам някаква специална марка.Обикновено го правя вечер и го оставям до сутринта.
Върху кофичките слагам една дъска за рязане,върху нея кърпа и го завивам с одеяло.Досега винаги е ставало.
Виж целия пост
# 3
мисля че това дето си го яла е било овче или козе кравето винаги е по рядко и бабите като му сложат допълнително вода и става  много рядко
Виж целия пост
# 4
Първия път заквасих с Елена, стана, но бавничко и пусна доста вода. Втория път, заквасих с моето мляко и стана по-бързо и по-гъсто. Сега третия път стана още по-добре. Струва ми се най-удачно като съм заквасила веднъж да използвам за закваска домашно мляко, а не купено Peace
Виж целия пост
# 5
не квася,помолих свекито и тя отказа
Виж целия пост
# 6
Иринка,трябва през определен период да се подменя закваската,след няколко пъти ще ти стане като крем.
Виж целия пост
# 7
И аз си запазвам подкваса ,иначе ако нямам със пловдив,или някакво друго 3,6 %
 На мен ми става по гъсто когато го подкваса докато е още топло толкова че малкото пръстче да търпи(но малко по топло,демек да пари ама не много де!Абе от това което знаете малко по топло,винаги става!И това е вярно че колкото повече се вари по гъсто става,също и ако не е смесено със вода  Peace
Виж целия пост
# 8
Ние кисело мляко от магазина не ядем.
Топло ли го слагаш? Използвай метода на пръста. Peace И го дръж повече - 4 часа е добре, че и до 5-6 съм стигала, като го забравя Blush Става доста по-гъсто от купеното, а цвик никога не ми е оставал.
Виж целия пост
# 9
 Да,квася мляко редовно.В този пероид кравето мляко е рядко,защото животните се хранят със суха храна(сено) и каймака му съответно не е жълт.Напролет,когато пасат тревичка и са повечето време на въздух и млякото е по-добро.
  Гъсто е само овчето и козето мляко.
  Закваска и аз слагам от предното,ако еостанало  Mr. Green ако не ползвам каквото и да е купешко,пак става и наистина си е рядко,но както беше казал някой,ако се вари повече има малка разлика в крайния резултат.
 edno_momiche ,дръж го цяла нощ,а не само три часа,а и с една лъжица пак ще стане  Peace

 краси.мира ,страхотна идея за подквасване в кофички.Аз зная,че трябва да е в стъклен буркан и задължително сух,но ще пробвам и това.

 Успех на всички  newsm10
Виж целия пост
# 10


 краси.мира ,страхотна идея за подквасване в кофички.Аз зная,че трябва да е в стъклен буркан и задължително сух,но ще пробвам и това.

И аз знам, че трябва да е сух, стъклен буркан. Не знам защо, така ми е казала баба.
Виж целия пост
# 11
Момичета, извинявайте за невежото питане, но дали някой би обяснил в 2-3 стъпки как се кваси мляко?  Blush
Виж целия пост
# 12
    Лично аз "обварявам"тенджерата преди да го сваря.Слагам два-три пръста вода и след като заври я изхвърлям и тогава слагам млакото.След сваряването му го изчаквам да изстине докато ми търпи кутрето,наливам го в буркани,слагам по една лъжица кисело мляко разбърквам добре."Завивам'' го с две одеала и го оставям цяла нощ.Остава малко рядко,но след като постои два-три часа в хладилника се сгъстява.

  Това е дано съм обяснила правилно.Успех!
 
Виж целия пост
# 13
Ами аз го правя така:
1. Подварявам млякото и го разсипвам в компотени буркани
2. Като изстине достатъчно, че да си държа кутрето вътре 10 сек. без да го "ощява" Laughing, слагам във всеки буркан по една супена лъжица кисело мляко
3. Слагам капачки отгоре и завивам бурканите в одеало за няколко часа /2,3,4,5 - зависи от температурата и от млякото, предполагам/
4. Отвивам го и го оставям на стайна температура да се поохлади и накрая като доизстине го прибирам в хладилника

Заб: Това, че като отвиеш бурканите, млякото не е съвсем като купешките на вид /гъсто/, не означава, че като постои мяколко часа в хладилника няма да стегне Peace
Успех!
Виж целия пост
# 14
От опит:
Когато го правих в буркани ,затворени с капачки , и моето ставаше по-рядко.Сега ,като го правя в кофички,не слагам капачки да го задушава, и то си диша свободно,отгоре слагам само една дъска за рязане,която не прилепва плътно.Върху нея една кърпа ,кухненска и тогава го завивам с едно детско одеяло.След 6-7 часа /при мен през нощта/ е готово.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия