Някой да сподели изпитана рецепта за заешко месо?

  • 3 549
  • 19
Заглавието говори Simple Smile Не знам как да приготвя заешко домашно месо  newsm78 Ще съм благодарна за всяка идея   chef
Виж целия пост
# 1
На мен най-ми харесва нарязан на порции в гювеч с много пресен лук и гьозум(джожен), и масло. Запичам го в началото на силна фурна около 15мин, а след това на по слаба около 1-1.5часа.
Може и с гъби, но по този начин месото става сочно.
Виж целия пост
# 2
Приготвяла съм заек по два начина и двата много успешни.
Едната рецепта е следната:/ще пиша по памет/
Месото се прави на порции и се шпикова с малко сланина, морков,чесън и подправки след което парчетата се запържват съвсем леко./имай в предвид че много пръска/
След това в гърне на дъното мисля че сложих нещо мазно-бекон или съвсем натънко сланина
Отгоре се слага месото,балучка/дребен лук/- около кг.,чесън на цели скилидки ,но необелен.Може да сложиш и цяла глава чесън необелен -става много вкусен.Подправки, вино , малко морковче и затваряш хубаво гърнето.Печенето е по-продължително ,но си заслужава усилието и чакането.
Втората ми рецепта е съвсем тривиална и много лесна-цялото зайче в един глинен гювеч,овкусено и добавени почеко гъбки и морковче,задължително вино !
Виж целия пост
# 3
Аз заешко приготвям както агнешко  Laughing
Или напълвам заека със позапържен ориз,лук,кипнати и нарязани дробчета,джоджен,черен пипер.Зашивам слагам в тава,слагам фолио и пека...

Или когато е за повече хора,заека ги правя на порции,сварявам месото в малко вода.
Отделно правя ориза с дробчетата,слагам месото,наливам бульона и бутам във фурната....Супер става...
Виж целия пост
# 4
Печен заек
Заешко в гърне
Лакиран заек
Виж целия пост
# 5
Заек в сос SALMOREJO

Заек с хлебен сос

Маринован заек по кубински
Виж целия пост
# 6
Записвам се да следя темата,че мъжо не обича много заешко,но като гледам какви рецепти има тук може и да го "излъжа". Thinking
Виж целия пост
# 7
Ето моята рецепта за заек - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=365379.msg10308947#msg10308947
Виж целия пост
# 8
Една вкусна рецепта на Цецето  bouquet : Заек със сметана и чесън - най-вкусната ми манджа! Цъкни!
Виж целия пост
# 9
Моята рецепта за заешко е следната:заешкото се нарязва на порции и се запържва.Подрежда се в дълбока тава или гювеч. Изчистват се малки  лукчета (може и едър лук и се нарязва на шайби) по-голямо количество , чесън, моркови и гъби(по-желание).И те се задушават и се прибавят към заешкото.Подправям с червен пипер , черен пипер, дафинов лист и бахар. Запечатвам с фолио ако е в дълбока тава или захлюпвам гювеча и пека на 200 градуса 2 часа.
Виж целия пост
# 10
аз винаги приготвям заека по следния начин:
заек с горчица

необходими продукти - заешко месо, телешки бульон, горчица (дижон - може и друга), заквасена сметана - 1 кофичка.

Разфасовам заека на части, в запържвам всяка част в дълбок тиган да побелее, след което извеждам от тигана. Отделно разтварям телешки бульон ( на око в около 2 литра вода). Връщам месото в тигана и заливам с по-голямата част от бульона, оставям да се вари на тих огън. В купа разбивам сметаната с една-две супени лъжици от горчицата, и после добавям остатъка от бульона, да стане хомогенна смес. Когато е полусварено месото, добавям получената смес към месото и варя до сваряване на месото.
Сервирам ястието с домашно приготвено картофено пюре.

Лесно е, с малко продукти и става доста бързо.
Добър апетит
 
Виж целия пост
# 11
Понеже си имаме зайчета  Laughing съм опитвала почти всичко с тях - по ловджийски, с ориз, с каротфи, с гъби,пълнен, но като че ли най-се харесва вкъщи паниран - бутчетата, бялото месо от двете страни на гръбнака и дроба, предварително сварени, се панират по обичайния начин - разкошно е Peace!
Виж целия пост
# 12
Тук има доста рецепти със заешко лично изпробвани от Кеми от Вкусно и красиво !
Виж целия пост
# 13
Най-харесвам пълнен заек с ориз и гъби. Това е и едно от любимите ми ястия. Peace
Виж целия пост
# 14
Заекът се нарязва на порции и се запържва леко. В същата мазнина се позапържват 2-3 моркова, нарязани на колелца, 2 чушки / червена капия/ и лук / аз сложих пет глави и не сбърках/. Намазват се стените на глинено гърне с мазнина, произволно се на нареждат заешкото и зеленчуците и се заливат с около триста грама бира, в която предварително бях сложила Маги 10 зеленчука на вкус, бахар, дафинов лист и малко сушен магданоз. Отгоре покрих с 2-3 лъжици доматено пюре. Под капака на гърнето сложих фолио, за да задуша /вместо да мажа с тесто/. Пекох го 4 часа- 2 часа и половина на 200 градуса, 1 час на 150 и след това на 100 / моят заек беше див/.

Стана много вкусно  ароматно. Вместо бира може да се сложи вино, но вкъщи не обичаме.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия