Как се прави трахана?

  • 47 771
  • 15
     Някой я приготвят за закуска и много искам да пробвам и аз. Споделете вашите рецепти и тънкости по приготвянето й. Hug
Виж целия пост
# 1
Тема  Peace

По-стара тема

Трахана

1кг пр.мляко
1кг.грис(ситен)
2ч.л. сол
1ч.ч. масло
25гр.прясна бирена мая
2 яйца
1кг. брашно

Разбиваме яйцата хубаво,за около 3мин.,към тях добавяме бавно млякото,като непрекъснато бъркаме.След това се добавя гриса,брашното и солта.Омесва се тесто(ако е меко се добавя още малко брашно),което се поставя в съд,покрива се и се оставя за около 8 часа.Когато мине определеното време към тестото се прибавя маята,маслото и малко вода и отново се замесва,докато се получи еластично тесто.Отново се връща в съда и се оставя за около 12 часа.
Режем тестото на парчета,разтегляме ги с ръце и ги поставяме върху хартия на проветриво място(не на слънце) за още 8часа,докато изсъхне.След това го стриваме с длани докато се получат трохи.Те се слагат на хартия и се оставят на слънце за 2-3 дни докато изсъхнат напълно.
Траханата е готова!Съхранява се на тъмно и сухо място(в хартиен плик).Може да издържи до една година.

В Гърция се яде много и казват,че е много полезна  !
Виж целия пост
# 2
Ще ти кажа как я приготвям аз,но с готова трахана.
Сварявам я,като омекне добавям прясно мляко и натрошено сирене до сгъстяване Wink
Виж целия пост
# 3

Каква е и къде се продава готова трахана?  Simple Smile  Thinking
Виж целия пост
# 4
Трудоемка е за домашни условия,тук се прави по селата.Ние градските чеда си я купуваме готова в пакетче.Като кук-кус изглежда,има различни видове,обикновен,леко кисел,сладникав Wink
Виж целия пост
# 5
Баба ми прави трахана и наистина не може да става и въпрос за сравнение с купешката.Процеса е подобен на този,който е описала БЛОНДИ,но към тестото тя слага смлени домати и печен пипер,различни подправки като самардала,черен пипер...След като листовете съхнат няколко дни ги смиламе в желязна мелачка,защото стават много корави и трохите продължават да съхнат.Това е цял ритуал,който тя изпълнява есенно време.Задължително отивам при нея за няколко дни,за да и помагам и правим трахана и юфка.Много обичам това време-напомня ми на детството!
Виж целия пост
# 6
За първи път тук прочетох за трехана. Изглежда и звучи страшно вкусно. Със сигурност ще опитам да си приготвя почивните дни.
Виж целия пост
# 7
       Момичета, благодаря.  bouquet
Каква е и къде се продава готова трахана?  Simple Smile  Thinking
[/quote]
Виж целия пост
# 8
Явно във всеки регион има различни рецепти Peace
Ето моята трахана вариант на супа.Също така се приготвя за закуска с прясно мляко.
Лесно се приготвя в домашни условия, рецептата е вода, сол и брашно.Замесва се твърдо тесто и се настъргва или на ренде или на решето и се изсушава.Съхранява се в памучна торба.
Виж целия пост
# 9
Да ви кажа има голямо  разнообразие от рецепти за трахана, но да ви кажа, че траханата по стара турска рецепта се прави от брашно (колкото поеме), 1000 грама кисело мляко, 600 700грама доматен сок, чер.пипер на прах , карамфил, бахар, люта чушка (количеството на подправките според вашия вкус). Тези са продуктите и повярвайте става великолепнио.  Всичко се омесва на тесто с 2 с.л. сол и остава около 5 - 6 дена докато втаса и отново спадне тестото. След това сместа се соли обилно, но не много солено и остава така още 4-5 дена на хладно но не много студено място и е вече готов за консумация.
Виж целия пост
# 10
Аз правя с  траханата на Мелница Панайотов Асеновград много е хубава. 1 пакет е за 16 порции.
Ето мейл от кутията на фирмата sales@panayotov.net и тел 0331 63359 и моб тел 0888837437 Мелница Никола Панайотов Асеновград

Аз я приготвям както е описано на кутията 8-9 лъжици се варят в 1 литър вода.
После разтапям масло и слагам нарязания на хапки хляб да поеме маслото - правя кротончета, които заливам с готовата трахана.
Виж целия пост
# 11
От престоя ми в Гърция се научих да ям и правя ястия с трахана. Там има най различни видове от сладка до кисела трахана,като най известната е траханата от остров Крит.Най любимата ми рецепта обаче е със сирене и масълце.В зависимост от това какво количество ще се прави първо се слага подсолена вода да заври ,след това се сипва траханата и най накрая след като се свари подправям с масло и сирене.
Виж целия пост
# 12
dunia53 точно така,аз добавам и малко прясно мляко Wink
Виж целия пост
# 13
Да ви кажа има голямо  разнообразие от рецепти за трахана, но да ви кажа, че траханата по стара турска рецепта се прави от брашно (колкото поеме), 1000 грама кисело мляко, 600 700грама доматен сок, чер.пипер на прах , карамфил, бахар, люта чушка (количеството на подправките според вашия вкус). Тези са продуктите и повярвайте става великолепнио.  Всичко се омесва на тесто с 2 с.л. сол и остава около 5 - 6 дена докато втаса и отново спадне тестото. След това сместа се соли обилно, но не много солено и остава така още 4-5 дена на хладно но не много студено място и е вече готов за консумация.

Лина,заинтригуваме твоята рецепта.Напомня ми за рецептата на моята баба.Тя почина и така и не успях да взема с точност рецептата.Напомня ми за детсвото ,когато сутрин бама ми /в нашия край викаме маминка/ се суетеше в кухнята и я приготвяше за дядо ми в един голям кастрон.Но тъй като я правеше страшно люта ми беше позволено да си взема само няколко лъжички.
Само да попитам не може ли да се направи половин доза и след последното престояване на тестото какво се прави ,стърже ли се или се нарязва на кубчета/хапки/?И само с вряла вода ли зе заливат?Кое предизвиква втасването на това тесто?
Виж целия пост
# 14
Да ви кажа има голямо  разнообразие от рецепти за трахана, но да ви кажа, че траханата по стара турска рецепта се прави от брашно (колкото поеме), 1000 грама кисело мляко, 600 700грама доматен сок, чер.пипер на прах , карамфил, бахар, люта чушка (количеството на подправките според вашия вкус). Тези са продуктите и повярвайте става великолепнио.  Всичко се омесва на тесто с 2 с.л. сол и остава около 5 - 6 дена докато втаса и отново спадне тестото. След това сместа се соли обилно, но не много солено и остава така още 4-5 дена на хладно но не много студено място и е вече готов за консумация.

Лина,заинтригуваме твоята рецепта.Напомня ми за рецептата на моята баба.Тя почина и така и не успях да взема с точност рецептата.Напомня ми за детсвото ,когато сутрин бама ми /в нашия край викаме маминка/ се суетеше в кухнята и я приготвяше за дядо ми в един голям кастрон.Но тъй като я правеше страшно люта ми беше позволено да си взема само няколко лъжички.
Само да попитам не може ли да се направи половин доза и след последното престояване на тестото какво се прави ,стърже ли се или се нарязва на кубчета/хапки/?И само с вряла вода ли зе заливат?Кое предизвиква втасването на това тесто?


В Гърция при производството на трахана се използва мая и дрожди което спомага за втасването на траханата.Предполагам,че и тук е така защото иначе няма да стане така както би искала дадена домакиня.В зависимост от вида трахана има зеленчукова,сладка и кисела
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия