Пак по някакъв начин Блонди е виновна за тази тема......В клюкарника тя пита за нещо нетипично по нашите земи и 10cent's споделили,че им е било сервирано някъде супа в питки. Спомних си,че един път гледах рецептите в Гответе с мен и там ми бяха направили впечатление хлебните паници на Марабу. Ето и рецептата - Хлебни паници
Тъй като в момента пробвам да правя и закваска(Гелева, благодаря ти за помощта ) и не исках да е само бяло брашно, леко видоизмених рецептата. А и по принцип суха мая не използвам, ето как изглеждаше моята рецепта:
350 мл. топло прясно мляко
300 гр. типово брашно
300 гр. бяло брашно
2 с. л. тръстикова захар
1 с.л. трапезна морска сол
2 с. л. меко краве масло
малко повече от четвъртинка прясна мая, защото използвах закваска, но смятам,че ако няма закваска - 1/4 прясна мая
1 яйце
1 1/2 с. л. закваска
Да поясня какво е закваска - тази рецепта и една рецепта на Ася
Аз сложих равни количества бяло брашно и вода в голям съд. Разбърках добре, докато стане на каша, завих с по-дебела покривка и оставих в кухнята. И така вече повече от 24ч., като от време на време разбърквам и слагам по малко брашно, както пише в първия линк. В Часът на мама казаха,че трябва да седи 3 дни, та ще видя какво ще я правя, но може би ще следвам първия линк. Но тъй като в рецептата на Ася може да се използва и на другия ден, ръцете ме сърбяха да я използвам, реших да намаля маята за сметка на лъжица и половина закваска. Не знам какво трябва да очаквам от хлебните паници, но се получиха много нежни и вкусни, целите бяха в балончета.
Супата:
1/2 връзка пресен зелен лук
1/2 прясна червена чушка
2 моркова
3-4 картофа(може и да не са големи)
1 с.л. царевичен грис
2 готови бульончета телешки ребърца(може и без тях, може и с универсална подправка, по принцип рядко използвам готови бульони, но ги имах под ръка и ги сложих)
1-2 с.л. готови сушени зеленчуци микс
1 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. течна готварска сметана
сол на вкус и др. подправки на вкус
малко масло
гъби
Рендосах обелените моркови. Нарязах лука и чушката. Задуших в мазнина лука + чушката + моркова. (Бъни, да, и на мен ми е направило впечатление,че рендосания морков дава оранжев цвят на супата, червена чушка на ситно - също прави цветни чудеса в манджите). Прибавих картофите нарязани на кубчета. Разбърках така около 2 мин. Добавих царевичен грис и още около 30сек - 1 мин. разбърках. Прибавих 2 л. студена вода. И първо на силно, докато заври и после на бавен огън да се сварят картофите. Ако сметнете за необходимо , можете да добавите още вода, но аз не добавих. Сложих млякото и завря. Овкусих. С пасатора пасирах супата, сложих сметаната, възвря супата и веднага дръпнах от огъня. Може и да се сложат зелени подправки - магданоз и копър, но за съжаление нямах под ръка.
В отделен съд сложих маслото, добавих изчистените и нарязани на дребно гъби, задуших с малко сол до готовност.(може и без гъби)
Сервирах в питките супата. Питките си личи,че можех още да ги изчакам да изстинат, но народа гладен.......Отгоре всяка супа сложих по лъжичка от гъбите.
Снимки:
тук - тук - тук - тук и тук
Да ви е сладко и благодаря на колектива от момичета за помощта!