Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Помогнете със съвет! Мъжът ми ме съди за отвличане на детето ми

  • 13 192
  • 123
Мъжът от който имам дете ме обвинява в международно отвличане на дете и е завел дело по Хагската конвенция. Твърди, че задържам детето в България против неговата воля от началото на Ноември 2008. Много пъти се опитах да говоря с него нормално и да му припомня, че това беше и негово решение ние с малката да останем в БГ. Той е непреклонен - крещи, вика, заплашва и не иска да чуе друго освен, че детето нямало да расте без баща, че трябва да говори Английски, а не български и че тя принадлежи на баща си и на държавата,, в която се е родила.. (детето ми е с двойно гражданство, както и аз, а също и той). На мен ми казва или да се върна при него (ние сме разделени от 2006г) или да ходя на Луната. Заплшва ме че ще дойде да я вземе независимо дали аз искам или не. Или ще направи всичко възможно тя да бъде отведена при него.
Моля, помогнете със съвет!
Към кого да се обърна? На кого да кажа?
Искам да пиша и изпращам писма навсякъде!
Искам да викам до Бога, за да ме чуе някой и да ми помогне!
Не искам да ми бъде отнето детето от мен, а аз не искам и немога повече да се върна там!
Незнам какво да направя....
Моля се, викам, защото се чувствам уплашена - той е адвокат и знае прекрасно какво трябва да направи, за да ме унищожи.
.................
Незнам дали темата ми е за тук...Ако не е кажете къде да я поставя, за да получа необходимата инфомация.
Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 1
задължително се консултирай с адвокат и то с добър Peace успех ти желая Peace
Виж целия пост
# 2
Добре е да напишеш за коя държава става въпрос и от голямо значение е имате ли брак, разведени ли сте, имате ли някакви подписани договори или декларации.
На първо време наложително е да събереш доказателства, че те заплашва, е-майли, писма, записи на телефонни разговори. И задължително консултация с юрист, както са те посъветвали.
Виж целия пост
# 3
Омъжена съм за него в САЩ в 2001. От 2006 не живеем заедно, но нямаме официален документ за раздяла. Сега съм подала за развод тук в БГ. Нямаме никакви подписани договори.  Имам официални репорти за домашен тормоз и заплахи в 2005 и 2007. Повечето адвокати в БГ вдигат рамене и казват че не са запознати с подобен случай и не се наемат да ме защитават в Хага. Американските адвокати обаче са много агресивни....незнам какво да правя...
Виж целия пост
# 4
Репортите за тормоз, използвани ли са за PFA order, или са си останали само като репорти?
Ако имаш ордера - ще се признае от български съд и може да се използва в Хага.

Не знам какво да те посъветвам, освен да си намериш добър адвокат. Не мисля, че ти самата би могла да направиш каквото и да било.
Аз, например водих дело в САЩ, където са описани различните сценарио при евентуално напускане на страната, от детето завинаги. Гражданствата на участващите лица, както и дали е равод или сепарейшън, не са имали значение.

Ако просто си извела детето, без никаква подписана декларация от бащата на детето, че е съгласен за това, страхувам се че наистина положението е много сериозно и без адвокат ще е много трудно.

Опитай се да намериш из нета за подобни случаи и виж как се е процедирало при тях.

При спецификата на американския закон, можеш да използваш в твой интерес, някакъв прецедент някъде (стига да го намериш).

Виж целия пост
# 5
Ако просто си извела детето, без никаква подписана декларация от бащата на детето, че е съгласен за това, страхувам се че наистина положението е много сериозно и без адвокат ще е много трудно


А по тамошните закони може ли наистина да изведе детето без документ от бащата?
Виж целия пост
# 6
Ако просто си извела детето, без никаква подписана декларация от бащата на детето, че е съгласен за това, страхувам се че наистина положението е много сериозно и без адвокат ще е много трудно


А по тамошните закони може ли наистина да изведе детето без документ от бащата?

Благодаря за отговора ти.
Моля те, дай ми повече инфо за случая, който споменаваш.
Да, репортите бяха и като рестриктед ордерс, но аз ги дропнах, след многото извинения на него и обещанията му да се промени.
Да, от САЩ може да се изведе дете без документ от другия родител - моето дете бе доведено в БГ от майка ми през Май 2008 (тя всяко лято прекарва в Бг по няколко месеца) и с устното съгласие на двама ни (той присъстваше на изпращането на детето). По-късно през Септ. 2008 аз също доидох в БГ и никога не е ставало въпрос за отвличане, защото той идва при нас през Октомв. 2008 за 4 дни и после през Декемв. 2008 за около 25 дни. Донесе всичките играчки на малката от САЩ, купи и топли зимни дрехи (ние там живеехме в Флорида), и никога не е ставало дума за отличания и нещата бяха ок , като се изключи огромното количество алкохол и взимането на дрога от него, което пък и стана причина за скарването ни и моето подаване за развод в БГ.
Той вбесен реши да ми го върне....
Ние имаме история на домашни тормози....дълго е да пиша за това...
Виж целия пост
# 7
Мисля, че спасението ти е един по-бърз развод в България, но със стабилен адвокат. Всичко това, което пишеш за него да се докаже с документи и свидетели и да се иска лишаване от родителски права. Пък след това да го обжалва като иска в Хага.
Виж целия пост
# 8
А по тамошните закони може ли наистина да изведе детето без документ от бащата?

От гледна точка граничен контрол, не е както напр. на границата в България. По принцип не се иска толкова много дискутираната, подписана декларация от другия родител.
В този смисъл, чисто технически е по-лесно да се изведе дете от страната, но това не означава че не може да се причисли към случаите на съзнателно отвличане. Доста подобни итории има тук.

Незапознаването със закона няма да се счете за оправдание, а и всеки е информиран на днешно време до тази степен.

Също в рамките на самите щати - ако родителят, който има праймъри родителски права иска да се премести в друг щат, пак е необходимо съгласието на другия родител. С разликите в законите на отделните щати, съм чувала и за ситуации, при които не е разрешено на майка да си промени местоживеенето, защото с това застрашава прекъсването на връзката баща-дете.

При промяна на адреса на родителите е желателно (от гледна точка на съда, даже необходимо) да се уведоми съда, най-вече за да не се стига до подобни, като в темата ситуации.

Малко да допълня това, което споменах за по-лесното минаване на границата - има една организация (не мога да проверя в момента), където ако единият от родителите има опасения, че другият може да изведе детето без неговото знание, може да сложи името на детето за alert. Така ще бъде хванато на граничните пунктове и е доста рисковано.

Виж целия пост
# 9
Ти сигурна ли си ,че той е завел това дело?Да не е само да те сплаши?Някакви документи получила ли си?
Прегледай обстойно сайта на МВР.
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ"

Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
не знам със сигурност,но мисля,че трябва да прегледаш всичко свързано с правата на детето,всички договори http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=categ … 08&Itemid=540
Не се хвърляй на адвокати,които не са в международното право и нямат опит..само ще се охарчиш. Международното право представлява самостоятелна система от правни норми и няма нищо общо с  националното право. Посети сайтове,като този:http://bg-pravo.hit.bg/,питай за добри адвокати там.. PeaceУспех и бъди силна
  bouquet
Виж целия пост
# 10
Цитат
author=lovemykids link=topic=382019.msg10613636#msg10613636 date=1237671276

От това, което си написала последно, мисля че може да се оспори отвличане, защото той е бил в България и е знаел, че детето е там.
Аз останах с впечатление, че той никога не е виждал детето след това.

За останалите неща, които описваш - събери си доказателствата и свидетелите. От вторите например, стейтмънти с Апостил, ако са в Америка. Изполване на дрога също може да се докаже.

Съвсем наскоро четох случай, майката латиноамериканка, бащата американец, тя загива и пишеше как най-накрая той може да си прибере детето, след 4 годишна съдебна битка. Не си спомням точно името в момента, (а и случаи такива много), но ми направи впечатление, че нещата се проточват с години.
Малко като успокоение го пиша  Peace

Пожелавам ти скоро да можеш да си намериш необходимият адвокат!


Виж целия пост
# 11
Цитат
author=Bee. link=topic=382019.msg10613791#msg10613791 date=1237672724
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.

 ooooh! То това, май само за сайта на МВР важи.

С един куп документи и съдебни решения и разпечатка на въпросния цитат от сайта, ме накараха да си говоря сама на софийското летище, миналото лято, докато не предоставя подписана декларация от бащата на детето. Единственият документ, който искаха да видят.

Виж целия пост
# 12
Питай Пела, тя е модератор в един от под-форумите, и май специалността й е семейно право.
Той наистина ли е завел дело, ти видяла ли си с очите си бумажките?
В кой съд?
Как точно ще се признае решението на този чужд съд в България, знае ли се?
Ако си женена в САЩ, може ли наистина да се разтрогне бракът в Бг?

Не се панирай, никой няма да даде дете на алкохолик и наркоман.

Редактирам, защото прочетох, че и Бг, и САЩ са приели конвенцията. Но прочетох и причините, когато връшането на детето може да се откаже.

(1) Първата е grave risk from harm.
(2) Вие кога отидохте в Бг с детето? Ако е минала повече от година, пише, че това също може да е причина за отказ за връщане на детето.

http://www.international-divorce.com/hague-convention.htm

А, и тука пише, че даже и да спечели делото, това не значи, че детето отива при него, а че има достъп:

 If a court decides that a child must be returned to its country of habitual residence, it may make the return contingent upon certain "undertakings" from the petitioning parent. These may include:

A requirement that the petitioner pay for the respondent and child to travel to the country where the child habitually resides.
A requirement that the petitioner make appropriate housing arrangements for the respondent and child in the country where the child habitually resides.
A requirement that the petitioner pay living expenses for the respondent and child in the country of the child's habitual residence.
An order that the petitioner have no contact with the respondent if the respondent returns to the country of the child's habitual residence.
An order that the petitioner will have no contact or limited (e.g., supervised) contact with the child once the child returns to the country of the habitual residence.
Виж целия пост
# 13
Как точно ще се признае решението на този чужд съд в България, знае ли се?

На решенията от чужд съд се прави екзекватура в България.

Използвала съм решения двупосочно.

Извинявам се на авторката за голямото ми разписване тук.
Виж целия пост
# 14
Вее, много ти благодаря - непременно ще потърся повече инфо от "закрила правата на децата"
да, знам със сигурност - завел е дело за развод + вращане на детето по Хагската конвенция в съда в Орландо, Флорида и само за международно отвличане в Федералния Съд на щатите....(това го знам, защото проверих в съда по телефона и на техния сайт, а това всичко е публична информация и е достъпна за всеки, тъй че аз знам преди официално да съм получила нещата тук - просто е въпрос на време за да пристигнат в Министерството на Правосъдието в БГ и да ми бъдат връчени). Знам само че трябва да бързам.
Имам адвокат само за развода....по другите обвинения просто ума ми не го побира....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия