Чиста храна, честен поминък

  • 998
  • 6
България е единствената страна в ЕС, която не е въвела закона за правото на фермерите да преработват продукцията си във фермата и да я продават законно на крайни клиенти, ресторанти и магазини.  Това ни съобщиха тези дни от Коалиция " Чиста храна, честен поминък" . Както аз така и вие може би, когато пътувате извън България, сте попадали на храни, специфични само за конкретния регион. Приготвени от малки ферми, те имат много чист състав. Защо в България това е забранено и редно ли е да ни лишават нас, като потребители, от тези продукти ? В Гърция съм яла нещо, което е между сирене и кашкавал и се прави само в Южна Гърция, по островите. Тук в Родопите също приготвят нещо подобно и му казват "брънза". Знаете ли и опитвали ли сте подобни специфични продукти в България или в чужбина ?
Виж целия пост
# 1
знам я тази брънза Heart Eyes
помня я от детството...

когато имаше тема за смилянския боб от Китай и аз попитах защо определени продукти не са регистрирани като запазена марка с регионален произход...ама...
Виж целия пост
# 2
То се оказва, че проблема е друг :
„Един от проблемите, който е в основата на сегашното трагично състояние на дребните фермери, е, че всички български фермери, които отглеждат животни, са принудени да продават млякото си само на 249 мандри. Така 120 000 ферми са разпределени (закрепостени) към 249 мандри. Според действащото национално законодателство нито една от тези ферми не може да продаде и един литър мляко, освен на одобрените изкупвачи и то само на един от тях” – заяви д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие Биоселена.
Е, ако им позволят собствено производство, няма ли да принудят и големите производители да "поизчистят" продукцията си ? Кой знае от какви невероятни неща се лишаваме...
Виж целия пост
# 3
От Италия , редовно се запасявам с продукти от малки производители .
Хранителни продукти са със страхотно качество .
Ако и тук разрешат бих си купувала такива продукти .Има разлика дори и на вкус при повечето продукти , да не кажа при всички.
Виж целия пост
# 4
Дори и на високи цени, бих пазарувала от такива малки производители.

А брънза никога не съм яла  Embarassed
Виж целия пост
# 5
Ние, като потребители трябва да популяризираме помежду си тази продукция, защото тя е алтернативата на химията, която ни се предлага в магазините.
http://www.panda.org/bg/what_we_do/agricultural_development/clean_food_coalition/

Много организации са се включили да се преборят с бюрокрацията в България и аз съм сигурна, че ще успеят.
Млекопроизводител от с.Стойките търси начин да продава уникално овче сирене . Биенето на млякото става в дървени каци, а обезмасленото сирене, което е по-полезно за здравето, ще се съхранява в мехове от обработена овча кожа - по рецепта, разпространявана от векове в Родопите. Тук става въпрос не само за месо и мляко, но и за тестени изделия също. Колко би се обоготил асортимента на трапезата ни ?! eat
Виж целия пост
# 6
аз също бих си купувала, но да кажем, че имам предубеждения към хигиенните условия  Rolling Eyes
ако съм сигурна, че има висок санитарен контрол - тогава бих купувала.
но кой в България може да го гарантира?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия