Как се прави оригинално българско кьополу?

  • 49 893
  • 63
Здравейте,

Ще се радвам ако ми дадете рецепта за оригинално българско кьополу.
Виж целия пост
# 1






В различните региони на България се прави по различен начин.
Кой е оригиналният - не се знае!
Виж целия пост
# 2






В различните региони на България се прави по различен начин.
Кой е оригиналният - не се знае!
[/quo

Ами нека тогава всеки казва коя е рецептата в неговия регион. И после да изберем най добрата.

поздрави!
Виж целия пост
# 3
Ето ти моя вариант Wink
Кьопоолу
Виж целия пост
# 4
Печен патладжан, печен пипер (червен и зелен), добре узрял домат - всичко накълцано на ситно. Добавям сол, пресован чесън, зехтин, оцет и магданоз.
Количествата са според това кой какво обича.
Виж целия пост
# 5
Аз лично си правя кьопоолуто с изпечени на тенекия или на котлон патладжани, които накъсвам с вилица, да останат на конци, прибавям олио, чесън, сол и малко магданоз. Така го намирам за най-вкусно и истинско.  Simple Smile

Имам две други рецепти  Simple Smile

От Добрич:

10 кг патладжани
3кг зелени чушки
2кг зрели домати
1 вр. магданоз
1 вр. копър
1 ч.ч. сол

Изпичат се, обелват и нарязват на ситно патладжаните и чушките. Обелват се и настъргват доматите. Нарязват се на ситно магданоза и копъра. Добавя се солта, бърка се. Загрява се сместта до завиране и гореща се сипва в буркани. Затварят се и се стерилизират за час и половина. Преди сервиране се подправя с чесън, олио и оцет на вкус.

По странджански:

2 патладжана
6 чушки
10ск чесън
2-3 стръка магданоз
3 с.л. зехтин
2 с.л. тахан
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
1 лимон
сол на вкус

Обелват се патладжаните, нарязват се на парченца, варят се в подсолена вода, отцеждат се и се смилат. Към полученото пюре се добавят зехтина, тахана, орехите и чесъна, изпечните и нарязани на ситно чушки. Посолява се, подправя се с лимоновия сок и се поръсва с магданоза.
Виж целия пост
# 6
Моят вариант на кьополу:
Смилат се печен патладжан,печени червени чушки и сурови презрели домати.Объркват се със счукан чесън,оцет,олио и сол.Изстудява се за малко в хладилник/само да не се омирише хладилника,накрая се слага счукания чесън/.
Блонди и аз съм от Странджанския край,но за първи път чувам да се слага тахан и счукани орехови ядки!Може да пробвам и така някой път!  newsm78   bouquet
Виж целия пост
# 7
Здравейте,

Ще се радвам ако ми дадете рецепта за оригинално българско кьополу.


 Grinning че то кьополуто българско ли е ?Не е ли арабско ,нещо такова...Иначе и аз знам стандартния вариант с печени  патладжани,печен пипер,домате-всичко това се смила,или накълцва и се добавят подправките-оцет,олио,счукан чесън.И като изстине....тогава става една...стой ,че гледай-що ракия изпива малей!!!
Виж целия пост
# 8
Eто и моята рецепта  2 патладжана изпечени 3 зелен и 3 червен пипер + 1 домат .изпечения патладжан с пиперките и настърган домат намачквам с вилица.Сместа я оставам да заври в подходящ съд до извирането на водата която си пускат зеленчуците и на струйка малко по малко доливам олио около една кафена чашка и бъркате.след като го отнема от огъня подправям с счукан чесън сол щипка захар и магданоз.така повече го обичаме отколкото в сурово състояние
Виж целия пост
# 9
Блонди и аз съм от Странджанския край,но за първи път чувам да се слага тахан и счукани орехови ядки!Може да пробвам и така някой път!  newsm78   bouquet

Така пише в една книга, дето май се оказва голяма тъпотия. Там е с рецепти от всички краища, ама така са написани и представени, толкова грешки и глупости, та не се учудвам, ако няма нищо такова в странджанския край  Grinning
 Hug
Виж целия пост
# 10
Аз го правя с два печени патладжана, 5 печени червени чушки, пасирам и прибавям една майонеза, счукани орехи и чесън, става голяма вкусотия  Peace
Виж целия пост
# 11
Свекърва ми така го прави, но на мен не ми харесва  Confused
Виж целия пост
# 12
И аз правя само патладжан/печен/ с майонеза ,сол и счукан чесън,голяма вкусотия,но това не е кьополу.Салатата е патладжан/син домат/ с майонеза.
Виж целия пост
# 13
Моят вариант на кьополу:
Смилат се печен патладжан,печени червени чушки и сурови презрели домати.Объркват се със счукан чесън,оцет,олио и сол.
Баба ми го прави по същия начин само че тя слага зелени чушки.
Пробвала съм и с червени - не ми понася изобщо. Сладко ми е.
Виж целия пост
# 14
аз го правя с печени патладжан и пипер ,чесън,олио и оцет.Така я правеше баба,така мама и аз си харесвам,всичко на око и пасирам с пасатора.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия