Как приготвяте зимнина?

  • 175 807
  • 775
# 150
Ще се самоцитирам от преден пост,ако трябва,ще потърся точната рецепта или някоя мама,ако я има на лесно,да я метне тук...
Салатата "Ропотамо" я обичаме много вкъщи,ползваме я и за основа на разни мезенца и разядки през зимата.Продуктите за нея са дом. пюре,печен червен пипер,краставици,сварен боб,моркови.Завира се марината и постепенно в определен ред се слагат продуктите,накрая се налива олио и след това се стерилизират бурканите.
Виж целия пост
# 151
Търся изпитана рецепта за домашна юфка.
Виж целия пост
# 152
Аз приготвих вече кисели краставички, домати - стъргани и цели, туршия от бамя,доста компоти и сладка, замразени във фризера зелен боб, бамя, "подправки" и за първа година сурови и пържени тиквички по идеи от форума, боровинки. Също много миди /не са зеленчук ама са във фризера за зимата/.
Сега ми предстои да направя "пукани" люти чушлета, печен пипер /цял и небелен/ за фризера, печени камби, една много вкусна туршия от зеле с други добавки и разбира се огромно количество "селска" /като си я знаем ние/ туршия  в бидона. Ооо, щях да забравя маринован патладжан и салатата Ропотамо.
Изобщо, моят мъж преди няколко дни ми заяви че имал не жена, а катерица  Joy. Щото съм трупала зимнина като катерица в хралупа.
Ако някой се интересува от някоя рецепта, ще я кажа с удовоствие.
Виж целия пост
# 153
emilia_ , аз бих се зардавала на рецептата за маринован патладжан!  Grinning
Виж целия пост
# 154
За домашната юфка, моята леля прави. Ще я питам за рецептата и ще я пусна. Hug
Салатата Ропотамо и маринования патладжан ,моля за рецепта.
Виж целия пост
# 155
Салата Ропотамо я правих така:
Боба се сварява.Понеже правих мин година на два пъти първо взех салатен-много трудно се свари и втория път взех нормален.Можеш да сложиш няколко добре измити ореха за по-бързо сваряване.през това време режеш кисели краставички на кубчета,печени или мариновани червени чушки, доматено пюре,сварени моркови пак на купчета или както ти харесва на теб.Изцеждаш боба слагаш всичко без доматеното пюре.Него го запържваш с олио и малко захар (ама малко) и изсипваш при другите неща.разбъркваш добре и слагаш в буркани.Вариш около 2 часа.За пропорции не знам защото правя на око,зависи как го харесваш,ако искаш да ти е по кисело слагаш повечко краставички,например.
Виж целия пост
# 156
svetlana_78, довечера като се прибера от работа, ще я изровя от тефтера и ще я пусна  Grinning
Виж целия пост
# 157
Здравейте Hug

И аз се интересувам от рецептата за маринован патладжан.Също така и от всякакви рецепти за тиквички.Искам да ги опека на скарата и после да ги затворя в буркани.някъде бях чела нещо по темата,но не мога да се сетя къде...  Thinking
Виж целия пост
# 158
Сега приготвяме зелени домати по всякакви рецепти - чудно защо започнаха да гният на корените преди да са узрели.За да не ги изхвърлим се поразрових и открих няколко чудесни рецепти за консервирането им.
Иначе всяка година слагаме единствено кисели краставички и млени домати.Друго и да сложим не се консумира.
Виж целия пост
# 159
Момичета, а някой от вас правил ли е сироп от грозде? Или да сте пили? Воъбще има ли такова чудо?
Рецептичка търся ...
Виж целия пост
# 160
Момичета, а някой от вас правил ли е сироп от грозде? Или да сте пили? Воъбще има ли такова чудо?
Рецептичка търся ...

Ето това намерих

Сироп от грозде

За него избираме светло грозде, измиваме го и го изсушаваме, изстискваме сока, добавяме захар и кипваме на слаб огън 8-10 минути. Още веднъж филтрираме през два-три слоя марля, наливаме го в сухи горещи буркани, затваряме ги херметически и ги прибираме в хладилника.
На 1 л сок - 1 кг захар.
Виж целия пост
# 161
Добър вечер,мили дами!
Ще бъда много благодарна,ако някоя от вас ми даде лесна и семпла рецепта за консервиране или туршия
от люти чушки.Искам да не съдържа друго,освен чушки,да се получи нещо подобно на тези,които
се продават в магазина.Чувала съм за вариант на консервиране с аспирин,но не знам рецептата. newsm78
Ако някой я знае,моля да я метне насам.
 Hug
Виж целия пост
# 162
Туршия от печени пиперки и печени патладжани
Продукти:
5 кг пиперки “Капии”
2-2 1/2 кг патладжани
2-3 глави чесън
1-2 връзки магданоз
сол на вкус
черен пипер на зърна
1 ч. ч олио
2 ч. ч винен оцет

Приготвяне:
Изпичат се пиперките, обелват се, изчистват се от семето и се накъсват на ленти по дължина. Патладжаните също се изпичат, обелват се и се накъсват на ленти по дължина. Смесват се така приготвените продукти с нарязания на едро магданоз и скилидките чесън. Прибавя се сол на вкус, черният пипер, чаша врящо олио и оцетът. Разбърква се леко сместа и се слага в бурканчета. Стерилизира се 15 мин.


Виж целия пост
# 163
Момичета, ето рецептата за маринования патладжан.

Първо ще ви напиша рецептата както я имам, а после как я првя аз.

МАРИНОВАН ПАТЛАДЖАН

3 кг. патладжан, 1 кг. чорбаджийски чушки, чесън, магданоз. Марината - 1 ч.ч захар, 5 с.л. сол, 500 гр. оцет, 250 гр. олио.

Патладжаните се обелват и нарязват на кубччета. Поръсват се със сол и се оставят 4 - 5 часа да престоят. Чорбаджийските чушки се почистват и измиват и  те .
Продуктите за маринатата се смесват и се слагат да заврят. Като заври се пускат първо патладжаните - колкото да си сменят цвета. После и чушките по същия начин.
Редят се в буркани - патладжан, чорбаджийки, чесън и магданоз. Заливат се с маринатата и се стерилизират за капачката 5 мин.


Тази рецепта я имам от години от съседка на майка ми.  И си я правя всяка година. Весела от "Гответе с мен" мисля беше я пуснала, но аз си я знам от преди това.

Ето как я приготвям аз.

Чорбаджийски чушки не слагам, щото мъжо не яде. Правя я от 3 - 4 кг. патладжан, чесън и магданоз. Но на мен това количество на маринатата не ми стига да долея бурканите и си я правя на око. Слагам от всичко по малко повече за да ми стига за това количество основни продукти.
Иначе става много вкусно, дано и на вас да ви хареса  Laughing
Виж целия пост
# 164
  bouquet

Благодаря ти, Еми! Аз като прочетох оригиналаната рецепта тъкмо щях да питам не може ли без чушките?  Grinning
Обичаме патлажан в нас, така че рецпетата ти ми е добре дошла! Hug

Аз консервирах досега патладжан по два начина - печен цял и задушен на парченца. А после като отворя буркана го използвам за направата на пастети от патладжан. Винаги ни се услаждат! Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия