Тортено предизвикателство Октомври 2009

  • 45 121
  • 856

Анкета

Дати за обсъждане на тортите

Опции:

# 480
доня КОПРИВА не подценявай патенцето - всяка торта си има нейната публика - сина ми е очарован от твоята така че можеш само да се гордееш с нея... и дай рецептата за блатовете за патето Simple Smile И на мен ми се иска да го видя плуващо но и така си е добре. Как наистина се понесе човката със сметаната? Има ли подложка под патето?

Нелка страхотно творение - много ми се искаше да има снимки преди и след изрисуването. Въобще винаги ми липсват снимките от процеса на работа. Това ми беше критиката към теб - снимай повече! Не знам от къде ти идва вдъхновението, но всяка твоя торта има завършеност и живот. Чакам следващата с нетърпение.
Виж целия пост
# 481

За Медовика - колко трябва да престои, за да поеме добре крема и да омекне?

След 1 ден престой, измазана обилно е най-добре. Правила съм и сме яли и след 12 часа, но най-долния блат, като най-дебел за стабилна основа беше малко твърд...Мине ли обаче 1 ден е божествена.

Копривке, много е сладко патето!  Peace Аз не съм се осмелявала на такива еквилибристики с мЕдовика, въпреки че все съм си мислела, че ще стане  Wink  ама малко на магия, като при човката например. Допълнитено си я закрепяла нали? Как?
(не съесем по темата, ама как успя да "нацвъкаш" две торти за една нощ, бе  Shocked аз само едни буйки като твоите има баях от 12 до 5 сутринта и накрая се предадох - резултата скоро ще го видиш  Rolling Eyes )

Руми, да ти кажа Медовика според мен е най-удачната и лесна  плънка за триизмерна торта. Поддава се на всякакви превъплъщения. Като си сглобиш тортата и я замажеш със сметаната хубаво след 2-3 часа можеш да започнеш да дялкаш и да мажеш и да залепваш. Не е вече толкова твърдо и се поддава на "скулптуриране", но в същото време е достатъчно стегнато за да не се разпада. Опитай, ще ти хареса.

За човката направих я от 2 триъгълничета залепени със сметана и я облякох с гмм, предварително оцветена изостанала от МакКуина и е просто лепната. Сметаната я държи стегнато, не помръдна. Няма клечки и шишчета освен на главата, която просто нанизах на един дълъг шиш, който след това отрязох. Отчитам като грешка това, че не е отворена човката, много е стерилна някак, но това го отчетох впоследствие. При направата не ми направи впечатление.

Опашката на патето е от изрезки и сметана, просто съм задигнала дупето на патето.

Под очите, човката, само там съм замазала с масло за да не се разпадне или свлече гмм, навсякъде другаде е до сметана.
Пак казвам, че кремът ми е в по-голямата част твърдо разбита сладкарска сметана подкиселена със заквасена. Не е само заквасена. Така кремът е стегнат и държи. Ако е само заквасена картинката ще е съвсем различна и течаща предполагам. Не смея да пробвам. Нямам време за провали, а и така тортата се харесва много та нямам и стимул да пробвам  Blush

За времето, обувчиците направих много бързо, за около половин час, извадих един следобед малко тесто за проба - гмм(имах останало розово), то пък взе, че стана от раз и само ги метнах на лавица да съхнат. Гмм е несъхнеща, но за 4 дена тропаха. Имах намерението и да им цвъкна малко сребристо тук там, но накрая времето ме притисна и не стигнах до това.

antoan2006 , меденото тесто на вкус е като меденка, но без онези типичните подправка(карамфил, джинджифил, канела) и е много вкусно, наистина.

Там, където прозира блата просто не съм добре нацвъкала, предполагам от умората, която в един момент си казва тежката дума. Това беше втората торта за ноща, МакКуина вече беше готов и бях толкова скапана, че явно съм пропуснала тук там...

Шеметче, рецептата за блата съм я дала в началото при линка на тортата.

Под патето има подложка, да, поставено е върху 5-6 сламки с боцнати вътре шишчета за по-здраво, тъй като излезе доста тежко пате и ме беше страх, че ако са само сламки няма да издържат и ще се сплеска полянката.

blueeye®, Ванчето, Сиси, Дими
  и всички останали, които коментирахте тортичката ми, благодаря. Мисля, че отговорих на всички въпроси, но ако съм пропуснала някой, моля да ме извини, не е нарочно и да ме подсети. Мнението на всички ви за тортата за мен е изключително важно!
Виж целия пост
# 482
доня КОПРИВА   въпроса ми всъщност беше за рецептата за шоколадов фъдж кейк - нещо не съм дочела явно.
Виж целия пост
# 483
доня КОПРИВА патето е много сладко ,аз мисля че така в градинката си му е много добре  Hug

Нелка нямам думи , тортата е произведение на изкуството ,всички детайли са перфектни
Виж целия пост
# 484
Цяла сутрин се опитвам да  постна.  Rolling Eyes Нещо имам проблеми с форума и не мога да го отварям като хората. Sad

Доня Коприва, трябва да ти кажа, че ти много ме изненада! В интерес на истината и аз не бях разглеждала на албумите детайлите, а само се бях заглеждала в "лицето" на албума и днес когато отворих да разгледам твоята и какво да видя! Аз бях 100% убедена, че ти си правила патето изпечено от 2 части в такава тавичка форма пате! След като го видях днеска само мога да кажа- евала! А като разбрах и от какви блатове си го направила, ами нямам думи просто! Направила си мнгого правилна форма отвсякъде и добре си го шприцовала! Такова щприцоване на малки детайли съм правила 2 пъти в живота си и се зарекох да не повтарям. Който не е правил не знае, но аз абсолютно разбирам защо не си донаправила тревата, както се коментира по-рано. Това е просто някакъв ужас да правиш такива дребни детайли и те поздравявам за търпението да го нарпавиш на цялата торта!
Сега и на мен ми се прияде медовик Wink


Нелка, почвам и аз като Шемет сега! А къде са снимките на изработката на тортата?! Simple Smile Ти си ми обещала да направиш едно стъпка по стъпка и аз ще си го търся като наследство, да знаеш! Simple Smile
Шегата настрана, ти ми беше вдъхновението ( а и като гледам не само на мен) да направя нещо по-различно отколкото бях замислила първоначално!
Да коментирам не мога, само искам да ти пожелая да си жива и здрава да ни радваш с такива красоти и занапред! Hug
Златни ръце имаш, Нелка!  bouquet
Виж целия пост
# 485
Момичета, аз ще се опитам да прокоментирам днес тортите, които пропуснах. Моля да ме извините, че не са в деня.

Аталанта, много хубава тиква, както и човечетата. На листата им трябва още малко изтъняване. Самата тиква ми идва малко висока- ако аз бих се захванала да правя подобно нещо щеше определено да я посплескам малко.

Shemet_neveroiaten, - бда е невероятен. Просто няма какво да кажа за него. Всичко вече е казано.

Дими, дамата е толкова тъжна и замечтана. Погледът и витае някъде... много ми хареса. Забележките са като при друготе, но разбрах, че си ползвала остатъци от тесто и с това те оправдавам.

Антоан, палячото е много весел и пъстър. Типична детска торта. При следващата очаквам повече подробности за самото изграждане. Колко време ти отнема, къде държиш докато стегне. И за готовата торта целият хладилник ли си изпразнила.... съдя по размера.

Копривке, мнооооого сладко пате. Като гуменото на синът ми е. Наистина буйките развалят пейзажа, но това са бели кахъри.

Нели, цъках аз с език, гледах всички възможни снимки, ахках, охках... абе думи не ми останаха в речника да изразя колко съм впечатлена от изкуството, което създаваш. Както момичетата от "У самовара" съм съгласна с изказването "Лувр отдыхает". Айде не крий от момичетата и другата торта  Hug
Виж целия пост
# 486
Nelka, сега ми е паднало да те питам за твоето желатиново тесто - последните два пъти ми се получава ужасно лепкаво. Даже като го оставя да засъхне и опитам да разточвам - пак лепи. Специално гледах рецептата - всичко точно слагам, а защо ли така става  Sad Струва ми се, че може да е от повишената влажност на въздуха    33uu Да опитам да намаля някоя от съставкита си мисля, но коя  Thinking
Виж целия пост
# 487
доня КОПРИВА   въпроса ми всъщност беше за рецептата за шоколадов фъдж кейк - нещо не съм дочела явно.
Шеметче, ето рецептата
Не помня коя беше пускал в тортената, дали  не беше Клерет ?!? Тя ще си каже ако е...
Изпробвах го при първа възможност и оттогава за шоколадов блат  правя него почти винаги  Peace


2 чаши непресято бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
3/4 чаши ( 160 гр.) масло ( стайна температура)
2 чаши захар
3 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт ( есенция )
1 1/2 чаши мляко
3 унции ( 85 грама) неподсладен черен шоколад (разтопен)
Загрейте фурната до 180 градуса

1. Смесете брашното, содата, бакпулвера и солта.

2. Смесете маслото със захарта, докато стане пухкава смес.

3. Добавете яйцата и ванилията към пухкавата смес и разбийте напълно.

4.Добавете бавно сухата смес, като редувате с млякото. След всяко прибавяне разбивайте напълно.

5. Добавете разтопения шоколад и разбийте напълно. Подгответе за печене 2 тави 20 до 23 см. в диаметър.

6. Изсипете сместа в тавичките. Печете на 180 градуса за 35-40 минути или докато повърхността в центъра отскача сама при натиск.


Виж целия пост
# 488
Момичета, прекрасни сте!
Преди около месец попаднах на тортените теми и започнах да се опитвам да правя по-сложни и по-красиви торти. Ако някога одобря резултата, може и да се престраша да го споделя с вас.
Благодаря за вдъхновението и за чудесните рецепти и обяснения. Hug

Легендите за Дионис (Бакхус) и древните култове към него са вдъхновявали много художници и скулптори. И всеки от тях е имал своя уникална представа за бога на виното, радостта, плодородието и кръговрата в природата.
А ето nelka.nelka ни изненадва с един нов прекрасен Бакхус. Той изглежда леко опиянен със зачервените си бузи и с премрежения си поглед, но е спокоен, небрежно усмихнат и държи чашата си с божествена грациозност. От лицето, тялото, позата му струи неподправена joie de vivre.
Когато за първи път видях снимките, не можех да повярвам, че е торта!

И въпреки че шедьовърът на nelka.nelka е още по-ценен поради мимолетността на една торта, с тъга си пожелах да можеше да остане по-дълго време цял и недокоснат.

nelka.nelka, искрено съм възхитена от таланта ти!
Пожелавам ти животът ти да е изпълнен с много красота, вдъхновение и още много чудесни творения!
Благодаря ти, че ги споделяш с нас! Flowers Bouquet
Виж целия пост
# 489
 Май нещо ме хваща грипа,затова влизам само да поздравя днешните ни майсторки.А те наистина са такива.Копривке,много сладко пате,аз също си помислих че може би си го пекла във форма.Отлично си го шприцовала.Браво.
Нелка,не можах да си сваля погледа незнам колко време от твоето произведение.Уникално е.Шапка ти свалям за таланта.Продължавай да ни радваш и занапред.
Виж целия пост
# 490
Пепи-Тортата държа в една витрина на Пепси.Много е голяма.Тя е плюсова ,но е от 0 до 4 градуса.На нулата си е направо идеално.Правя крема и пълня.После за 10 минути във витрината.Така се закрепя и дава да положа следващият пласт.Той пък още докато го мажа и от докосването на хладната повърхност отдолу-стяга и т.н. До края.Главата пълня паралелно.Ту тялото ,ту нея.Така са еднакви на вкус.А и съм заета докато стягат.
Дано да съм била полезна!
Виж целия пост
# 491
доня КОПРИВА много си задобряла, да знаеш. Патето е много сладко, идеално се е получило. Едно голямо браво имаш от мен. smile3501

nelka.nelka произведение на изкуството е твоята торта. Браво. Голям талант си. Друго не знам какво да кажа, думи нямам. bowuu
Виж целия пост
# 492
Леле, че е смешно и хубаво!
Доня Копривена,
Чудно ти е патето, всичко си му е на място на човечето и създава страшно много настроение. Аз мра за жълто и за мен твоята торта  е точно все едно по поръчка.
Не бях го виждала досега: аз рано качих снимките, тогава имаше само 10-ина албума може би и сега като отворих, то ми се ококори насреща.
Изненадата беше много приятна.
Никога не съм работила с крем и ми беше интересно да разгледам етапите ти.
Струва ми се, че е приятно да се работи с шприца, но мога да си представя колко тънкости и препятствия има и в тази област.
За мен това е една много слънчева и много, много приятна торта, чак ми се прииска като детенце на Кари и аз да се приземя с двете ръце в това жълтото , че и да го омачкам едно хубаво.
Поздрав за това усмихнато участие!

____________________________________________________________

Е, Елеееее, Елке,
Появи се най- после- в пълната си светлина, или каква светлина, то си направо жив прожектор- момиче.
На всички тези въпроси мога да отговоря единствено в присъствието на адвокат, но докато го чакаме да пристигне, на някои ще опитам и без негово покровителство.
Та викаш рецепта за човекот ли?
Има, бе: вино, мастика, т'ва он'ва, едно на него, едно на мене...аха...аз нали съм извънредно много по пиенето, та си правихме компания и после като започнa да избива едно вдъхновение, та край няма.
Чакай малко по- есриозно, че си силно деморализиращ елемент, значи.

Въженцето е истинско (ако приемем, че всичко останало е лъжливо). Не че беше проблем да усуча едно oт захар, но to ми се мярна пред очите и вече на самия финал избрах по- бързия вариант.
Коремчето не знам защо е гладко? Нещо го напъва го и го опъва изотвътре.
Разточих захарното тесто дебело, сигурно е затова. То се вижда на разреза.
Ръката няма арматура, има една клечка. Не за зъби, а малко по- дълга, коктейлна. Самата ръка  е изсушена предварително.
Панталончето: за релефа/структурата на плата ли? Мацах отгоре с тъмен айсинг и после с клечка драсках насам- натам. След като изсъхна- малко дъстинг тук и там.
А че ти били свършили думите не ми разправяй ти! Пуст Пльовдив: много сте приказливи там, бе. Имах едно време един колега: Пламен Тиксото му думахме, и на него рядко му се явяваше вокабулaрен недостиг. И нали сте градски...

РУМЯ,
много ти благодаря за похвалата за снимките.
Това е една област, която ми е ...като тъмната фотографска стаичка: толкова непрогледна.
Не че нямам желание, напротив. Опитвам, искам да бъде добре, но мноооого бавно напредвам, за жалост.

ШЕСТЯ,
Рецептата за тестото е следнaтa:
1 с.л. желатин
3 с.л. вода
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. глюкоза
прибл. 500 г пудра захар

АНТОАНКА,
Както ти винаги поздравяваш всяко участващо момиче, така и аз да ти благодаря за това, че го правиш. Много, много ми допада!
А когато е лично отправено до мен (на днешния ден) и благодаря от сърце!
За лицата, че е лесно да се получат карикатурни, си права.  Според мен особено в областта при устата е трудно да се постигне естественост. Може би загатване на форми е по- добре отколкото ясен релеф, както и щрихово полагане на цвят вместо ясна линия. Пробвай, нямаш причина да не ти се получи след още някой опит.

За желатиновото тесто с повече глюкоза и с белтък процедирам както и при обикновения вариант. Смесвам неразбит, натурален белтък в останалия разтвор, също там добавям и глюкозата. Сега... за пропорциите не знам какво да кажа. Трябва да е било по- малко от белтък, а допълнителната глюкоза беше може би две лъжици, препълнени. Не писах нищо по- рано за това, защото не знаех как да го нарека. Не е глюкоза всъщност, а е вид захарен сироп, който се ползва тук за направа на сладкиши. Много е гъст, но е по- течен от глюкозата. Мисля, че просто се ползва като заместител на меда. И е с цвят на светъл карамел. Това съм ползвала и затова не го описах в обяснението по- горе.
А кракът се държи на клечка, предварително е изсушен и е бучнат на място.

ДИМА,
Всички твои думички, от начина им на подреждане, до съдържанието в тях, е удоволствие да бъдат прочетени, независимо дали споделяш нещо свое или обсъждаш нечие друго творение.
Благодаря ти за начина, по който си!
А как решавам кое къде и по колко? Не знам? Просто така се получава някак си, в процеса на работа. Обикновено отделните елементи си изработвам предварително и след като тортата е сглобена, започвам да подреждам. Тук, обаче, беше обратно. И в един момент точно така, реших, че ми е писнало да правя миниатюрни топчета за гроздето, затова сглобих само три грозда и с тях си останах.
Все пак някаква картина човек има в главата си преди да започне работа. В общи линии се водя от нея, но дреболиите се решават на място. Например каната беше идеята да стои изправена, но нe ми хареса сред другите елементи наоколо и я поставих легнала. Ето, такива неща биват решавани в крайната фаза, според усещането.
За времето ми е много трудно да преценя. Самото изрязване не отне кой знае колко,  не знам дали да кажа час? Но точно възглавниците, които споменаваш, искаха немалко минутки за обличане. И не толкова обличането им в мастика, а оцветяването и смесването на различните цветове...

ПИНА,
Много, много съм ти благодарна за мнението!
Дали е точно бог Хедон не знам, но това безспорно е един блажен хедонист.

ВАНЧЕ
(Ванче, Ванче)
Ти си барут- момиче, вярвам, че каквото ти е на сърцето, това и- изпод пръстите, затова много съм ти благодарна за коментара.
Защо не правя фигурки от друг материал ли? Ами че не знам? Някога си играех малко със солено тесто, забавно беше. Някой ден може и да опитам "студен порцелан": това е нещо, досега неизпробвано.
А защо чичко е само с един чехъл ли? Ами това беше първата, пробна снимка. Щракнах я само за да видя как е осветлението и корекциите по апарата. Мислех си, после ще я повторя. Е да, ама... не можах да я повторя, защото той тупна на земята и като нямах друга в този ракуср, си остана с нея. Да бях знаела, щях ако не да го обуя, поне да поставя чехъла на пода до него, но...

СИСИ7510,
Точно написах за тези несрети с обувките и снимките. Не беше идеята да бъде така, това е пробната снимка, но за повторение не ми се даде възможност след тупването на земята.
Благодаря ти много!!

БЛУАЙ,
И на теб голямо благодаря.
Много ми е трудно това с пределяне на времето, което е било нужно.
Изрязването и основното покриване са относително бързи процедури. Оттам нататък вече започва пипкавата работа. Този път нямах нищо готово предварително, а някои неща няма как, трябва да съхнат. Затова държах вече готовата  торта периодически малко в хладилника и малко във фризера: не да замръзне, но наистина добре охладена, за да не се развали докато приготвя различните дреболии.

РАЯ, РАЕ,
Много се радвам да тте видя тук, поне за мъничко.
Не те споменах сред липсващите момичета, защото нали дискутирахме малко този въпрос и разбрах, че си решила да не участваш, докато другите момичета не съм "чувала" от предното предизвикателство.
Но че липсваш, това е ясно вероятно за всички. Жалко че те няма. Може би ще е добре след края да се проведе някакво обсъждане и да сe потърсят други решения, някакви нови стимули и изобщо някакво още по- добро решение?
А за думите, които си ми отправила- хиляди благодарности, оценявам ги извънредно много!

ДОНЯ КОПРИВА,
 Чувствам се малко виновна задето съм те накарала да изпиташ подобни чувства. Пpичина за тях няма. В смисъл двете ни торти са толкова различни, едната- светла и невинна, другата- малко пиянска...че и изобщо не "малко" дори.
 Каквато си на снимката : радостна и усмихната, такава е и тортата ти, наистина радост за очите.
А за отпревените думи ти благодаря много!!

ШЕМЕТЕ,
За изрисуването на главата ли?
Убий ме ако ми е минало през ум да направя снимка!!!!
Изобщо, изобщо не съм се сетила, сега ми се струва невероятно, но е така.
Може би...не, нямам отговор защо е така, за следващия път ще знам.
Извинявам се.

КАРИ,
Благодаря ти толкова много!!

АНИ-ТАНДУРИ,
От творец като теб всяка подобна дума тежи много. Благодаря ти!

ПЕПИ,
Ти сега вече съвсем ме заби в земята...Това- заради моята руска епопея- тази с езика. Дай ми, моля ти се, поне мъничко оt твоите познания, защото мъките, които изживявам в руския форум, са наистина нечовешки.
Бъбрив човек като мен да е възпрепятстван да си каже всичко поради невладеене на език, е лошо нещо.
Благодаря ти много за всичко останало, Пепи.
Но тортата, която направих с остатъците от тази, ми е неудобно да покажа тук, това би било съвсем извън регламента.

РУМЯ,
Точно така са съставките, както са написани.
Дали да не опиташ да добавиш повече захар? Да кажем като начало още 50 г и да оставиш да преседи малко докато се стегне, а после, ако е необходимо, да прибавиш още мъничко, докато тестото се усети сухо?
Знаеш ли къде може да е грешката? В самото начало правех тестото с купена тук глюкоза. Няма да повярвате ако ви кажа каква беше цената в аптеката, наистина няма да повярвате. Ужасена от това, май доста съкращавах въпросната чаена лъжичка. Сега купувам "нормална" глюкоза и вече слагам даденото количество и да, налага се да домеся с допълнителна захар; вярвам, че в това е причината, опитай да добавиш, трябва да се получи.

ХАНАБИ,
Ти си благословена с душа на поет и с умения на писател. Вероятно така, както ти се възхищаваш на тортите, по подобен начин аз изпитвам удоволствие от всичко, написано то теб.
Изнанедва ме и ме радва включването ти тук.
Вярвам, за да не кажа, че съм сигурна: момиче, способно да облече така добре мислите си в думи, ще може също толкова добре да облече и една торта в красива обвивка.
Желая ти много успех в това вкусно хоби, много ще се радвам да се престрашиш и да се включиш към момичетата с нещо твое!

БАРСЕЛА,
Надявай обратно шапката на главата, с тази започваща настинкa не бива да ходиш голoглава, а за всичко друго благодаря и дано болестта да е само фалшива тревога, и утре да си отново въv формa.

stasi76 ,
Сърдечни благодарности за отзивите.  bouquet

Поради проблеми с Експлорър, не мога да подчертая части от текста.  Sad
Виж целия пост
# 493
Антоан, благодаря ти за отговора.

Нелииии, пускай я в другата тема и там да повъздишаме  Mr. Green
Виж целия пост
# 494
 hahaha  Нелке, мерси за обясненията, много ми помогнаха  Grinning.
Дай линк сега за другата торта, не се спотайвай. Няма да я коментираме, само да надзърнем  Mr. Green ...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия