Бг меню

  • 7 335
  • 28
Здравейте! Ще ни идват гости французи-чревоугодници. Колеги на моя любим, за пръв път ще ни гостуват! (Аз даже не ги познавам). Много искам да се предсатвя добре Sunglasses , ама много!!!! Много ще се радвам на съветите ви! Ако може нещо не много тежко от родната ни кухня!!! 4 -ма ще сме. Идеи приемам всякакви- предятия, основни, хубави десерти, каквото ви е по сърце!  Grinning БЛАГОДАРНОСТИ!!! Лек ден на всички!!! Grinning

Виж целия пост
# 1
Grinning  Може да започнете с мешана, шопска или овчарска салата - типично български.
Предястие: сещам се само за чушки със сирене (бялото сирене все пак си е БГ), може и бюрек да са.
Баницата също е БГ, ако можеш да правиш.
Ако месиш питки, може довечера да ти дам рецепта за страхотна пита, която се топи в устата, а е красива и наглед.
За тутманик със сирене също мога да ти дам рецепта  Grinning

Друг съвет - порови се в нета, сигурна съм, че ще откриеш хубави неща от БГ кухня.

Успех! И дано ги омаеш с гозбите си  Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Долче Вита,

Забравих да ти кажа, че всички французи, които съм срещала (повече от 5 са  Simple Smile ) се впечатляват и от варени картофи с лук - не знам защо  Shocked

Успех!
Виж целия пост
# 3
ХЕ-хе, здравей и благодаря за отговора! Grinning
Идеята е да си попприготвя неща от предния ден , че ще е през седмицата!
Супер са чушки бюрек, но тук не мога да пека, беля...А в сръбскиет магазини има в буркани, но са мариновани- всички Cry
Баница умея даправя доста добре!!! Дай насам питата, МОЛЯ!!!!! Дано да я скопосам! Rolling Eyes

Пак благодаря!!!
Виж целия пост
# 4
Здравей,
за съжаление не познавам французи, но нашите приятeли-немци много харесват баница със сирене и таратор. Както и шопска салатка.  Grinning
Друга идея биха били сърми-не знам, дали имаш лозови листа там, тук си ги купувам от турски магазини. Както и бг сирене и кашкавал.
Ако имаш гюведжета също го намирам за подходящо, но си трябват сътветните съдинки, за да е пълен ефекта  Wink
Успех и после разкажи как е минало  Laughing
6o6i
20та седмица  :B-fly:
Виж целия пост
# 5
Вики, моля те  напиши рецептата за питата тук, че събуди любопитството ми. Благодаря предварително.

Колкото до пиперките не ти пречи, че са мариновани и с тях става. Само дето аз ги пека на фурна. Пълня ги внимателно с яйце и сирене и ги запичам леко във фурната. Може да се сложи и малко кашкавал отгоре.
Виж целия пост
# 6
ЕЕЕ Embarassed , ама киселеят. Аз веднуй ги пробвах за миш-маш...и  от тогава- само на салата.
Виж целия пост
# 7
Киселеят, права си,ама тук така ги правя...като няма друго, предпочитам малко кисели, ама все пак чушки бюрек.  Wink
Виж целия пост
# 8
Momi4eta 4e niamali v nemsko obiknoveni 4yshki tip bg tyk Canada ima po4ti sashtite sa edinstvenia im nedostatak e 4e sa malko skapi4ki.
Виж целия пост
# 9
Здравей,
Ако искаш да включиш повече неща и да ги шашнеш, предполагам знаеш, че французите обичат да ядат много различни неща и за това порциите не трябва да бъдат много големи и засичащи.
Предлагам ти:
Салата – „Снежанка”, „Шопска” (с малко сирене);
Студено предястие – Домат „Шмеркезе”, Ролца по „Чешки”, зенчуци пълнени с „Катък”;
Топло предястие - чушки „Бюрек”, чушки с дом сос, панирано сирене, сирене "Орли";
Основно - скара, вретено, агнешко по "Гергьовски", кавърма, кебап, панирана риба, пастърва на скара, риба "Плакия", пиле с бира;
Дояждане (французите тук сервират мезетата, обикновено сирена) сирене, кашкавал, луканка, суджук;
Десерт - нещо леко - ягоди със сметана, плодова салата, цедено или овчо кис. мляко с мед.
Обърни внимание на алкохола които сервираш и по специално на вината, ние имаме много хубави вина, но не всяко отива с всяка храна.
Може да сервираш аперитив по една малка ракия, после някакво вино ако е свинско задължително червено иначе може бяло или розе, с десерта коняк или сладко вино.
Дано съм помогнала с идеи
Успех
Виж целия пост
# 10
Цитат на: mariane
Momi4eta 4e niamali v nemsko obiknoveni 4yshki tip bg tyk Canada ima po4ti sashtite sa edinstvenia im nedostatak e 4e sa malko skapi4ki.


Сурови имаме точно бг тип, печени и обелени в буркани има също, обаче им слагат май оцет или ги мариноват и са леко кисели. Но както казах-аз си ги ям  Laughing  
Мога да кажа, че почти нищо от храната не ми липсва тук, дори и шкембе чорба си правиме  Grinning . Има бг сирене и кашкавал, само боза и ракия още не са докарали хехе
6o6i
20.г.с.  :B-fly:
Виж целия пост
# 11
РУСЕНСКА ПИТА (май така се казва)

Необходими продукти:
3-4 яйца (в зависимост от големината им)
1 жълтък се оставя за мазане
125 г масло (така е по истинска рецепта, но питата става доста твърда, затова аз използвам само 1/2-та масло и добавям олио)
1 пакет мая (не знам как се получава с маята на прах, но мисля, че няма проблем)
1 ч.ч. кисело мляко (за тези, които не могат да намерят кисело мляко, мисля, че може и с прясно)
1-2 с.л. захар
1 с.л. олио
1 равна с.л. сол
1 1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. хладка вода
брашно - колкото поеме (обикновено се използва малко повече от 1 кг брашно)

Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в хладката вода, разбърква се с малко брашно до получаване на тесто, след което се оставя да втаса.
2. Замесват се брашното, яйцата без единия жълтък, водата, втасалата мая, киселото мляко, захарта, лъжицата олио и солта.
Аз лично ги замесвам в тава - в брашното си правя кратерче и слагам всички продукти вътре. Постепенно привличам брашно към сместа и едновременно с това първоначално разбърквам, а след това меся. Брашното се слага докато се получи меко тесто.
3. Полученото меко тесто се разделя на 16 равни части, от които се замесват топчета.
4. Всяко топче се разстила (може и да не се точи) така, че диаметърът на кръга, който се получава, да е около 20 см. Дебелината не съм мерила какава е, но е около 1 см.
5. Всеки такъв кръг се намазва с малко от маслото и 1 ч.л. олио. Навива се на руло и след това на охлювче (така казва моето бабче  Stuck Out Tongue  ) - рулото се навива около единия си край и се получва форма на черупка на охлюв. Така малките питчици са готови.
6. В предварително намаслена (само олио, без брашно!) кръгла тава 1 питчица се слага в средата, около нея се нареждат 5, в дупките им още 5 и накрая в техните дупки 5. Така се получава голяма кръгла пита.
7. Оставя се да втаса (понадига се още малко).
8. Намазва се с жълтъка, който може да е разреден с малко вода. За красота може да се поръси със сусам.
9. Пече се 30 мин на 180 - 200 градуса в предварително нагрята фурна.

Успех и да ви е сладко!  Grinning
Виж целия пост
# 12
О, Вики, чудесна изглежда и каква красота Shocked Heart Eyes  . Ама аз пак да питам:
-много ли твърда се получава?
-може ли евентуално да я направя предната вечер, че идват в сряда вечер, а след работа ще имам само 2 часа, кое по-напред Embarassed
-много ли се меси? защото аз правя една пита, само се разбурква добре и никакво месене, е не че ме мързи, ама рецепта, кво да прайш Stuck Out Tongue
А ти сама правила ли си я? Казваш-става, е не за друго ами щото на бабите винаги им се получава , нали знаеш  Stuck Out Tongue Winking Eye  

Виж целия пост
# 13
Много благодаря за изчерпателното меню-предложение,Ellypr, идеите са чудесни, но може ли и малко рецепти, че не съм много опитна аз, иначе обожавам да готвя Confused Например за Доматите Шмеркезе, пулнените зеленчуци с извара (сирене може ли)? Скара нямам за жалост. А вретено как правите?
И пак Благодарности Grinning
Виж целия пост
# 14
Долче Вита,

Питата изобщо не е твърда - толкова е мека и пухкава, че се топи в устата (буквално!).

Принципно може и предишната вечер да я направиш, но е страшно ароматна, когато е оше топла.

Да, аз си я правя тази пита  Grinning . Права си, че на бабите всичко им се получава, а на нас ... не много често  Laughing

Меси се, да, доста се меси. И то с ръце.

Като я правя не ми отнема повече от 2 ч, но като за първи път може и повечко време да й отделиш. Че то самото замесване не е времеемко, ама нали трябва да втасва първо маята, после питата ...

Ако искаш си я пробвайте първо вие, а ако стане и ви хареса - тогава я прави и за гости. Тъкмо ще се ориентираш колко време ще ти отнеме и дали ще е добра, ако престои едно денонощие.

Каквото и да си решиш, стискам палци!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия