Кой,как прави мусака?

  • 48 057
  • 98
# 15
Запържвам малко лук (не го обичаме особено, затова само 1 глава) в малко олио, добавям каймата, чер пипер, червен пипер, магданоз/чубрица (каквото имам в момента), домати/доматено пюре, сол, оставям да поври 5 минутки.

Нарязвам картофите на дребни кубчета. Редя един слой картофи в тавата, слагам върху тях каймата, нареждам още един слой картофи. Заливам с вода/бульон, докато покрие картофите и печа.

Заливката я правя само с кисело мляко и яйца.

Всичко слагам на око, затова ми е трудно да ти напиша пропорциите.
Виж целия пост
# 16
Както и да се приготвя мусаката, няма как да стане светкавично. Нужни са поне два часа, за да стане готова. Първо докато се нареже всичко, запържи, след това във фурната, докато се изпари водата още един час и после и заливката да се запече. Светкавична мусака ми звучи малко смешно.

Приготвянето е доста бързо, печенето отнема повече време. Peace
Виж целия пост
# 17
С варени картофи ми харесва много...следващия път тази ще направя.
Обаче видях,че не се добавя вода при печенето,няма ли да стане сухо.Или от заливката няма да е.
Виж целия пост
# 18
Заливката за мусаката я правя със сос бешамел, става много вкусна у пухкава.
Виж целия пост
# 19
Мусаката ми не е светкавична, но е "мързелива".

Нищо не пържа предварително.
Нарязаният на сетно лук, обелените и нарязани на кубчета картофи, каймата, домати и подправки на вкус обърквам много добре направо в тавата. Сипвам водичка и пека.
Заливката ми е от яйца, кис. мляко и малко брашно.

Любима е на всички в къщи! Peace
Виж целия пост
# 20
   Има голяма разлика между аромата на пържен и на само варен лук.А иначе твоята е по- диетична, за който не трябва да яде пържено.
Виж целия пост
# 21
Ето и моята рецепта за мусака:

за 6-8 порции

800-1000гр кайма (смес или телешка)
около 1500 гр картофи
2-3-4 зелени чушки
2-3 средни моркова
1 голяма глава лук
олио
2-3 с. л. доматено пюре или поне 4 пресни домата - нарязани
сол, черен пипер, магданоз, може копър, чубрица
1 ч. л. червен пипер
гореща вода

за заливката:
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
сол на вкус

Приготвяне:

Всички зеленчуци се обелват, измиват и нарязват на ситно.
В голям тиган или тенджера се запържва каймата, като непрекъснато се натиска и бърка до получаването на малки бучици. Пържи се до извиране на водата й и позачервяване. Тогава се прибавят лукът, морковите, чушките. Разбъркват се. Когато и те се позапържат (лукът да стане прозрачен), по малко се изсипват картофите и се разбъркват. Изпържват се и те.  Добавя се червеният пипер. Разбърква се и се долива гореща вода, колкото да покрие всички съставки. Тогава се добавя солта, черният пипер, чубрицата, магданозът, ако е сух. Оставя се да ври на тих огън около 15-тина минути, или докато картофите почти се сварят, но не разварят! През това време се загрява фурната на около 200 градуса в БГ  .
Щом са готови и картофите, котлонът пак се слага на мах, добавя се доматеното пюре(аз направо го изцеждам в мусаката, но може да се разреди с малко гореща вода) или се добавят доматите и ако има пресен магданоз и копър. Всичко се разбърква и се изсипва в тава, която се поставя във фурната и се пече, докато се поизпари водата, но не цялата!
Яйцата , кис. мляко и солта се разбъркват и се изсипват равномерно с голяма лъжица върху мусаката. Ястието се връща във фурната и се пече, докато се позачерви заливката.
Може да се поднесе поръсенa с нарязан пресен магданоз.
Виж целия пост
# 22
Аз я приготвям с възможно повече видове зеленчуци, независимо дали пресни или от консерва, така ми е по-вкусна, а много обичам вегетарианска, но мъжо се мръщи. В началото леко задушавам каймата и лука, после добавям зеленчуците, подправките и водичка и запичам, накрая класическата заливка от яйца и мляко. Аз често слагам повече вода и ми става по-водниста, но със всяко следващо приготвяне става по-добре.
Виж целия пост
# 23
Благодаря!
Ще пробвам Hug
Виж целия пост
# 24

Запържвам глава лук в малко олио, може да се добави и малко морков на ситно. Когато се задуши, прибавям около 300 гр. кайма и бъркам. Когато побелее, поръсвам с червен пипер, добавям малко доматено пюре или настърган домат, разбърквам и добавям една чаша топла вода. В тава нарязвам няколко картофа на дребни кубчета,  смесвам с каймата, добавям чубрица, сол, 1-2 чаши топла вода, прочти да покрие сместа. Пека на 170 градуса с вентилатор, а когато е почти готово, приготвям заливка от 1/2 кофичка кисело мляко и 2-3 яйца, заливам мусаката и пека още малко, до порозовяване.
Така я правя и аз.
(Ще пробвам и заливката със сос бешамел. Обичам с дебела и пухкава заливка, но нещо немога да я докарам.
Виж целия пост
# 25

Запържвам глава лук в малко олио, може да се добави и малко морков на ситно. Когато се задуши, прибавям около 300 гр. кайма и бъркам. Когато побелее, поръсвам с червен пипер, добавям малко доматено пюре или настърган домат, разбърквам и добавям една чаша топла вода. В тава нарязвам няколко картофа на дребни кубчета,  смесвам с каймата, добавям чубрица, сол, 1-2 чаши топла вода, прочти да покрие сместа. Пека на 170 градуса с вентилатор, а когато е почти готово, приготвям заливка от 1/2 кофичка кисело мляко и 2-3 яйца, заливам мусаката и пека още малко, до порозовяване.
Така я правя и аз.
(Ще пробвам и заливката със сос бешамел. Обичам с дебела и пухкава заливка, но нещо немога да я докарам.

Абе,и моята грешка май идва от заливката Simple Smile
Не я правя,както трябва и не я слагам на време Tired
Виж целия пост
# 26
Правила съм я редена, без да запържвам нищо предварително - беше суха и гадна.
Сега запържвам лук, морков, каймата, подправки. Като е почти готова каймата добавят доматено пюре. Оставям да поври малко изключвам котлона и прибавям ситно нарязаните картофи. После изсипвам всичко в тавата, добавям една ч.ч.вода и пека за около 30 мин. Накрая заливам със заливката ( 3 яйца, едно кисело мляко и щипка брашно). Вкъщи тази мусака е много обожавана.
Виж целия пост
# 27
Кристал, заливката е въпрос на вкус  Grinning
Кога я слагаш, аз я слагам след като вече е готова мусаката, даже някой път я запичам на горен реотан, ако съм се отплеснала.
Виж целия пост
# 28
Заливката за мусаката я правя със сос бешамел, става много вкусна у пухкава.

И аз я правя със сос бешамел, заливам още в самото начало на слагане във фурната.
 Мусаката става много ароматна, ако към каймата се сложат по малко карамфил и канела. Grinning
Виж целия пост
# 29
Ами,слагам заливката,преди да е извряла напълно водата на мусаката.
Вие кога слагате заливката,когато е почти суха ли?Ох,как го обясних hahaha
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия