От биофермата на трапезата - можем ли така?

  • 15 222
  • 148
Все още едни от проблемите на биопазара са по-високите цени, които държат биопродуктите в сравнение с конвенционалните, както и недоверието, което голяма част от хората гласуват на етикетите за "био", "органичен" и "екологичен". Всеки от нас се е сблъсквал с подвеждащи „зелени” марки, затова потребителите на биопродукти вече са се научили да четат внимателно етикетите и да разбират от съставки. Но дори при безупречно опакован и етикетиран биопродукт, маркиран с авторитетен биосертификат, има хора които се съмняват в добрите му качества. Причината за това е, че вече много, ама наистина много сме лъгани.
Високата цена на биопродуктите идва не само от самото естество на биоземеделието, но и като резултат от преработката на суровините, при която се налага биосуровина от единия край на България да бъде транспортирана до другия, където се намира сертифицирания биопреработвател. След това, обикновено от една складова база продукцията се доставя до различни търговски точки в цяла България. За съжаление това е против идеята за био, но все пак сме склонни да приемем повече междуградското транспортиране, отколкото износа на биосуровини от България и после връщането им на нашия пазар в преработен марков продукт на четворна цена.
Един от начините за минимизиране на разходите и оправдаване на доверието към биопродуктите е скъсяване на връзката производител - потребител. Биоферми от цял свят, включително и такива от Индия, не само произвеждат и преработват сами продукцията си, но затварят цикъла като извършват директни доставки до домакинствата. В Англия, например, има регионални потребителски организации, които сами извършват годишно планиране на потреблението в района и организират доставките на био плодове, зеленчуци, млечни продукти, яйца и пр. до домакинствата. Освен това организират редовни посещения до фермите, където потребителите обикновено стават лични приятели с биофермерите и се запознават от близо с техниките на земеделие. Други ферми по света сами се ангажират с доставките. Разбира се, това не е основният им бизнес. Те зареждат със стока местните магазини & супермаркети, осигуряват суровини за по-големи производства и пр. Но като цяло на всякъде важи принципа, че биофермите са отворени за посетители, те могат да видят и да питат за всичко, могат да си изберат сами и да си наберат желаната биопродукция. Медиите също са чести гости за да отразявят практиките и ежедневието на биофермерите . Чрез тези близки взаимоотношения, производителите най-вече печелят доверието на потребителите, позволява им да предлагат продукция на по-ниски цени директно на домакинствата и в крайна сметка така се подобрява производителността им за да могат да предлагат още по-качествена стока на магазините.
Какво ни пречи на нас за да има ферми, предлагащи "from seed to table”? На първо място факта, че в България все още не е разрешено биофермерите да преработват сами продукцията си. Те могат да продават само свежа, непреработена продукция. У нас биосуровините трябва да се преработват от биосертифициран преработвател, което от една страна ограничава разнообразието на крайни продукти, от друга – разнообразието, количеството и качеството на отглежданите биосуровини. За щастие към април – май се очаква да бъде приета промяна в закона, която ще позволява на животновъдите да преработват сами суровините си в мляко, сирене, кашкавал, масло, яйца и др. и да ги предлагат на местните магазини или директно на крайни клиенти (но локално!). До тук добре, но такова домашно биопроизводство тепърва ще се развива, защото досега биоживотновъдите не са били подкрепяни от държавата и съответно се броят на пръсти. Така че търпение се иска и нашата подкрепа. Не ме питайте защо такава промяна не се предвижда и за растениевъдите. Поредния държавен абсурд! Просто това решение зависи от друго министерство – от Министерството на храните и гласът народен трябва да се надигне наново, хо!
Какво друго ни пречи? Недоверието? Това е въпроса ми, заради който повдигам дискусията. Само от нас зависи дали да се доверим на домашен производител. Каква е нагласата ви за такова нещо?

Тук може да видите такива ферми от цял свят: http://organicconsumers.org/state/greenbiz.cfm?all=FoodDelivery
Виж целия пост
# 1
Мога много да пиша по темата ама нъцки.
Със статии , писания и гледане не става.
Ходила ли си в такава ферма , знаеш ли колко институции им помагат , а не пречат както е тук.
Забрави , в близките 20 год. няма да се получи .  В нашата държавица почти всеки който има връзка със село, ползва био продукти.
Виж целия пост
# 2
Резюме?
Виж целия пост
# 3
Ходила ли си в такава ферма , знаеш ли колко институции им помагат , а не пречат както е тук.
Тъй вярно - държавата им помага, а не да им пречи. Но и с нашата негативна нагласа, готови бързо бързо да ги пренебрегнем щото държавата не им помага, пак не сме им в полза Wink Не всичко зависи само от държавата.
В нашата държавица почти всеки който има връзка със село, ползва био продукти.
Всеки да се спасява поединично и като може? Аз нямам село, но искам домашно качествено, гарантирано че няма химии. За съжаление на пазара има много малко гарантирани български био храни ... говоря за това, че ми липсва нашенския вкус
Виж целия пост
# 4
Линкът за нашата подкрепа ми води към началната страница на фейсбук Thinking
Иначе, да, съвсем да, бих поръчвала от такова място Peace
Виж целия пост
# 5
Kabiv ,99% зависи от държавата.Никакви облекчения , а само изисквания .
Колкото и да се напъваш , все някоя шибана институция ще ти резне крилцата.
Виж целия пост
# 6
Всеки да се спасява поединично и като може?

Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се...

Аз нямам село, но искам домашно качествено, гарантирано че няма химии.

Тук бих казал - Много пък искаш. Малко нахални ставате гражданите. Не стига че не ви се работи на село и не ви се копа ами искате и все хубави работи да ядете. Ще ядете каквото ви дадем ние селяните и ще мълчите. Който не му харесва - никой не го спира - села колкото искаш и пустееща земя колкото искаш. Харесваш си едно село, купуваш си къща на безценица и започваш да копаш и да си гледаш биопродукти. Какъв ти е проблема. Или може би те мързи да копаш и предпочиташ да си стоиш на топло в града, а някой друг да си мърси ръцете и да ти произвежда биопродукти.
Виж целия пост
# 7
Еовин, благодаря!
ГРИП, пак да се повторя, права си. Не само, че нямат облекчения, но напротив държавата им налага по-големи рестрикции, по-високи изисквания, повече спънки. Виж тук сме на едно мнение Peace Но в момента и домашното производство на село не е най-доброто решение. Имала съм възможност един - два пъти да си купя домашно сирене и мляко, ами от хигиенна гледна точна нещата бяха брутални... и спирам до тук - хората го произвеждат все пак за себе си. Ако домашното производство се регламентира официално няма ли да бъде по-добре? Тогава ще има санитарни изисквания, на които да отговарят производителите и крайните продукти, ще има някакъв контрол. Идеята ми е, че тогава и много фермери ще минат на биоземеделие, ще има повече родни продукти достъпни за повече хора, не само за близки и познати. Ето, съвсем скоро ще има официална наредба, която ще позволява домашното производство на кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, яйца. Дано пак не вдигнат летвата твърде високо, но все пак е стъпка напред. Тъй като бранша тепърва ще се развива, повечето фермери първо ще излезнат да продават на пазарите в селата, в градовете и по-късно продукцията им ще се появи и по магазините. Ти би ли си купила домашно сирене от непознат? Ако те покани да видиш фермата му, технологията му на производство би ли отишла? Накратко - ако държавата позволи, тогава ние какво ще правим Simple Smile? Имаме ли готовност да пазаруваме така?
Дон,  Laughing
Виж целия пост
# 8
Доколкото знам (не претендирам за 100% достоверност, но скоро гледах едно предаване по темата), в България има някаква страшно глупава наредба, според която производителите на мляко нямат право да го преработват и да продават млечни продукти. Не знам що за безумие е това, но няма начин законно, както е в Италия или Франция например, да отидеш във фермата, в която се добива млякото, и да си купиш сирене примерно или кисело мляко.
Виж целия пост
# 9
Аха, точно така е. Ето тази статия също би внесла яснота - http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/ekosbor/2009/06/23/740160_spasia … _redoviia_fermer/
Виж целия пост
# 10
Не виждам линк за подкрепа  newsm78
Иначе да, бих се възползвала от такава стока и услуга на разумна цена.
Всъщност и сега има нещо подобно ама е под сурдинка, именно заради безбройните спънки които държавата осигурява.Та тук и обикновенното земеделие тъне в нищета.
Естествено че ще им забраняват производството на фермерите...как иначе ще им изкупуват млякото за жълти стотинки , ще го обезмасляват , преработват и тъпчат с палмови производни ...
Виж целия пост
# 11
Все още съм крайно недоверчива към т.нар. БИО....еми ако това ще ми струва на месец една четвърт от семейния доход - не , благодаря.
Само като погледна цените на 'био-тата', и ми става лошо, ми то, ако трябва, Био хляб, яйца, мляко, сирене, кашкавал, масло, месо да са на такива цени, по-добре да съм НЕбио.
А не съм от хората, които в супермаркетите пазаруват под списък, обаче тея цени...... ooooh!
А на БЪЛГАРСКИ домашем производител не знам дали бих се доверила. Кой ще ги контролира тях, кой ще ги сертифицира, въобще-каква точно ще бъде схемата?
Написаното ми е твърде общо.
Виж целия пост
# 12
Ще ги контролират регионалните РИОКОЗ и независимата сертифицираща организация "Балкан Биосерт"
Виж целия пост
# 13
Не знам.....според мене, имаме твърде мнооооооого да растем, за да стигнем до този етап.
Регионални РИОКОЗ, "независима" организация, бля-бля.
И.....бетцален  под масата.
Виж, във Франция съм си купувала ехеееее, на времето, френско сирене от точно такива производители, и през ум , обаче, не ми е минавало да се съмнявам. Обаче тук........
Виж целия пост
# 14
Наистина, това с недоверието се явява основен проблем.
Понякога избирам био продукти, но и аз това си мисля...кой ми гарантира че са такива.
Та те не могат да гарантират че в сиренето има мляко, какво остава и да е био.
И ми се струват твърде завишени цените.Нормално е да са по-високи, ама не 2-3-4 пъти над цената за не-био продукта.
Друг е въпроса че е пълно с био вафли, шоколади и не знам си какво, а основни продукти липсват.
Виж целия пост
# 15
Най-сигурната гаранция е цялата ни селскостопанска продукция да е под етикета "био".
Не знам дали е възможно, едва ли. Нужна е подкрепа на държавата, а такава няма никога да се получи, не и с тези подкупни чиновници и политици...
Добре е, че се мисли за контрол на качеството на производителите, но като знам каква корупция цари сега в РИОКОЗ и ДВСК, ако към цената се калкулира и рекетът на тези служби, цените на био-продуктите ще стане космическа.  Thinking
Виж целия пост
# 16
Основни продукти като сирене,кашкавал,мляко си купувам БИО,нямам проблем с доверието, още повече щом се отнася до "Хармоника",качеството е безспорно и във времето вкусът и видът на даден техен продукт е запазен...естествено,ако цената е по-нормална още по-добре и в този ред на мисли естествено,че бих купувала направо от производителя-фермер,но произведеното на село не винаги е гарант за БИО,когато хормоните,антибиотиците,ГМО фуражи и т.н. са изключени в процеса на създаване на даден продукт, тогава можем да говорим за БИО.
Виж целия пост
# 17
И аз бих си купувала от ферма. Ама къде? Бабите по Графа не влизат в сметката, особено за животинска продукция, че ми се вижда нехигиенично. Едни мътни шишета мляко цял предиобед стоели на слънце ...
Та проблемите за мен са хигиената и доверието. Не знам какви са държавните изисквания, но ако са копирани от някоя директива, то вероятно са свързани с безупречна чистота. Нямам нищо против.
Виж целия пост
# 18
Как` Сийке, права си за РИОКОЗ и ДВСК, много са нагли. Но те и в момента тормозят фирмите. Отношението ще бъде еднакво корумпирано и към малките биофермери, т.е. нищо ново...
Виж целия пост
# 19
Хубава тема - дано и дискусията да се получи Wink А за коментара на Дон -  предполагам не е на сериозно. Някои хора  нямат село и не могат да си гледат домашно производство...а за хубавите заплати и работа - да не говорим. Градът не е панацея. Бих си купувала от село, даже се надявам аз да почна да си произвеждам, нямам проблем с месните и млечни продукти - просто не ям такива Laughing Само ще вметна, че най-вероятно ще дойде моментът, в който няма да можем и една билка да си купим без рецепта...А храните по магазините(те вече са) ще са далеч от полезни. ГМО ни е заляло и сега - та спасението е...кой знае, селото, но дали ще го опазим  Confused Докато ние се опитваме да вържем 2та края в града - на село нивите пустеят, някой ги взима под аренда и  кой знае какво отглежда. Големите бизнесмени изкупуват българската земя на безценица и отглеждат големи количества рапица - биодизел царевица, но дали не е гмо...никой не гарантира.
До колкото знам се прие нов закон, който позволява диретно да купуваме от производителя, но не мога да дам линк в момента.
Виж целия пост
# 20
Може да подкрепите усилията на фермерите за повече български био и чисти продукти, както и инициативата срещу закона за ГМО на
Митинг-концерта на 28 февруари 2010г.
пред Храм-паметника „Св.Александър Невски”
от 12 до 15 часа

На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци,  хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с  методите на традиционно и био земеделие.
За повече информация: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=476760.0
 
Виж целия пост
# 21
Аз съм много 'за' такова скъсяване на дистанцията клиент -производител по принцип.  Мисля си ( не знам дали съм права) , че проблемът в локалните производства за България е обаче и в тесния локален пазар. За био-, да не говорим.
Например, ако произвеждаш супер качествено мляко в Сатовча , Сатовчани няма да ти го купуват, първо, защото са малко, второ, защото са бедни, и трето, защото си имат крави. Трябва да го продадеш на някой млекоизкупвач, и твоето мляко да влезе в матрицата. Така твоята идея за лична уникалност на твоя продукт е обречена на провал, а ако искаш да го изнесеш надалеч, това значи да го обработиш и да не е чак толкоз 'домашно' и уникално вече.
Това важи според мен и за млечни продукти, месни ... и т.н.
Може би като се вдигне като цяло стандарта в страната, да стане възможно и това, да. Аз познавам лично кравата, от която купувам мляко) Е, поне от сайта й:–)) Има из града  автомати, производителят всяка сутрин минава с камиончето, поддържа стандарта в автомата и по някое време аз минавам с моята стъклена бутилка и си купувам домашно прясно мляко. Няма супери, транспорт, опаковки, но няма и баби клечащи по ъглите... Има просто един добър локален продукт на чудесна цена.
Виж целия пост
# 22
Странно ми е хора които никога не са подушвали земеделие и животновъдство да ни учат как да става това. Идея имате ли си колко труд и време изисква производството дори и на един продукт? Как човека едновременно ще се грижи за животните, ще търси фуражи, ще почиства помещения, ще следи за здравето им и в същото време ще разнася продукция?! А ако искате крайният продукт да е био то в него се влага мнооого повече труд и средства... Кой ще го прави това? За едно семейство е непосилно. А да тръгнеш да си търсиш съдружници е тежка работа. По нашия край казват "Орташка работа, не е работа..."
Та от топлия апартамент всеки може да дава акъли...
Виж целия пост
# 23
Подозирам че в различните епохи различен брой хора го правят  Wink
Виж целия пост
# 24
Ех, като започнете така... "От топлия апартамент".  Laughing

И на Дончо какво да кажа - ами и да отида да работя на село, от мен няма да има никаква полза. Уви. Човек трябва да работи това, което най-умее, не е ли така? Пък аз не знам да има "лека" работа (говорим за работа, все пак).

Едва ли някой чака тези продукти да му се дадат безплатно.

А по зададения въпрос - при корупцията у нас как бих могла да имам доверие в каквото и да е?
Ако платиш на подходящите хора, можеш да лепнеш шарено "био" етикетче на каквото си поискаш и хайде, купувай, народе.  Rolling Eyes





Виж целия пост
# 25
Работила съм и двата вида труд-и този на жаркото слънце и пред компа... Разликата е огромна. Дали цената на селскостопанската продукция може да е реална?
Виж целия пост
# 26


в какъв смисъл огромна?
Виж целия пост
# 27
Ами зависи какво правиш "пред компа", да ме прощаваш.  Laughing
Виж целия пост
# 28
Ще ядете каквото ви дадем ние селяните и ще мълчите.
Там е работата, че не ядем това, което ни давате, вие, селяните, а това, което ни дават гръцките, турските, френските, холандските, аржентинските селяни. Да видиш зеленчук или плод с етикетче: Made in BG си е повод за черпня!  Peace
Виж целия пост
# 29
10 c's , разкажи повече за тези апарати. Може ли да видим и кравата ти? Simple Smile
Виж целия пост
# 30
Ето "кравата"  Hug

Виж целия пост
# 31
И пак



Млякото в тези "крави" е непастьоризирано. Аз съм чест потребител, продуктът е прекрасен и напълно естествен. От него съм пробвала и да квася мляко, става страхотно.
Виж целия пост
# 32
Moже:) Ето тук има карта къде има такива дистрибутори в Италия:
http://www.milkmaps.com/

'моите' хора са тези http://www.ilbuonlatte.it/web/azienda_file/image006.jpg,
а ето я и кравичката ( е, сигурно не е една единствена..)
http://www.ilbuonlatte.it/web/azienda_file/image008.jpg

на кратко ( тези автомати ги бистрихме много в темата за идеи за бизнес..), автоматите представляват нещо като банкомат, зад който има малко помещение, метър на метър, където е бутилката.. поддържа се хигиенен стандарт ( температура и т.н) и така, лесно е, аз съм чакала да се смени млякото и съм гледала как човека поддържа системката, нищо сложно. При нас 1л. струва 1 евро.
От това мляко става истинско кисело мляко!
Има и автомати за козе мляко, по-малко са. В моя град има един такъв.

Виж целия пост
# 33
Да, такива пунктове има и в Бавария.
Мисля, че не е невъзмоьно да се организират и тук.
Преодолява се доста корупция и недоверие.
Виж целия пост
# 34
                                 Аз пък не искам сертификати (на които абсурд да се доверя  Stop), не искам млякомати, искам кравичката на съседа да си ми дава млякото, кокошките му да си ми дават яйца и т.н.т. Аз да му храня кокошките и да му давам ябълки, грозде, лук и домати. В малък град иди-дойди може да консумираш био, за големите градове ще си остане мечта. Пък нека лепят етикетчета.
Виж целия пост
# 35
Много ми се иска да живея с био продуктите, но освен от бабините провизии на село към другите съм скептична. Само етикета или тройната цена нищо не значат....
Виж целия пост
# 36
Сетих се нещо сега, като прочетох мнението на Тиши'с мъм.
Значи, едно време, бяхме гаджета с мъжа и той идеше на уикенди в моя роден град. Веднъж му викам "айде да ходим при кравичката на осмия етаж".Той ме гледа опулено, гледа....и като го закарах на осмия етаж, където една наша позната от години раздава мляко, тяхно СОБСТВЕНО производство, се разхили. Но , както вече се каза, на нея мога да имам вяра, както и на яйцата, дето той понякога ги носи от селото, дето ловува, ама иначе.... newsm78
Виж целия пост
# 37
Вале, благодаря ти за снимките Hug
10 c's , още една молба Praynig Може ли линк към темата за бизнес идеите?
Виж целия пост
# 38
Може:-) Ето това е последната такава http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=475780.0 , а млечните автомати ги коментирахме в някоя по-стара, но не помня коя ....
Виж целия пост
# 39
И каква чистота е в парка до "кравата"! Ако беше в България наоколо щеше да е пълно с празни пластмасови бутилки и боклуци. Що за народ сме, кога и тук ще има глоби, ред и правила като в европейските държави?
Виж целия пост
# 40
Сетих се нещо сега, като прочетох мнението на Тиши'с мъм.
Значи, едно време, бяхме гаджета с мъжа и той идеше на уикенди в моя роден град. Веднъж му викам "айде да ходим при кравичката на осмия етаж".Той ме гледа опулено, гледа....и като го закарах на осмия етаж, където една наша позната от години раздава мляко, тяхно СОБСТВЕНО производство, се разхили. Но , както вече се каза, на нея мога да имам вяра, както и на яйцата, дето той понякога ги носи от селото, дето ловува, ама иначе.... newsm78
Aз не съм сигурна и в на "бабите" кравите и кокошките, нито в сертификати. От къде да знам кой с какво ги храни - може и с ГМ-фураж, може да пръскат с пестициди... Не мога постоянно да ги дебна какво правят. В този ред на мисли - вие как бихте избрали от кого да купите продукция? Ако ви е роднина - ОК, но аз такива нямам и ми е много трудно да се доверя току-така.
Пък и както казах по-горе - само плодове и зеленчуци ми трябват, не консумирам животински продукти.
Виж целия пост
# 41
Пък и както казах по-горе - само плодове и зеленчуци ми трябват, не консумирам животински продукти.

Ай. А питаш ли с какво са торени плодовете и зеленчуците ти? С изкуствени торове или с..., хм, знаеш какво представлява оборският тор, нали?  Mr. Green
Искаш ли сертификати за произхода на семената и препаратите, с които ги третират?  Thinking
Виж целия пост
# 42
Гледам да избера по-малкото зло - това, което ми вдъхва повече доверие. Ако тръгна да се съмнявам във всичко винаги ще намеря повод за притеснение и така никога няма да се почувствам удовлетворена.
За плодовете и зеленчуците винаги предпочитаното ми място е големия пазар на Пловдив - Четвъртък пазара, където сертифицирано био няма, но има домашни производители и съм се убедила че продукцията им става за ядене.
За млечните продукти си затварям много очите. Доверила съм се на един - двама приозводителя и с други не рискувам. Домашно много рядко намирам.
За месото и колбасите пак така - един - двама производителя. Домашно не съм яла от години. 
Виж целия пост
# 43
За млечните и аз така - купувах предимно Био-то на Хармоника, но приятелят ми адски ме скастри, че било много скъпо. Тогава си избрах друг производител, на който ми харесва и ми изглежда сравнително истинско. От млечните всъщност основно ям сирене и кисело мляко, за друго рядко се сещам.
Месо не ям, поне тази драма да търся хубави продукти ми отпадна.
Лятото зеленчуци и плодове предимно от двамата ми дядовци, но зимата Confused нямам време да обикалям по пазари и си купувам от магазина Sad
За това бих била доволна някой да ми ги носи пред вратата  Blush
Виж целия пост
# 44
                                  Изходът е малък град или село, съседите се познават и всеки отглежда за собствено производство, пък като му остане нещо - продава. Най-голямо доверие имам, когато знам че някой си гледа нещата за себе си. Има ли търговийка алчността надделява и обърква всичко.
Виж целия пост
# 45
Засега нямам доверие ни на Био етикетите, ни на продукцията от село, освен ако не идва от собствения ни двор, където не се използват химикали. Що се отнася до млякото от съседката, дето го носела от село.... знаете ли с какво си храни съседката кравата!? За да даде повече мляко -  със смески, предполагам обогатени, почти съм сигурна даже  Thinking В подобна тема бях споменала, че и бабите на село използват амониева селитра... ами така е. С очите си съм го виждала. И то за продукция предназначена не за пазара, а за собствена консумация....
Ще ми се да мога да се доверя...

П.П. Ябълките се пръскат с отрова, черешите..., хасмите също, пипер, домати, краставици, картофи...... Био - грънци!
Виж целия пост
# 46
Май от всичко написано дотук това е най-верното обобщение.
Както и желанието да се измъкнат повече парици с гръмки етикети. Tired

П.С. Кафе Пеллини-15 лева за 200 грама!!!.Еми няма да ги дам, когато Лавацата е 7.20.
Виж целия пост
# 47
Подсетих се, кое ме беше втрещило... Минаваме на село покрай един комшийски двор - разкошна ябълкова градина. Винаги съм се любувала на опънатите като по конец дръвчета, подрязани, красота, а наесен отрупани с големи, златни ябълки....  Crazy та, минаваме оттам със свекърва ми и аз й подмятам: - Виж, колко са хубави тия ябълки, пък нашите все шикалки, че и пълни с червеи.  Sick ...Да не навлизам в подробности, но тогава разбрах, че за да станат такива, привлекателни за окото ни, и без червейче да ни се намърда между зъбките, се пръскат на всеки две седмици ... на всеки две седмици.
Виж целия пост
# 48
Ето един малък пример на биоферма в Piedmont - Италия.
http://www.biofuels.coop/food/biofarm/csa/
Малко съм зле с преводът , но доколкото схващам ,
собствениците на фермата са направили абонамент на
консуматорите за цялата година.
Ставаш абонат , плащаш си и получаваш ежеседмично/на посочен адрес/
пресни зеленчуци.Има дни в седмицата когато можеш да посещаваш
фермата и да помагаш в замяна на което получаваш прясна продукция.
По този начин подпомагаш земеделците , а те те снабдяват с качествени био продукти.
Виж целия пост
# 49
Пък и както казах по-горе - само плодове и зеленчуци ми трябват, не консумирам животински продукти.
Ай. А питаш ли с какво са торени плодовете и зеленчуците ти? С изкуствени торове или с..., хм, знаеш какво представлява оборският тор, нали?  Mr. Green Не  е задължително да ги торят с оборска тор или изкуствени торове
Искаш ли сертификати за произхода на семената и препаратите, с които ги третират?  Thinking искам сертификат - да и не ги пръскат специално заради мен Joy
нЕма нужда от иронизиране, ама карай важно е да се ядем за нещо... Wink
Цитат
Ето един малък пример на биоферма в Piedmont - Италия.
http://www.biofuels.coop/food/biofarm/csa/
+, че там е забранено отглеждането на ГМО, добре звучи.  Simple Smile
Цитат
се пръскат на всеки две седмици ... на всеки две седмици.
Sick Оливат се, аз лятото, ако някой ми донесе плод (череши предимно) - много се радвам да намеря някое червейче. В марулите ми от Моравско село съм намирала гъсейници и така им се радвах  Laughing Laughing
Виж целия пост
# 50
Моля, оправи си цитатите! Не е коректно да вкарваш свои думи в мои цитати.
Ти, ако страдаш от недохранване - яж се с когото искаш. Аз предпочитам да споря с интелигентни събеседници, които ме оборват с факти или поне обосновават мненията си.
Ако си виждала как се отглежда храната, би имала представа какво е нужно на едно растение, за да стигне то или плодът му до магазина и твоята трапеза.
Ако искаш да кажеш, че живееш насред най-чистата еко-, био- и каквато и да е там ферма - добре, радвам се за теб.
Болшинството от нас обаче си купуват храната от магазини и пазари, където няма никаква гаранция как точно са отгледани растенията. То и производителите им нямат гаранция за много неща, но това е вече е въпрос на една друга тема.
Виж целия пост
# 51
Добро утро:) За страна, като една човешка длан , либерализирала култивирането на ГМО + корупция с африкански размери, мисля, че въпросът "био" приключи. Поне в дългосрочен план.

Виж целия пост
# 52
Трудно ми е да се доверя на българските био производители (може би освен Хармоника), поради корупцията, на чуждите се доверявам. Повечето хора които произвеждат по селата пръскат яко и четат предимно рекламите (или поне такова ми е впечатлението). Разбира се има и такива, които не им се доверяват и карат с по-натурални защити. Нормалната продукция по пазарите си знам каква е, а тази в магазините е още по-зле. Остава ми само да се надявам, че тялото ми се справя с изхвърлянето на отровите. Ще разбера към края Simple Smile
Виж целия пост
# 53
Здравейте!
купувам си от пазара малки, сладки, криви и понякога с нещо като мухъл в семките  ябълки. Смятате ли че са близко до био?
Виж целия пост
# 54
най-био!
Виж целия пост
# 55
Идеята за биоферми е непосилна за нас  .Както се пише в един друг форум - по-добре да ям ГМО и да знам, че е такова. А не да мисля, че ям БИО хем скъпо ,хем фалшификат.
Виж целия пост
# 56
Идеята за биоферми е непосилна за нас  .Както се пише в един друг форум - по-добре да ям ГМО и да знам, че е такова. А не да мисля, че ям БИО хем скъпо ,хем фалшификат.

Не съм съгласна. Все пак може да се приложи. Познавам човек, който отглежда животни високо в планината, къде човешки крак рядко стъпва, та и животинките пасат само тревица, чиста и неопетнена.
Идеята за био-ферми е приложима и тук, но не в населените места, и не в райони, където промишлеността е развита и има много замърсители на почвата, на водите, на въздуха.... Но остава въпросът, доколко можем да се доверим на  контролиращите органи...
Виж целия пост
# 57
luna , аз познавам не един човечец с крави и овчици които се отглеждат в планината , но това е далеко от организацията на една биоферма.Що се отнася за промишлените райони , те отдавна замряха .
Виж целия пост
# 58
Вчера на пазара чета "Български домати директно от вносителя". След три крачки се замислих дали има и друга България!
Био продукти се отглеждат все по трудно. Дори хората на село /отглеждащи за лична консумация/ торят, пръскат, хранят животните с новите открития, които никак не са безобидни. Стари сортове растения просто не виреят /дали от замърсения въздух или промените в климата не мога да кажа/ и се търсят нови - по-устойчиви и по-лесно отглеждащи се. Няма разлика между пилешко от магазина и "домашно" гледано със смески и куп антибиотици, но пораснало за 2 месеца.  По тези причини нямам доверие, че при осъществяване на такава връзка: ферма-потребител, ще бъде гарантирана чистота на продуктите т.е. био.
 
Виж целия пост
# 59
luna , аз познавам не един човечец с крави и овчици които се отглеждат в планината , но това е далеко от организацията на една биоферма.Що се отнася за промишлените райони , те отдавна замряха .
Да, така е. Но  по-близо от това до био-фермата...  идея си нямам, какво трябва да е.  Thinking
Виж целия пост
# 60
Или най-малкото дъжд ги вали, а на Х км може някой да утилизира боеприпаси примерно.
Идята за Био поне за мен е по-скоро в минимизиране , а не ликвидиране на вредностите от всякакъв род.

Виж целия пост
# 61
Идята за Био поне за мен е по-скоро в минимизиране , а не ликвидиране на вредностите от всякакъв род.

Има обаче един момент, в който фермера ще търси печалба. Такава може да се осигури при по висока производителност /цената в случая е ограничена от другите алтернативи макар и не био/, което неминуемо води до ползването на "вредностите", гарантиращи добивите. Инвестициите според мен в едно такова производство са доста високи и при условията, които са у нас едва ли някой ще търпи дългосрочна възвръщаемост.
Виж целия пост
# 62
Естествено, това е така от времето на аграрната революция.
Затова био-сегментът е тесен и скъп. Аз например не мога да си позволя да си купувам каквото и да било от био-щанд. Не е и задължително - ако за мен не става, за друг става. Био-пазарът има тясна таргетна група - информирани и състоятелни хора. Не цели да храни всички здравословно.

Това, което аз мога да си позволя е, да търся локални продукти. Това е максимума в моето 'био-', и такъв пример дадох.  Защо - защото първо подкрепям местни производители, второ избягвам фактора транспорт ( и опаковане) , което е свързано пък с трето - купуването от такива производители ми гарантира ( или поне така си мисля ) поне избягването на Е-та и консерванти, и пето цената е по-ниска, защото се избягват горните разходи + липсата на много прекупвачи по веригата.
Виж целия пост
# 63
На 18март, в 18ч, в кафенето на Биомаг ще има среща с г-н Димитър Стоянов, биодинамичен фермер от село Бачково.
Срещата е част от Седмиците на биодинамичното земеделие в БИОМАГ

Димитър Стоянов е прочут с уникалния си био продукт - ракията ДжинджифиРка. Плодовете на джинджифирката виреят само в района около Бачково. Но чичо Митко произвежда и други продукти, плод на голяма отдаденост на биодинамичното земеделие. Самия той е изключително ЧИСТ и ценен човек, определено би ви вдъхнал доверие в българското биоземеделие.
Виж целия пост
# 64
Kabiv, чудесна новина!
Бай Митко наистина е интересен човек и срещата с него е ценна. Който е любопитен, да не пропуска.
Само за ракийката не си дала точната информация. От плодовете на дървото не се произвежда ракията. С тях само се ароматизира. И е патент на манастира там. Дървото вирее на много места, но няма овощарско значение, освен като подложка за райска ябълка
Виж целия пост
# 65
От плодовете на дървото не се произвежда ракията. С тях само се ароматизира.
Благодаря за поправката Peace Не съм го слушала внимателно Embarassed
Виж целия пост
# 66
Кое дърво?
Виж целия пост
# 67
Toва, което в района наричат Джинжифирка.
Виж целия пост
# 68
А у наше село - хинап.  Laughing

ПП Джинджифирската ракия от плодовете ли я правят, или само оцветяват, омекотяват и овкусяват ракията с тях?  Thinking
Защото по втория начин и аз знам как става.  Mr. Green
Виж целия пост
# 69
Не, Сийке.
Друго е хинапа. На него там му викат Джинджива Laughing
А бе, омотана работа.  Laughing
Това, манастирското, е Кавказка хурма /Diospyros Lotus/.
Има две вековни дървета вътре в двора на манастира, три-четири отвън.
А в района съм виждал още 20-на.

Но си права за чалъма-точно за овкусяване се използват плодовете.
Те са по-малки от тези на хинапа. Не са оранжеви, а синеят, чак лилавеят.
С размера на едро грахче са. Един вид миниатюрна райска ябълка.
Берат се чак декември, сушат се и наесен- Бам в новата ракия Grinning
Да престоят поне няколко месеца.
Виж целия пост
# 70
Ясно, благодаря.  Grinning
Аз и с райска ябълка знам как се "омагьосва" ракия... Пак манастирска рецепта.   Wink
Виж целия пост
# 71
Егати манастирите Shocked
Виж целия пост
# 72
Е, ти какво мислиш правят там по цял ден?  Mr. Green
Виж целия пост
# 73
Ео, що се шашкаш?
Kакво по-добро описание на темата - имат си истинска биоферма, имат си голяма трапеза Mr. Green
Виж целия пост
# 74
 Laughing
АМи, мислех, честно казано, че се молят, преписват книги и учат латински/старогръцки.
Да му се невидят и филмите.  Laughing
Виж целия пост
# 75
Е, денем може и това да правят.
Само не питай нощем какво става...  Whistling
Виж целия пост
# 76
Laughing
АМи, мислех, честно казано, че се молят, преписват книги и учат латински/старогръцки.
Да му се невидят и филмите.  Laughing
Какво молене и учение , занимават се с производство на вино , ракия , търговия с плодове зеленчуци и риба.
http://www.lostbulgaria.com/?p=2218
Виж целия пост
# 77
Записвам се да следя темата.


Незнам какви ще са цените, също имам проблем с доверието... За жалост у нас никой нищо не може да ти гарантира. 
Виж целия пост
# 78
А може ли някой да обясни каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?
Виж целия пост
# 79
А може ли някой да обясни каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?

Аз не знам, но виждам че те сърби перото:) Давай:))
Виж целия пост
# 80
А може ли някой да обясни каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?
Обраротване  на  земята с хомеопатични препарати . Thinking
Виж целия пост
# 81
Хомеопатия и земеделие?
Уааааа, това ми мирише на......панацея. Laughing
Демек-като лекарствата на Пипи, да ме прощавате, дето можело да се използва и като лекарство, но ако ти остане в шишето, за да не го изхвърлиш, моеш да полираш мебелите,примерно. Whistling
Виж целия пост
# 82
Хомеопатия и земеделие?
Уааааа, това ми мирише на......панацея. Laughing
Демек-като лекарствата на Пипи, да ме прощавате, дето можело да се използва и като лекарство, но ако ти остане в шишето, за да не го изхвърлиш, моеш да полираш мебелите,примерно. Whistling
Даже ,всеки зеленчук има хороскоп hahaha
Виж целия пост
# 83
Хе, Жоз Laughing
Пипи ряпа да яде!
В една съседна тема си поливат зеленчука с препарата дет' им е останал след чистенето Mr. Green
Виж целия пост
# 84
Хе, Жоз Laughing
Пипи ряпа да яде!
В една съседна тема си поливат зеленчука с препарата дет' им е останал след чистенето Mr. Green
"Мистър Мускул - Гей Водопроводчик"  Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 85
Хе, Жоз Laughing
Пипи ряпа да яде!
В една съседна тема си поливат зеленчука с препарата дет' им е останал след чистенето Mr. Green
Shocked Shocked
Сиктир бе, това става на зеленчук във всички смисли на думата.  ooooh!
Охххх, колко вересии има да си прибира Дедо Боже, не е истина. ooooh!
Виж целия пост
# 86
Хе, Жоз Laughing
Пипи ряпа да яде!
В една съседна тема си поливат зеленчука с препарата дет' им е останал след чистенето Mr. Green
Shocked Shocked
Сиктир бе, това става на зеленчук във всички смисли на думата.  ooooh!
Охххх, колко вересии има да си прибира Дедо Боже, не е истина. ooooh!
                              Сега ме накарахте да се замисля. Поливам цветята с каквото ми падне, в смисъл като изплаквам кофичка от кисело мляко първата вода я изливам по саксиите. А предвид, че сега вече не е ясно какво има в киселото мляко кой знае какво им наливам на милите цветенца  ooooh!. Иначе им давам чат-пат от това, което вкъщи ядем (кафе, яйчени черупки, обелки), но като се замисля с какви неща се храним се радвам, че гледам цветя, а не зеленчуци.
Виж целия пост
# 87
Копирам връзката на Биомаг към презентацията на чичо Митко от снощи: http://www.slideshare.net/gorichka/ss-3475508
Искрено се радвам, че толкова много хора са уважили представянето му.
Виж целия пост
# 88
Копирам връзката на Биомаг към презентацията на чичо Митко от снощи: http://www.slideshare.net/gorichka/ss-3475508
Искрено се радвам, че толкова много хора са уважили представянето му.

Няма ли възможност да говорим за биоземеделие без да се намесва окултизма? (Рудолф Щайнер, луни ритми и т.н...). Дали не можем да поддържаме устойчиво равновесие в своите посеви, като връщаме в почвата това което сме отнели, отглеждаме естествените врагове на вредителите и позволявайки на растенията да се развиват с минимална намеса на човека, но това да не е свързано с "духовни учения"?
Виж целия пост
# 89
Копирам връзката на Биомаг към презентацията на чичо Митко от снощи: http://www.slideshare.net/gorichka/ss-3475508
Искрено се радвам, че толкова много хора са уважили представянето му.

Няма ли възможност да говорим за биоземеделие без да се намесва окултизма? (Рудолф Щайнер, луни ритми и т.н...). Дали не можем да поддържаме устойчиво равновесие в своите посеви, като връщаме в почвата това което сме отнели, отглеждаме естествените врагове на вредителите и позволявайки на растенията да се развиват с минимална намеса на човека, но това да не е свързано с "духовни учения"?

Ако говориш за биоземеделие - да. Но ако минеш на биодинамично, няма да се разминеш да пееш любовни песни на моркова.

Кабив, подобна биоферма е тази в Моравско село. Едно голямо семейство там точно това прави - отглеждат всичко (почти). Имат и крави, патици, които се лекуват с хомеопатия, без майтап. Никви антибиотици  Mr. Green
Виж целия пост
# 90
А на тези крави как им се прави психологически профил за назначаване на хом. лекарство? Сигурно след 2часово събеседване  Laughing
Цитат
няма да се разминеш да пееш любовни песни на моркова.
Дали да не им пусна малко класическа музика на кълновете ми, но има ли значение каква е точно? Определен композитор? Серизоно питам Blush
Виж целия пост
# 91
Пусни им Вивалди и не ги мисли повече.  Laughing

Не сте прави да се присмивате за хомеопатията - навлиза все повече във ветеринарната медицина. Е, по света, не и у нас. Не виждам нищо странно, при положение, че животните са изградени на същия принцип като хората - кожа, мускули, кости... Щом действа на нас, защо не и на тях?
Виж целия пост
# 92
l'ange, Моцарт бре, как може да питаш изобщо  Mr. Green Но най-добре е ти лично да им дръпнеш една молитва.

Как' Сийка, така прозвуча, но не се присмивам изобщо. Във всеки наръчник за биоземеделие си пише, че единственото лечение, допустимо при животни, птици и пчели, е хомеопатичното. Има си ветеринари-хомеопати. Аз пращах баща ми да си води кучето на такъв и остана доволен.
Виж целия пост
# 93
l'ange, Моцарт бре, как може да питаш изобщо  Mr. Green ...
                               Смешно ви е, но все повече се убеждавам, че е важно да се говори или пее на нещата, които правиш. Камен Донев ми беше направил голямо впечатление със спектакъла си 'За народното творчество' в този смисъл. Преди хората са пеели постоянно, сега - почти никой. Аз имам цветенца, чета как трябва да се гледат - пише да им се говори  Shocked. Готвим нещо на някаква хижа, хората твърдят, че на тестото трябва да се попее  Shocked. Явно говоренето и пеенето имат по-голямо значение, отколкото можем да си представим. За съжаление съвременния човек смята че знае всичко и неодушевените предмети са просто неодушевени предмети. А може би неслучайно овчарите са свирели и пеели прекрасно  Flutter.
Виж целия пост
# 94
Баба ми беше невероятна готвачка (за разлика от мен) никога не е пяла на манджите си. До сега не съм виждала пити като нейните, нито толкова вкусни, нито толкова бухнали...
А овчарите просто не са имали какво друго да правят по цял ден...Не е имало книги да си носят да четат. Пра дядо ми е бил овчар и не е само свирел, но и изработвал дървени съдинки и лъжици. Та правели са това което могат. Wink
Все търсим по вола теле с това винаги да стравняване какво са правили хората преди нас. Със сигурност си има просто обяснение и то на дали са енергии и цикли.

Виж целия пост
# 95
Баба ми беше невероятна готвачка (за разлика от мен) никога не е пяла на манджите си. До сега не съм виждала пити като нейните, нито толкова вкусни, нито толкова бухнали...

Не си права. Манджите не са живи същества.  Laughing
А и не приемай така буквално написаното. Народът е казал, че който пее, зло не мисли. Няма начин една храна, сготвена с любов, да не е по-вкусна от друга, забъркана с омраза в сърцето.  Това важи за всичко, което правим - личи си дали е правено/отглеждано/обгрижвано с любов или насила, с отвращение.

ПП Между другото, има научни опити как действа музиката не само на живата, но и на мъртвата материя, ако можем да причислим водата към втората категория. Резултатите са впечатляващи и поставят много смущаващи въпроси.
Виж целия пост
# 96
Със сигурност си има просто обяснение и то на дали са енергии и цикли.


Влияят на всичко, на теб самата, на природата, на целия жив свят. Това да се поставя под съмнение означава, че се знае малко за заобикалящата среда. Но ако незнаеш не бива да отричаш непременно.
Самият процес на засаждане, растеж и плодородие е тясно свързан с цикли и енергии, които визираш и които са две различни неща и смятам, че наистина не познаваш смисъла на тези думи.
Виж целия пост
# 97
"В начало бе Словото..."
Сега му викат "кодиране" и "програмен език".  Laughing
Виж целия пост
# 98
Звиси кое Слово, Как` Сийке, едно е слвото в Библията, съвсем друго на Щайнер... е корено различно на Буда Wink

Виж целия пост
# 99
Звиси кое Слово, Как` Сийке, едно е слвото в Библията, съвсем друго на Щайнер... е корено различно на Буда Wink



Е, Щайнер не е открил топлата вода, все пак.  Laughing
Виж целия пост
# 100
Всъщност цената на био продуктите в България е прекалено завишена и това не е свързано с потреблението.
Хората не вярват в качеството, което е нормално, лъгали са ни н-пъти, но ако ще се продава био, то разликата в цената трябва да са стотинки.
Така ще тръгнат нещата, така са тръгнали тук например, и в Германия, Англия и тн.
Да вярно е, ето кило сирене е 20 лв да кажем, а биото 22 лв. Дали бихте спестили тези 2 лева ?! И 100 продукта да пуснат на пазара, няма да се продава! Хората не могат да си позволят 2,50 за 500 мл прясно мляко, че това са си 5 лв на литър?!?! в сравнение с другите млека, които са 2 лв. на литър. Киселото мляко чат пат върви 1,60 за кофичка, но в сравнение с другите фирми, които са около 80-90 ст си е доста. Био прясно месо ... грррр без коментар! бИО яйца! добре супер че ги има! Но там освен цената от 4,80 за 6 яйца им куца срока на годност :Обръщайте внимание като купувате био яйца!, там не са виновни производителите, а продавача! #2gunfire #Cussing out:
По неволя съм в Швейцария, няма как .. мъжа ми е от тук и ние със сина ми ще сме с него, по неволя и за щастие се храним основно с био, не само от магазина. Живеем в малко село, и на 20 м от нас е една голяма ферма, от която консумираме пресни яйца от днес или снощи, зеленчуци, плодове .. благинка е! Колкото и да е, има значение с какво се храниш, но най-важното е с какво храниш детенце.
малко офф-топик.
Между другото съм голям фен на био производството и следя много за това тук, за съжаление опитвала съм това да го правя и в бг, и резултатите бяха фрапиращи. Всичко хубаво се изнася от бг за чужбина .. Германците и Италянците папкат нашата хубава храна, а за бг остават угризките ..факт!  Държавна политика в полза на гражданите!
Виж целия пост
# 101
Германците и Италянците папкат нашата хубава храна, а за бг остават угризките ..факт!  Държавна политика в полза на гражданите!

Така, така. А за България ГМО-то.
Био производството в България е пренебрежимо малко - около 0.6% от цялото земеделие. Всичко се поглъща и отива навън - нормално.

Има доста време да мине да се насити пазарът и тук. При такива условия, каквито имаме, купуваме вносни пакетирани био храни от къде ли не и чат-пат пресни от Италия, Австрия.
Виж целия пост
# 102
В Швейцария не е ли почти всичко био? Поне нямате ГМО. Голям благодат си е:) а за вносната храна - и тя ли е защитена от ГМО?
Цитат
При такива условия, каквито имаме, купуваме вносни пакетирани био храни от къде ли не и чат-пат пресни от Италия, Австрия.
няма нищо здравословно в това да ядеш продукти от Аржентина, например. Пакетирани в някакъв найлон и изминали толкова километри, при положение че България е толкова плодородна.

Няма ли как да се свържем с биопроизводители в България и да закупуваме продукти директно от тях? 
Виж целия пост
# 103


Няма ли как да се свържем с биопроизводители в България и да закупуваме продукти директно от тях? 
Замислям се, колко ли са производителите на био храни при нас!? И доколко са био, ако ги има...
Наскоро присъствах на търг за земя, където се бяха събрали доста земеделски производители от нашия район, та чувах от тук от там разговорките между тях... споменаваха и пръскане, и торене с изкуствени торове /не че оборската е за предпочитане според мен.../.
Виж целия пост
# 104
luna, не можеш да получиш реколта, ако изобщо не ториш.
Всяко живо същество на тази планета умира и се превръща в тор. Ние също ще станем някой ден.  Laughing
Проблемът не е в торенето, а в прекомерното такова.
Виж целия пост
# 105
Как` Сийка, след торене се получават по-високи добиви, но пък по-пълни с нитрати. Де е биото в този случай!? А че всички сме от пръстта и на пръст ще станем, то ми е ясно.  Mr. Green

П.П. Подозирам, че всеки влага различен смисъл в понятието "био".
Но има фактори, които влияят и биото в зависимост от концентрацията им на даденото място, бива степенувано: - хич не био, малко био, по-био, най-био... Приемам, че чист вариант био може и да не съществува и ние се стремим, според информираността и изискванията си кам някой вариант.
По мое мнение съществуват фактори като нахождение на фермата/в населено място, до населено място, до завод, някъде извън населено място.../употреба на всякакви обогатители за почвата и отрови за вредители /да или не и в какви количества/, използване на техника за обработване на насажденията и за обгрижване на животните /да или не/... Вероятно има и други, за които в момента не се сещам...
Виж целия пост
# 106
Как` Сийка, след торене се получават по-високи добиви, но пък по-пълни с нитрати.

Не е точно така. Нитрати (NO3) се натрупват при торене с азотни торове и то с точно определен състав. А има и други видове торове - калиеви, фосфорни...
Даже азотът се внася по различни начини -  нитратен азот (N-NO3), нитритен азот(N-NO2), амониев азот(N-NH4).
Оборският тор се разгражда бавно и веществата му се усвояват постепенно от растенията, така че натрупване на практика няма как да се осъществи. И трето, слънчевата светлина допринася до разграждането на нитратите, затова най-опасни са парниковите зеленчуци, защото през зимата слънцегреенето е оскъдно.
Дяволът не е толкова черен. Векове наред хората са торили с естествени торове и не са се гътнали още, нали?  Laughing

Освен въглерода и кислорода които се получават от въздуха ,за развитието на растенията са необходими и много елементи,които те вземат от почвата.Наличните в достъпна форма количества от тези хранителни вещества определят плодородието на почвата. Общоизвестно е, че с растениевъдната продукция от почвата се изнасят големи количества хранителни вещества.За да се запази почвеното плодородие и особено за непрекъснатото му повишаване е необходимо да се внасят хранителни за растенията вещества.Торенето на почвите в този случай е задължитнелно условие.Значението на торовете в този случай се свежда до влиянието им върху растежа, развитието и продуктивността на растенията.С внасянето на торовете се изменят неизбежно и свойствата на почвите,оказва се влияние и върху дейността на почвените микроорганизми.Растенията,почвата и нейните микроорганизми от своя страна взаимодействат помежду си и променят състава и свойствата на торовете. Подобни взаимодействия протичат и между растенията и почвите. Максимален стопански ефект от торенето може да се постигне само в случаите, когато торенето е съобразено със закономерностите на посочените взаимодействия.
Виж целия пост
# 107
В Швейцария не е ли почти всичко био? Поне нямате ГМО. Голям благодат си е:) а за вносната храна - и тя ли е защитена от ГМО?
Цитат
При такива условия, каквито имаме, купуваме вносни пакетирани био храни от къде ли не и чат-пат пресни от Италия, Австрия.
няма нищо здравословно в това да ядеш продукти от Аржентина, например. Пакетирани в някакъв найлон и изминали толкова километри, при положение че България е толкова плодородна.

Няма ли как да се свържем с биопроизводители в България и да закупуваме продукти директно от тях? 

Да в Швейцария има от всички храни био, но и не био, добре изконтролирано. ГМО-ТО е напълно забранено и Много се Гледа за това! Но и не био храната е качествена и знаеш от къде е и каква е точно, свалям им шапка за това на швейцарците. В това отношение с храната има много да ги гоним тези хорица, с малката им държавица. Яд ме е малко, защото тук няма дори парченце замичка 2 на 2 метра, която да пустее .. а в бг има толкова много площи декари земя, която пустее и не се използва пълноценно ... защото хем няма субсидии за малките фермери, хем нашите смотлявци политици папкат паричките от проектите за замеделие от Ев. Съюз .. доста комплекси неща, които едва ли някой не ги знае.
Всичката храна,  която се продава на швейцарският пазар е много строго контролирана преди да се пусне на пазара за гмо!  За това съм спокойна!
Виж целия пост
# 108
Честито Възкресение Христово на всички! Simple Smile
   Биоземеделието е напълно конкурентно на конвенционалното според мен.Любим пример ми е 1939г. и данните за България- 13 милиона тона пшеница в хамбарите, земеделска продукция стигаща да изхрани 30 милиона души. Всичко това при разпокъсана земя, никаква механизация и химически торове. Данните за 2009г.- 4.4 милиона тона пшеница ( 3-то и 4-то качество преобладаващи) при всичката механизация и химикали известни в модерния свят. Да не забравяме и "приноса" на един антихуманен строй, който откъсна хората от земята и корените им и проми мозъците им да стигнат до там да казват "Учи да не работиш". Статистиката сочи 8 милиона декара пустеещи земи. Много бее:))) Simple Smile Simple Smile
    Другите страни, които са били пощадени от комунизма, са следвали нормалния ход на индустриализация, себеутвърждаване чрез труд и поемане на отговорност за действията си, развитие за благото на общността, а не на "богопомазана" номенклатура.
   Биодинамичното земеделие има своите корени и в България отдавна. Аз помня в градината на дядо ми засадения рицин по краищата срещу къртици и сляпо куче. Също и чубрицата садена между бобовите култури срещу плевели. Много от вас също могат да се сетят за подобни неща. Просто в момента се "преоткриват" забравени неща.Има едни хора в момента в Странджа отглеждат билки по този начин като комбинират антагонисти и протагонисти.
   Що се отнася до пеенето на растенията. Ако някой от вас следи Mythbusters по Discovery, този мит го разбиха. Когато "включиха" растение към ЕЕГ апарат то не реагира на никакви външни дразнения. Според мен при Щайнер пеенето е имало за цел да показва положително отношение към труда или удовлетворението от резултатите, които постигаш със собсвените си ръце. Но поради отдалечеността във времето хората са доукрасили нещата. Иначе би трябвало да се чака домата сам да падне за да не го "боли " растението. При пшеницата да събираш зрънцата като пилетата от земята. Не е ли "убийство" да режеш растенията.?
Виж целия пост
# 109
Честит празник!
Не се сещам, дали този линк е даван вече...
http://biozemedelie.com/?p=12
Виж целия пост
# 110
Едва ли с едно ЕЕГ/Запис на електрическата активност на невроните в мозъка, направен с електроенцефалограф някой може да докаже какво се случва с растенията, така че не го приемам като "развенчан мит", а и Щайнер не е толкова отдавна във времето, та да се и доукрасява. Разбира се, не приемам че е напълно вярно твърдението, но нито и грешно...трябва да направя справка в книгите на Петър Дънов какво пише той и дали, въобще, е писал нещо по въпроса. Според мен щом растенията са живи, то би следвало да си взаимодействат с околния свят и на по-финно ниво. Животните със сигурност ги боли като биват убити.
Иначе, В навечерието на Втората световна война България става фаворит на Балканите  http://macedonia-istinata.hit.bg/articles/Macedonia/mak24_4_9.html
и попаднах на един реферат по темата каква е била ситуацията преди половин век (ако някой се интересува) http://www.helpos.com/archive/preview-web/12_042_01_index.html
Цитат
Същевременно трябва да се посочи, че уедряването на обработваемите площи чрез създаването на ТКЗС и ДЗС позволява бързото навлизане на земеделска техника и химизация на растениевъдството. Използването обаче на тежки селскостопански машини и химикали води до разрушаването на структурата на почвите в много райони от страната и тяхното осоляване. По тези причини до края на 80-те години обработваемите площи намаляват с около 2 млн. дка.
Виж целия пост
# 111
Според мен щом растенията са живи, то би следвало да си взаимодействат с околния свят и на по-финно ниво.
  Напълно съгласен съм с горното. Това, което имах предвид с Mythbusters е, че от пеене полза за растежа на растенията няма:))
Виж целия пост
# 112
Mythbusters е шоу, а не научен експеримент.  Laughing
Виж целия пост
# 113
Mythbusters е шоу, а не научен експеримент.  Laughing

  Научни експерименти представени като шоу за да стигнат до гънките на повече хора:)))
Виж целия пост
# 114
Не, далече са от научните експерименти, а и не ги провеждат коректно.  Laughing
Но да не разводняваме темата, аз също харесвам това предаване.  Peace
Виж целия пост
# 115
Аз лично много държа на здравословното хранене и качествената,чиста храна.
Когато на етикета пише  ' органик ' вярвам,че е така.
Когато биофермерите ми кажат 'този продукт е чист и без химии' също вярвам.Бих подкрепила тази идея с две ръце.

Виж целия пост
# 116
Голям мерак имам да купувам за децата и за нас био продукти, но истината е, че вяра нямам.  Thinking Факт: киселото биомляко (на Малееви мисля беше) може да го забравиш за месец извън хладилника и нищо няма да му стане. Говоря от личен опит. Е, колко е био?  Thinking По същия начин преди около месец, че и по-малко се появиха български био краставици - с етикетчета, с всичко каквото е нужно. Айде бе, непарникови краставици по това време дори и в най-топлите райони на страната не виреят. Освен, ако не са под найлон и не се отглеждат при определени условия, с както се казва "помощ от приятел". Понеже имаме къща (за съжаление само вила, без стопани, които да ни гледат хубави нещица на двора) в един от най-продуктивните зеленчукови райони на страната и много добре знам как се гледат зеленчуци и кога точно се появяват онези, расли на открито. А според едно от изискванията за биоземеделие всичко трябва да расте според сезона и на естествена светлина. Може да не го формулирам точно, но в общи линии така гласеше. Е, как тогава тези био краставици са получили сертификат за био като реално такива няма още в България? А се водят родно производство, не внос. Thinking Та ей заради такива дребни нещица вяра на родните производители нямам. Купувам някои био продукти, но повечето не са родно производство, а от страни, където знам, че спекулации с етикетчето био трудно могат да бъдат допуснати. Не че е невъзможно, но поне там контролът е много по-строг.
Иначе, когато преди две години бях в майчинство с малкия, се изнесохме за цяло лято на селската ни къща. И си купувахме истинско мляко от жена, която добре познавам и яйца пак от съседи, които добре познаваме. Насадихме си на двора собствени зеленчуци, които бяха съвсем автентично био (дори без оборска тор). Много бих искала да има откъде да купувам точно такива продукти. И се надявам да се случи. Grinning
Между другото, и оборската тор не е цвете за мирисане - не само в буквалния смисъл на думата. Mr. Green Оказва се, че има два вида оборска тор: изпечена и сурова. Изпечената престоява доста дълго - повече от месец на открито и на силно слънце, и чак тогава се използва. Тя е абсолютно безвредна. Такава са ползвали навремето бабите и дядовците ни. Прясната или т.нар. сурова е с давност от предния ден, най-много от седмица. Тя подхранва по-силно зеленчуците и дава по-бързи и по-количествени резултати. Но отделя някакво вещество, което не е сред най-благовидните и здравословни. Последното го обясних тъпо, но аз не съм химик и толкова запомних от обяснението на чичо ми - виден роден химик и един от откривателите на тройния суперфосфат. Обаче селяните (не го казвам като иронизиране, а като определение за производител Peace) масово използват прясна тор, защото е по-бързо и по-резултатно. В интерес на истината по селата вече рядко посягат към химикали, защото с оборската тор им излиза по-евтино, така че поне в това отношение сме малко облагодетелствани (това се отнася за сезонните зеленчуци, парниковите са друга история). Но пък доволно обработват с разни антибиотиции и прочее гадории животинките си за продан. Имат един любим лаф: "Това теле е за нас си, а това за другите". А, познайте кое изглежда като мутант? Sick
Виж целия пост
# 117
Преди години, докато дядо ми беше жив, с баба живееха на село, след като се пенсионираха. Отглеждаха всичко сами в собствената си градина. Сега, всяка година по това време, баба засажда разсад /май така се казва/, който е от семена от миналогодишната продукция. Майка ми и баща ми ходят всяка седмица от пролетта до късна есен. Поливат, обработват. Най-много се радваме на доматите - всички ги обичаме и сме благодарни за това, че има кой да ни ги отгледа истински. В края на сезона за зеленчуците и плодовете се правят консерви, които ги използваме през зимата. Така имаме освен домати, също така замразен грах, замразен патладжан, чушки, плодове, правят и компотчета и плодови сокове, без захар, сладка и незнам още какво.
По принцип избягвам да купувам свежи домати през зимата и пролетта, но миналата седмица купихме. Вътре вместо семки имаше кълнове и то големи - доста се изумих.
Виж целия пост
# 118
Обаче селяните (не го казвам като иронизиране, а като определение за производител Peace) масово използват прясна тор, защото е по-бързо и по-резултатно.

Извинявай, но това е най-голямата глупост, която съм чувала! Кои са тези селяни-идиоти, които торят с прясна тор?  Crazy
Прясната тор не тори, тя изгаря растенията! Препикавай редовно някое цвете и следи за резултата.  Laughing
Да не говорим каква смрад би настанала, ако торят с прясна тор...
По селата не само че използват добре обгоряла тор, престояла поне една година, но и си я купуват, поради липса на собствени животни в дворовете си.
А защо хората масово се отказаха да отглеждат животни, е друг въпрос... Както е тръгнало, в скоро време може и оборския тор да си внасяме от чужбина.
Виж целия пост
# 119
За торене се използват най-често два вида оборски тор - полуразложен и разложен.
Плуразложения оборски тор  се използва  само за наторяване на почвата през есента. Когато се разлага в почвата, той подобрява структурата и поглъщателната й способност.
Птичият тор е най-богатият от всички органични торове. Той съдържа три пъти повече азот и калий и около четири пъти повече фосфор в сравнение с обикновения оборски тор. Птичият тор има  бързо действие и е доста силен .


Виж целия пост
# 120
Обаче селяните (не го казвам като иронизиране, а като определение за производител Peace) масово използват прясна тор, защото е по-бързо и по-резултатно.

Извинявай, но това е най-голямата глупост, която съм чувала! Кои са тези селяни-идиоти, които торят с прясна тор?  Crazy

И аз много се изумих, когато го видях с очите си. Става дума за села в Хасковско, където отглеждат много зеленчук за продан. В този край има достатъчно животни в почти всяка къща и никой не купува тор, имат си собствена. Някои използват изпечена, но с очите си съм виждала други да изриват прясна тор от обора и я разхвърлят в градината между доматите, чушките и другия зарзават. Като попитах защо, отговориха, че така давали растенията повече продукция. И наистина - доста зеленчук набраха от градините.  Thinking Чичо ми, който е химик ми обясни научно защо така става - не мога да повторя обаче точното обяснение.  Embarassed Както казах не съм химик, не споря, просто видях нещо с очите си и го разказвам.  Peace
Виж целия пост
# 121
Птичият тор има  бързо действие и е доста силен .


И затова обикновено го разтварят във вода - шербетуване.

lulumba,  продължавам да не мога да повярвам на това, което твърдиш. Да оставим настрана смрадта от пресните лайна, не мога да повярвам, че някой ще рискува да си изгори растенията, отгледани с толкова труд, заради едната лакомия.
Хората, които имат животни, имат и торища. Това са едни ями, в които складират тора от оборите. Там той обгаря, но не напълно. Когато торището се напълни, торът се извозва някъде извън селото и там се складира на купчини, за да обгори. След година или повече, когато вече е добре обгорял, част от него се връща обратно и се торят дворовете. Останалият се разпръсква по нивите. Поне такава е практиката по нашите земи.
За Хасковско... Не знам. Ще замълча.  Mr. Green
Виж целия пост
# 122
Как'Сийка, много добре знам за какви ями говориш, не падам от небето.  Peace А в селата, за които аз говоря торища извън населеното място няма и никога не е имало, просто няма такава традиция. Там голяма част от хората се интересуват единствено и само от бързите печалби. И да се случи нещо с градините, не им пука особено, защото е митничарски район. Почти всяка къща в няколкото села, за които говоря си има по един митничар и зеленчуците са им просто съпътстваща дейност (често, за да се прикрият разни далавери Wink). И да, край някои дворове като се мине доста намирисва. Sick
Айде, да не спамим темата излишно. Peace Каквото и да напиша, няма да те убедя, че съм видяла нещо лично с очите си. Peace
Виж целия пост
# 123
А, що? Убеди ме, веднага щом спомена вълшебната дума "митничар".  Peace
 Mr. Green
Виж целия пост
# 124
А, що? Убеди ме, веднага щом спомена вълшебната дума "митничар".  Peace
 Mr. Green

Последно - преди 2-3 години един такъв стопанин, чиито деца учат отдавна в Лондон се хвалеше как е подсигурил благия живот на девет поколения напред от едничката прасковена градинка, няколкото лехи с домати в двора и бостана с дини.  Mr. Green
Не всички са такива де, има си и свестни хора, които наистина полагат много грижи и разчитат само на онова, което сами изкарат или отгледат. Thinking
Виж целия пост
# 125
  Интересна темичка, ще се запиша да ви следя.
Виж целия пост
# 126
Не знам дали тук е мястото, но попаднах на една интересна презентация за меда, предназначена за деца. Ако искате, покажете я на вашите.  Grinning

http://plamenvet.com/pdf/pcheli.pdf
Виж целия пост
# 127
Опитах се да я отворя, но на мен ми липсват букви?
На някой друг липсват ли му?
Виж целия пост
# 128
Опитах се да я отворя, но на мен ми липсват букви?
На някой друг липсват ли му?
                                 Не, на мен всичко си ми излиза  Peace.
Виж целия пост
# 129
 Ми то и сега има биопроизводители на пазара- баби от близките села с домашно мляко, яйца, подправки и тн. Може да нямат сертификат, но са се доказали пред редовните си клиенти. Цените им са съвсем нормални, а качеството- в пъти по- високо от аналога в магазина.
Виж целия пост
# 130
Ми то и сега има биопроизводители на пазара- баби от близките села с домашно мляко, яйца, подправки и тн. Може да нямат сертификат, но са се доказали пред редовните си клиенти. Цените им са съвсем нормални, а качеството- в пъти по- високо от аналога в магазина.
А хигиената на тези баби ,знаеш ли каква е? ooooh!
Качеството също е съмнително. Crossing Arms
Виж целия пост
# 131
 Не по-лоша от тази, на хамалите в магазина. Какво, като си купиш спанак или яйца, нали ги миеш преди употлеба? Или на размъкнатите типове по сергиите ръцете им са по-чисти? Качеството си е супер, особено на прясното мляко. От никой магазин не можеш да си купиш такова, отгоре избива масло, може да се кваси, миризмата и вкусът си е на истинско мляко.
Виж целия пост
# 132
Качеството си е супер, особено на прясното мляко.

А особено ако кравата е пасла около Кремиковци или някой по-голям завод... Радиацията ще ти е на макс... Ама важното отгоре каймак да има, нали?  Wink
Виж целия пост
# 133
Моля, включете се в темата "КОВЕ СЕ НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ХРАНИТЕ.......". Има нужда от мнението ви точно по тази тема във връзка с предложения за промяна в закона. Едно от основните искания на форума (ако се обединим около него) ще бъде да регламентира правото на дребния първичен производител да продава директно на крайния клиент. Може би не всички добросъвестни стопани мигат да се регистрират като "био",  защото в БГ на тези хора не се оказва достатъчна помощ, но ще има много, които спазват принципите и то млади семейства, които тепърва искат да се изнесат от големите градове и да се занимават със земеделие. Сега е шансът да извоюваме правото им да не работят извъм закона, само защото законът е в полза на големите преработватели!
Виж целия пост
# 134
Разрешават продажба на земеделски продукти директно от производителя
http://www.focus-news.net/?id=n1380629
Може ли линк към темата Закона за Храните?
Виж целия пост
# 135
Какво стана с тази наредба? К'во се замотаха пак от това министерство?
Виж целия пост
# 136
Би трябвало да е влезнала в сила, 
Цитат
Забраняват търговията с домашно мляко
Млякото от животни, които се гледат, за да се ползват за лична консумация, вече няма да може да се продава, предвижда новият закон за животновъдството. Документът разграничава фермата от личното стопанство. Според новите правила "ферма" е животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни, за да се предлагат на пазара. В "лично стопанство" пък се отглеждат добичета, суровините от които са само за лична консумация. Така стопаните, които нямат регистрирана ферма, няма да имат право да продават суровините си. Затова пък забраната за директна продажба във фермата вече отпада и ще можем да си купуваме сирене или луканки направени от истинско мляко и месо.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-01-04&article=307856
Виж целия пост
# 137
Преди 2-3 седмици се обадих на биоферма Чемерник към 7 следобяд и на телефона  отговори един изключително груб и противен мъж, който ме навика как може толкова късно да се обаждам и да ги притеснявам - фермата не работела по това време. На сайта им няма никакво условие кога да се звъни, а все си мисля, че 7 часа вечерта не е късен час. С такова отношение нашите биопроиводители до никъде няма да стигнат! Не целят ли клиенти или биопроизводството, явно, е само междудругото за реклама...
Виж целия пост
# 138
Кофти Tired Явно човека не става за търговец Naughty
Виж целия пост
# 139
Преди 2-3 седмици се обадих на биоферма Чемерник към 7 следобяд и на телефона  отговори един изключително груб и противен мъж, който ме навика как може толкова късно да се обаждам и да ги притеснявам - фермата не работела по това време. На сайта им няма никакво условие кога да се звъни, а все си мисля, че 7 часа вечерта не е късен час. С такова отношение нашите биопроиводители до никъде няма да стигнат! Не целят ли клиенти или биопроизводството, явно, е само междудругото за реклама...
                            Може да ти е вдигнал някой от охраната  Thinking?
Виж целия пост
# 140
Трябва тук (както е в щатите) да се направи отделен пазар само за такива производители (дори и не само био), които си носят продукцията направо от градината или фермата. Там ги наричат точно така - фермерски пазар.
Виж целия пост
# 141
Трябва тук (както е в щатите) да се направи отделен пазар само за такива производители (дори и не само био), които си носят продукцията направо от градината или фермата. Там ги наричат точно така - фермерски пазар.
                           В провинцията си има такива навсякъде. В София би трябвало също да са такива пазарите, но тук селският труд не е на почит, съответно всичко е внос.
Виж целия пост
# 142
              Може да ти е вдигнал някой от охраната  Thinking?
Ще ме накараш пак да им звънна тези дни. Липсата на организация, информация и заинтересованост от страна на биопроизводителите, ще ме принудят да си направя собствена градинка. Ще ми излезе по-лесно и евтино.
Виж целия пост
# 143
Засега нямам доверие ни на Био етикетите, ни на продукцията от село, освен ако не идва от собствения ни двор, където не се използват химикали. Що се отнася до млякото от съседката, дето го носела от село.... знаете ли с какво си храни съседката кравата!? За да даде повече мляко -  със смески, предполагам обогатени, почти съм сигурна даже  Thinking В подобна тема бях споменала, че и бабите на село използват амониева селитра... ами така е. С очите си съм го виждала. И то за продукция предназначена не за пазара, а за собствена консумация....
Ще ми се да мога да се доверя...

П.П. Ябълките се пръскат с отрова, черешите..., хасмите също, пипер, домати, краставици, картофи...... Био - грънци!

 newsm10  Напълно съм съгласна,че съседския продукт не се знае с какво е третиран.Аз съм агроном и знам баба ми с какво си пръска градинката.Но имам доверие на Био етикетите и е крайно време,хората да свикват с тях. Не е лесно да получиш такъв етикет и всички други съпътстващи сертификати.

Виж целия пост
# 144
Трябва тук (както е в щатите) да се направи отделен пазар само за такива производители (дори и не само био), които си носят продукцията направо от градината или фермата. Там ги наричат точно така - фермерски пазар.
При нас търговците на едро ги гонят, тероризират и рекетират. Не се заблуждавайте, като виждате много сергии на пазара. Зареждат се от един склад. не им позволяват да подбиват цените примерно.
Виж целия пост
# 145
Мили мами от Пловдив имам едно въпросче. Ако след година се появи биоферма до града,например до Белащица или Марково, ще пазарувате ли от там плодове и зеленчуци? Simple Smile
Виж целия пост
# 146
Bio-Geri, (и аз съм Гери, и аз съм био, че и от Пловдив Laughing ) имай предвид, че в Пловдив вече се създаде група за солидарно земеделие, в която като основен доставчик на био зеленчуци, плодове и животински участва Атанас Топалов. Фермата му е съвсем близо до Пловдив. В групата има и други производители, но по-малки. Свържи се с тази дама – Маргарита Костова , ако искаш да влезнеш в групата Peace
Виж целия пост
# 147
Някой има ли впечатления от био маркет "Балев"? Имат магазини в София и Варна от скоро.
Не ми е оставало време да мина от там, но синът ми минава всекидневно покрай него и си купува кисело мляко. Такова мляко не бях вкусвала от близо 16-17 год, а детето - никога!
Беше много интересен, след втората лъжица ме попита "защо това кисело мляко е кисело?" hahaha
Виж целия пост
# 148
Bio-Geri, (и аз съм Гери, и аз съм био, че и от Пловдив Laughing ) имай предвид, че в Пловдив вече се създаде група за солидарно земеделие, в която като основен доставчик на био зеленчуци, плодове и животински участва Атанас Топалов. Фермата му е съвсем близо до Пловдив. В групата има и други производители, но по-малки. Свържи се с тази дама – Маргарита Костова , ако искаш да влезнеш в групата Peace
Благодаря ти адашке. Simple Smile Даже е имало сбирка,но не съм знаела по-рано за да се запознаем Sad
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия