Рецепти за приготвяне на домашно сирене, извара, кашкавал, кисело мляко.

  • 140 768
  • 98
Ето и няколко рецепти за домашно приготвяне на млечни продукти :

Цитат
1. Домашно сирене

За 1 кг: 4-5 л мляко, 20-25 капки мая за сирене, сол.
Прясното мляко се кипва, след което се охлажда до температура 30-35˚ С (ако потопите малкия си пръст в млякото и можете да го задържите, без млякото да ви пари - температурата е подходяща). Прясно издоеното мляко се заквасва при температурата на доенето. Към охладеното мляко се добавя маята. Тъй като се предлагат различни видове мая, спазвайте указанията за необходимото съотношение, които са отбелязани на опаковката.
Заквасеното мляко се оставя на топло да се стегне (около 2 1/2 часа, завито с топлоизолираща тъкан). Съсиреното мляко придобива консистенцията на крем карамел. Може да се пробва, като потопите обратната страна на пръста си — ако по него не полепва мляко, то е готово. Нарязва се и се изсипва в торба от тензух или в гевгир, покрит с тензух. Оставя се за няколко часа да се отцеди, след което се изсипва в дървено сандъче, като се притиска отгоре, за да се отцеди напълно суроватката, (може да се притисне и между два плоски капака от тенджера, които се закрепват в по-голям съд). Преди да се притисне, сиренето се поръсва с морска сол или се залива с 22-25 %-ов солен разтвор според вкуса - може да се остави и безсолно, макар че солта го стяга. Соленият разтвор може да се приготви по следния начин: в преварена вода се пуска яйце с добре измита черупка и се добавя сол, докато яйцето заплува по повърхността.
След като престои 12 часа, сиренето е готово. Ако искате да узрее, трябва да го оставите 40 дена в 10 %-ов солен разтвор.
Получава се много вкусно сирене с аромат на краве масло.

Цитат
2. Домашен кашкавал

За 1/2 кг: 4 л. прясно мляко, 10 г (1 лъжица) лимонена киселина (лимонтозу), 4 лъжици сол, 1 капка мая за сирене (може и без мая).
Млякото се слага да заври. След като кипне, се слага лимонената киселина (преди солта, за да не се получи буйно кипене!). Добавя се солта и маята (по желание). Оставя се да ври 10 минути, като се разбърква от време на време, за да не загори. Получава се пресечена като извара смес, която се сипва и гевгир, покрит с тензух. След като цвикът се отцеди добре (около 5 минути), докато е още топъл, кашкавалът се оформя в купичка и се притиска отгоре, за да стане по-плътен.

Цитат
3. Домашна извара

За 1 кг: 5 л. прясно мляко, 250 г кисело мляко (или 50 г калциев хлорат от аптеките).
Прясното мляко се загрява. Преди да се кипне, към него се прибавя разбитото кисело мляко. Разбърква се, кипва се и веднага се отстранява от печката. След изстиването получената извара се прецежда.

Цитат
4. Домашно кисело мляко

3а 1 кг: 3 л. прясно мляко, 45 г кисело мляко за подкваса.
Прясното мляко се сварява (овчето на водна баня) и се охлажда до 40˚ С (може да го опитате с пръста си — ако млякото не пари и е по-студено от пръста ви, температурата е подходяща). Определеното за подкваса кисело мляко отначало се разбърква с малко прясно мляко и едва тогава се прибавя към останалото прясно мляко. Разбърква се добре и разлива в подходящи съдове. Оставя се за подквасване 150 минути при температура 40˚ С (завийте съдовете с някаква топлоизолираща тъкан). След като се закваси, млякото се охлажда.

Източник
Виж целия пост
# 1
Не съм правила.
Виж целия пост
# 2
Ей, разби ме! Как от 3 л. мляко ще излезе само 1 кг. кисело мляко?
Напоследък редовно правя кисело мляко и да, давам и на децата (без най-малкия).
Виж целия пост
# 3
Аз правя само извара. Но с оцет или лимонтузу, с купеното мляко от магазина не става. Синът ми не яде такова. Свекърва ми в София си правят кисело мляко, от него му давам, ама пък аз не го ям  Laughing
Виж целия пост
# 4
Ние правим кисело мляко(редовно) и сирене(по-рядко).Давам и от двете на детето си.Аз обаче ям само от млякото,сиренето нещо не ми е по вкуса.
Виж целия пост
# 5
Ако замисълът на тази тема е тук за се разменят рецепти за приготвяне на домашни млечни продукти-значи мястото на темата не е избрано правилно.
Такива теми са за Готварския.
Ще видя накъде ще тръгне, но най-вероятно ще я преместя там.  Peace
Виж целия пост
# 6
Никога не съм правила самата аz. Но не е, zащото имам притив (тъкмо обратното), а просто zащото.. не ми се zанимава... А и да купя мляко от магаzина и да правя с него, някак си ми се губи смисъла. Иначе, докато още си живеехме в София, дядото и бабата на мъжа ми имаха коzи, т.е. имаха прясно мляко  винаги, правеха си и кисело мляко, и сирене, и иzвара, много рядко и кашакавал. Та синът ми е ял много от всичките им продукти, аz също ги обичах, въпреки малко натрапчивата мириzма.
Малката обаче няма това щастие, да яде истински домашни млечни иzделия. Ако имаше от къде, с удоволствие бих давала.
Виж целия пост
# 7
Ей, разби ме! Как от 3 л. мляко ще излезе само 1 кг. кисело мляко?
Напоследък редовно правя кисело мляко и да, давам и на децата (без най-малкия).

Източник
Виж целия пост
# 8
Саламурата на сиренето не се прави точно така. Използва се сурватката, отделена от оцеждането му след като е оставена да вкисне малко И важно правило е ако се оставя да зрее да е на 12оС. В противен случай протичат други процеси. Поне по технология е така.
Виж целия пост
# 9
Ей, разби ме! Как от 3 л. мляко ще излезе само 1 кг. кисело мляко?
Напоследък редовно правя кисело мляко и да, давам и на децата (без най-малкия).

Източник

Аз видях, че си пуснала цитати, т.е не си си го измислила ти, но чисто и просто не може да се вярва ей така на всичко, което четем в нет-а. Само си помисли, че при правенето на кис. мляко нямаш отпадъчен продукт, заквасваш всичко. Ами една нормална кофичка от магазина е 400 гр.
Виж целия пост
# 10
Редовно правя кисело мляко, рядко и сирене. Много ще съм благодарна, ако някой знае как се прави в домашни условия сирене Маскарпоне или Филаделфия, или пък крема сирене -  да подели.
Виж целия пост
# 11
Не съм правила още нищо,но мисля от септември да правя домашно кисело мляко и да пробвам дали ще се хареса.
Виж целия пост
# 12
Аз пък правя редовно сирене от козе мляко като на 1 литър мляко слагам 4-5 капки мая. След което изчаквам половин час да сгъсти и го сипвам в тензух. След като се отцеди цвика (много е полезен за животни например прасета ако някой гледа) сиренето е готово за ядене директно без сол и подобни само му развалят вкуса.
Виж целия пост
# 13
Правя кисело мляко и давам на малката (мн. го харесва) само му обирам мазничкото отгоре.  Мисля из тия дни да правя извара и от нея ще и дам, ама сирене не смея, че нали трябва узряло да е.
Виж целия пост
# 14
Нищо не съм правила ,но имам огромното желание така ,че ще следя темата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия