Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работно време

  • 2 637
  • 37
Интересно ми е какво е работното време в другите държави. Май ние сме единствените с такова 'измислено' работно време.
При нас започваме работа в 9:30 , към 11:00 има половин час почивка за закуска, на обяд се работи до 14:00, след което всички отиват на обяд, следва следобеден сън (сиеста) и 17-17:30 обратно на работа. Работния ден приключва в 20:00 часа за офисите, магазините работят до към 21-21:30

Карам вече четвърта година в Испания и още се дразня от това разпокъсано работно време. Най ме дразни обедната почивка, за мене това си е чиста загуба на време, нищо не работи и съответно нищо не можеш да свършиш. Вечер докато се прибереш, то станало 22 часа  #Cussing out , тепърва, ако не си сготвил предварително, приготвяш нещо за ядене, вечеряш и трудно си лягаш преди 1:30.
Виж целия пост
# 1
Май само в Испания ще да е така (и за Гърция съм чувала нещо такова, но не знам дали не беше само за лятото). А като си помисля, че мен дори 1 час обедна почивка ме дразнеше (Германия). Та сега ми е много добре на половин ден - от 8:15 до 12:30, супер е така.
Виж целия пост
# 2
Здравей clara,

Тук в Чехия е дори обратно - работа се започва в 6 - 7 ч. и се работи до 15 -16ч. Те казват, че това им е останало от Австро-Унгарската империя, тъй като Франц-Йозеф не можел да спи и наложил работен ден от 5 -6 часа сутринта. това е хубаво, но много ме ядосва, че след 17 часа затварят всичко и е мъртвило(поне в по-малките градове). В нашето градче, ако особенно през зимата попаднеш след 18 часа на площада, имаш чувството, че си в омагьосан град - жив човек няма. Е, има отворена някоя и друга кръчма, но не са много. мен това много ме ядосва, защото в БГ бях свикнала да пазарувам до по-късно а и на кафенце сме били до към 22 часа. Добре че са супермаркетите(колкото и да не ги понасям), че да можем да напазаруваме, тъй като в селото където живея, няма дори магазин за хляб и мляко и трябва да пазаруваме от града, който е на 5 километра. И макар, че се води квартал, няма и градски транспорт, а само 5-6 пъти на ден в двете посоки влак или автобус.
От друга страна това работно време е добро, тъй като хората имат повече време за семейството.
Виж целия пост
# 3
Тук работния ден започва в 7-7.30ч., държавните служители и банките приключват към 1.30-2ч. Магазините в зависимост от големината си( и политиката на магазина) или не затварят за обедни почивки или затварят в 2ч и после отварят към 17ч и работят до 20ч. Фирмите, зависи от политиката им. В по малките градове един ден от седмицата работят(магазините) само сутрин, така беше и в Солун, но като че ли в последните години не се спазва. В събота работят до обяд(магазини и някои фирми), в неделя нищо не работи. Лято работното време е по-различно в зависимост от това дали района се води туристически, на пример на Халкидики магазините работят и неделя и затварят до 24ч. Малко е объркано, но с времето се свиква Wink. Колкото до следобедния сън и тук е на почит Wink.
Виж целия пост
# 4
Зависи от професията, но при някои започва в 5, при други в 7, обичайно май е 8, магазините в наше село са отворени от 7 до 20ч (хранителни стоки) дрехите варират от 9/10 до 18 през зимата. Знам със сигурност, че нощните кръчми са до 2 или съботите до 3 ч. и ако превишиш раб.време и се оплаче някой съсед от шума, посещението от полиция е гарантирано. И както при Ели-то в малките градчета, зимно време след 19ч живота е скрит вътре по домовете, навън е пустош.
Виж целия пост
# 5
При нас започваме работа в 9:30 , към 11:00 има половин час почивка за закуска, на обяд се работи до 14:00, след което всички отиват на обяд, следва следобеден сън (сиеста) и 17-17:30 обратно на работа. Работния ден приключва в 20:00 часа за офисите, магазините работят до към 21-21:30

Ujas. Luda rabota.
Kredora ne mi izliza, za towa pisha taka.
Виж целия пост
# 6
Трудно ми е да ти кажа работното време zа страната. То е индивидуално и zависи най вече от професията. Аz винаги съм работила на плаващо работно време. Това оzначава че трябва да съм в офиса между 9.00 и 16.00 но кога точно преди 9.00 да дойда или колко след 16.00 да си тръгна, си определям аz. За седмицата трябва да направя 38 часа, но не е zадължително да са равно раzпределени. А да, и zабравих голямата екстра, в петък мога да си тръгна след 12.00 часа ако имам достатъчно часове събрани от предните дни. Истината е че нас ни държат много хлабаво и ако не съм точно в 9.00 тука или си тръгна малко преди 16.00 никой не се впечатлява. В момента например аz предпочитам да идвам малко по късно zа да иzбягвам тълпите в метрото и да успея да седна докато пътувам. Така че сутрин пристигам някъде между 9.15 и 9.30 но това не е проблем, просто оставам по до късно.

Горе долу на същото работно време работех и в Германия, но там трябваше да иzработвам по 40 часа на седмица.
Виж целия пост
# 7
От друга страна това работно време е добро, тъй като хората имат повече време за семейството.

Ей за това говоря... с нащо работно време, направо не ти остава време за личен живот #Cussing out

Ама май се оказва, че не само при нас е така, май си е средиземноморсако работно време  Wink
Виж целия пост
# 8
А да аз забравих, че тука в петък следобяд повечето фирми не работят  Simple Smile
Вяра, вярно е че зависи от професията в колко ще почнеш и в колко ще си тръгнеш, но като цяло тука така се работи.... а на мене ми беше най интересно това за обедната почивка Wink
Виж целия пост
# 9
Половинката работи сутрин от 8ч до 17ч вечер. Имат на обед един час почивка. В петък са от 8 до 12.
Много е разпространено плаващото работно време.
Магазините (като изключа големите супермаркети, които са нон стоп) работят горе долу от 9ч до 17.30. Като преди Коледа работят с удължено работно време - обикновенно до към 22часа.
Но всичко е относително, защото както и други споменаха зависи и от професията
Виж целия пост
# 10
Тук официално работният ден е 7 часа и пиловина с един час обедна почивка. Началото на работния ден зависи от фирмата ти. Има доста фирми които работят в петък само до обед (например Ролс Ройс до нас Wink ) По закон имаш възможност да избереш 4ри дневна работна седмица, но за това ти намаляват заплатата, май с 25% беше newsm78, също легално.
Сега за почасова работа няма да коментирам, за съм фен на подобни Wink 20 часа на седмица е идеалното според мен. Хем си работиш и се чувстваш човек, имаш си собствени доходи, хем имаш време за семейството и себе си  Flutter
Виж целия пост
# 11
Аз също съм на плаващо раб. време. И тъй като не обичам да ставам много рано, се появаявам на работа някъде 9.00 ч., понякога и малко по-късно. Имаме и един час обедна почивка, но ти сам може да си разпределиш времето и да не я използваш или пък само от части. Така че това е различно организирано в отделните фирми.

Магазините за хран. стоки отварят някъде 7.00 часа и работят до 20.00. А останалите магазини от 9.00 или 10.00 до 20.00. Събота също, неделя всичко е затворено. В някои по-малки градчета може и да затварят по-рано - в 18.00 часа.
Виж целия пост
# 12
и тук и в Бг съм работила точно с плаващото работно време описано от Вяра и Хонда.
Мъжа ми работи от 9 до 17 часа, в петък до 16:30.
Оставате ли на работа след работно време?
Виж целия пост
# 13
Оставате ли на работа след работно време?
зависи, понякога се налага.  Confused
Виж целия пост
# 14
Оставате ли на работа след работно време?
Когато има нужда да, но винаги са ме питали дали нямам нищо против Wink Понякога съм имала някакви други планове или просто ми е било писнало и съм отказвала. Разбира се всеки допълнителен час е заплатен Wink
Тук имаме магазини 24ч. отворени. Никакъв проблем няма с пазара за храна, а пък молът до нас е отворен до 9 вечерта, а преди Коледа става и до 10.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия