Бързо готвене

  • 45 788
  • 34
Предлагам тук да пишем рецептите, които стават най-бързо и с най-малко чанч.
При мен най-бързо стават задушените зеленчуци - картофи, моркови, лук и каквото там имам се нарязват на парчета и се слагат със сол, олио или масло и естрагон да се пекат. След 20-ина минути, като ми замирише на готово, слагам малко броколи, изключвам фурната и готово.
Алтернатива на това е въпросните зеленчуци да се изсипят в тенджерата плюс малко фиде и бульон и да стане супа. В такъв случай вместо тарос слагам девисил и целина.
Виж целия пост
# 1
каквито и зеленчуци да топнеш в гореща вода с малко подправки, след 10-15 минути ще имаш вкусна супа. тук следват вариациите:
- настърган кашкавал - точи се на конци и децата си умират от кеф
- натрошено сирене
- крутони
- цял сухар, запечен с кашкавал да плува върху супата
- лъжица сметана върху супата
- крем-супа

пилешко месо - обезкостено, нарязано на хапки: слага се за десетина минути в загрят тефлонов тиган. може да се направи с: масло, соев сос, зехтин, сметана. после може да се добавят: замразени зеленчуци, консерва грах или царевица, гъби, сурови ядки....

десерт - кисело мляко с плодове от компот или мед, конфитюр...
Виж целия пост
# 2
Ето нещо и от мен:
Варя ориз в микровълновата за 10-тина минути. След това в дълбок съд на котлона слагам малко нарязани пушени гърди или кренвирш, или салам някакъв, абе каквото имате под ръка, зеленчуци (грах, моркови, праз лук, броколи... пак кавото имате, даже и кисели краставички съм слагала), като се задуши всичко прибавям сварения ориз, соев сос и ядем! Вкусно, лесно, бързо (15 мин. заедно с варенето на ориза), чисто и най-ценната за мен част е, че можеш да си правиш свободни съчинения с продуктите!
Виж целия пост
# 3
Аз по принцип готвя "дълги" Laughing яденета само по празници, т.е. 3-4 пъти в годината. През останалото време приготвям лесни и бързи неща.
Към гореизброените мога да добавя омлети - правя ги в малък тиган, к. отделно запържвам лук, чесън и пипер (имам проблем с разнообразието на зеленчуци, т.к. съпругът ми не яде много от тях; т.е. може да се импровизира), след като направя омлета в него слагам част от пържените зеленчуци, малко настърган кашкавал и го завивам.
Паста (т.е. спагети и др.) - приготвям аналогично с готови сосове, като на един котлон варя пастата, а на друг запържвам зеленчуците +/- месо. Става за 10-15 минути;
wraps - в кръгли "питки" (те са много тънки, с диаметър около 25 см; не зная под какво име ги продават в България, но по принцип са "родом" от Гърция или Близкия Изток) слагам шунка, кашкавал, завивам, затварям с кл. за зъби и запичам леко във фурната.
Виж целия пост
# 4
Аз по принцип готвя "дълги" Laughing яденета само по празници, т.е. 3-4 пъти в годината. През останалото време приготвям лесни и бързи неща.
Към гореизброените мога да добавя омлети - правя ги в малък тиган, к. отделно запържвам лук, чесън и пипер (имам проблем с разнообразието на зеленчуци, т.к. съпругът ми не яде много от тях; т.е. може да се импровизира), след като направя омлета в него слагам част от пържените зеленчуци, малко настърган кашкавал и го завивам.
Паста (т.е. спагети и др.) - приготвям аналогично с готови сосове, като на един котлон варя пастата, а на друг запържвам зеленчуците +/- месо. Става за 10-15 минути;
wraps - в кръгли "питки" (те са много тънки, с диаметър около 25 см; не зная под какво име ги продават в България, но по принцип са "родом" от Гърция или Близкия Изток) слагам шунка, кашкавал, завивам, затварям с кл. за зъби и запичам леко във фурната.


Би ли споделила по-подробно за "кръглите" питки? С какво тесто се правят и какъв е пълнежът им?
Виж целия пост
# 5
Аз по принцип готвя "дълги" Laughing яденета само по празници, т.е. 3-4 пъти в годината. През останалото време приготвям лесни и бързи неща.
Към гореизброените мога да добавя омлети - правя ги в малък тиган, к. отделно запържвам лук, чесън и пипер (имам проблем с разнообразието на зеленчуци, т.к. съпругът ми не яде много от тях; т.е. може да се импровизира), след като направя омлета в него слагам част от пържените зеленчуци, малко настърган кашкавал и го завивам.
Паста (т.е. спагети и др.) - приготвям аналогично с готови сосове, като на един котлон варя пастата, а на друг запържвам зеленчуците +/- месо. Става за 10-15 минути;
wraps - в кръгли "питки" (те са много тънки, с диаметър около 25 см; не зная под какво име ги продават в България, но по принцип са "родом" от Гърция или Близкия Изток) слагам шунка, кашкавал, завивам, затварям с кл. за зъби и запичам леко във фурната.


Би ли споделила по-подробно за "кръглите" питки? С какво тесто се правят и какъв е пълнежът им?
Тук в София се продава арабски (ливански) хляб и може би ще стане с него, но трябва да се пробва.
Виж целия пост
# 6
не съм Laura, ама да кажа: сигурно става дума за нещо като мексиканските тортияс, които доста приличат на арабските "пити" за дюнер.

имам рецепта за първите у дома. понякога си правим, ама отнема много време...
Виж целия пост
# 7
И аз не обичам да готвя "дълги" манджи.
Пил. гърди, нарязани на лентички - овалвам само в галета и запържвам от двете страни за малко. В друг тиган слагам почистени и нарязани пресни печурки с малко масло - за 10-тина минути са готови, изваждам ги и в маслото слагам 1 глава лук, нарязан на тънки филийки да се задуши.
В иенска тенджера нареждам месо, лук, гъби,подправки, заливам с една кофичка заквасена сметана, разбита с малко бяло вино и вода и запичам пак за 10 минути.  chef
Виж целия пост
# 8
Най-бързо правя миш-маш - запържвам лук, прибавям печен пипер, домати, разбити яйца и сирене. Накрая поръсвам с магданоз.
Виж целия пост
# 9
не съм Laura, ама да кажа: сигурно става дума за нещо като мексиканските тортияс, които доста приличат на арабските "пити" за дюнер.

имам рецепта за първите у дома. понякога си правим, ама отнема много време...

Точно за това става въпрос - за арабските пити; може и мексикански тортияс да се използват.
Виж целия пост
# 10
Най- често ,когато бързам правя омлет- разбивам яйца, кисело мляко, сирене основно и другото вече е каквото имам-гъбки, пушен бекон, кашкавал.Пържа в тефлонов тиган.В къщи мъжете го обожават Simple Smile
Другото е пълнена питка с лук и гъбки-Вземам готово тесто ,разделям на две и пълня с леко запържен лук,гъбки, сол и чен пипер.Пека на фурна 20-ина минути.
Също така пържени яйца с сос от кисело мляко,чесън,сол -забравих как се казват Embarassed
Десерт-кисело мляко ,подсладено и добавена 1-2 лъжички разтворен желатин-отгоре слагам плодове от компот и настърган шололад!
За сега само за това се сещам!
Виж целия пост
# 11
Също така пържени яйца с сос от кисело мляко,чесън,сол -забравих как се казват Embarassed
Яйца по панагюрски, но в оригиналната рецепта са забулени; не че има значение. Heart Eyes

Сетих се за още една интересна рецепта, мн. лесна за изпълнение, вкл. с деца. Варят се спагети, след което се смесват с кр. масло и се слагат на дъното на намазана с масло тавичка. Отгоре се добавят кайма с пържен лук (приготвя се, докато се варят спагетите), доматено пюре и настърган кашкавал; всичко това се запича. Става нещо като пица от спагети. Правих го; става много вкусно.

Виж целия пост
# 12
Снощи правих такова, но с остатъците от макаронените  "панделки" - вчерашна храна не ще да яде моето домочадие, тъй че сложих шунка, домати и отгоре яйце с кашкавал, имаше вътре малко соева кайма и гъби от предишния път, добавих риган, кръстих го лазаня и се изяде до шушка.
Виж целия пост
# 13
Също така пържени яйца с сос от кисело мляко,чесън,сол -забравих как се казват Embarassed
Яйца по панагюрски, но в оригиналната рецепта са забулени; не че има значение. Heart Eyes


Да- яйца по панагюрски!Благодаря Laura ! Simple Smile

Виж целия пост
# 14
стана дума за разните хлебчета, с които могат да се увият разни неща за ядене. бърз начин, но самите хлебчета не се приготвят много бързо. за сметка това пък могат да се замразяват.
понеже са "бавни", пускам рецептата за тортияс в отделна тема.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия