Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Спиналната упойка- психологическата й страна??

  • 1 279
  • 16
Вече съм в 36 г.с. и както сигурно много други бъдещи майки не спирам да мисля за финала..Ще раждам секцио поради здравословни причини, но още не мога да взема окончателно решение за вида на упойката- обща или спинална  Banghead Моят гинеколог ме убеждава за спинална, от литературата която съм прочела до момента разбрах че в чужбина почти не използват обща упойка, само 5% при спешни случаи..Ясно ми е че спиналната има доста предимства, но ще ми помогнете много ако ми споделите не само за физическите, а за психическите страни съпътстващи този вид операция. Лесно ли се преодолява стреса и мисълта, какво ти се случва в момента? Кой ви успокояваше и даваше кураж в този момент? Има ли нужда да си взема cd player, за да не чувам коментари и звуци, които няма да ми помогнат особено да запазя самообладание? Как беше при вас  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 1
Слагат ти упойката и я дозират ако се наложи още. Не е опасна за бебо и не натоварва твоето сърце/пълната е тъкмо обратното/. Не си мисли,чи ще виждаш нещо,защото те връзват и опъват един чаршав ,за да не виждаш. Работят толкова бързо,че докато се чудиш и един плач се чува из залата. Връзват ти номерчето и ти дават да пипнеш дребчо. Ама то е толкова хубаво,че даже не чуваш какво правят другите. Чуваш колко тежи,часа,че е добре,някоий весел коментар за пола му,забърсват го и го отнасят. Ти още се чудиш какво е станало и докторите вече приключват. До теб седи постоянно анестизиолога и е готов да си говорите колкото си искаш, а пък операцията взела ,че свършила. Не се усеща никъква болка.Само едно дърпане и бутане. Ще усетищ ккато почиствот всичко в корема ти,но е все едно да ти дърпат тениската. Краката ти не чувстват нищо и не са твои,което може да те стресне,но след упоиката ще си дойдат. Аз имах ужасно треперене,та чак чувах как леглота се блъска в стената. В началото почакаха,но после сложиха нещо,мисля ,че е било за болката,въпреки,че не чувствах такава и всичко спря. Когато ислезеш от упойка може да имаш болки,но те са от контракциите на матката.
Като всяка упойка и тази крие рискове,но сигурно вече си се информирала.
Успех и ще видиш,че е бързо и излишно си се тревожила. newsm10
Виж целия пост
# 2
Аз лично не съм се замисляла за вида на упойката.Настоявах си за обща анестезия.За мен по лесно,а и все пак това си е хирургична намеса(спиналната упойка е с по малко времетраене),всичко се случва.Най-добре си беше за мен,аз не бих издържала да знам,че ме режат и да слушам екипа. Shocked Shocked Shocked Излязох много бързо от анестезията без апсолютно никакви проблеми.Имаше жени със спинална,които се оплакваха от адско главоболие,повръщаха.Все пак най-добре е да обсъдиш това с анестезиолога си.И двете си имат  + и -
Успех!
Виж целия пост
# 3
Спиналната упойка си е ОК...Simple Smile
На страха очите са големи. Аз също съм голяма паника, но се оказа, че въобще не е толкова страшно, нито боли....
Виж целия пост
# 4
Няма да имаш нужда от психологичска нагласа, всичко става толкова бързо, и ти ще си толкова гипсирана, че доде дойде време да се нагласиш психически, всичко щ е е приключило! Спокойно! И к`ви дискмени, к`ви чудеса!
Виж целия пост
# 5
Слагат ти упойката и я дозират ако се наложи още. Не е опасна за бебо и не натоварва твоето сърце/пълната е тъкмо обратното/. Не си мисли,чи ще виждаш нещо,защото те връзват и опъват един чаршав ,за да не виждаш.
Анчето къде те връзват? Аз съм луда паника като са ми вързани ръцете, з-то съм с клаустофобия!!!! Също съм определена за секцио, но май ми е доста рано да го мисля Embarassed?
Виж целия пост
# 6
Слагат ти упойката и я дозират ако се наложи още.
Спиналът е еднократна доза!Епидуралът се дозира през катетър... Hug
Слагат ти упойката и я дозират ако се наложи още. Не е опасна за бебо и не натоварва твоето сърце/пълната е тъкмо обратното/. Не си мисли,чи ще виждаш нещо,защото те връзват и опъват един чаршав ,за да не виждаш.
Анчето къде те връзват? Аз съм луда паника като са ми вързани ръцете, з-то съм с клаустофобия!!!! Също съм определена за секцио, но май ми е доста рано да го мисля Embarassed?
Независимо от упойката те привързват за операцианна маса!Няма начин......Не се притесняваи,при такива паники (и а съм така)слагат успокоителни Mr. Green
Виж целия пост
# 7
Вече започвам да влизам в час, за което съм ви много благодарна мили мамчета!  lovekiss
Виж целия пост
# 8
За спиналната упойка ви казвам,че се дозира,защото аз си седях със спринцовката.
Връзват те за лична безопасност. Това си е стандартна процедура.
Болката е само когато самата игла достига мястото,но е търпима и НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МЪРДА.
Ако има чувствителност към Лидокаин трябва да се знае,защото обезболяват с него мястото на пробождането.
Виж целия пост
# 9
Може да са ти правили комбинирана упойка?
Практикува се, но не често, а е добър вариант.
Спиналната гарантира лека безболезнена операция, а после се слага епидурал, който обезболява колкото е нужно...

Слагали са ми и двата вида, в различни болници и не са ме връзвали.
Виж целия пост
# 10
Не го мисли толко,опитай се да се разсейваш някак си!Моя приятелка от много задьлбаване така се шашна,че като дойде момента реши,че я боли(а няма начин-просто си го беше втьлпила) и освен епидурална и направиха обща анестезия!можеш да попиташ за облекчение на на главоболието какво трябва да пиеш(след операцията).пие се веднага след това няколко пьти през определен интервал!не му помна името, но е много ефикосно!!!
Виж целия пост
# 11
Kid, много ти е пълна кутията и ти пиша тук.Аз раждах в ОБ-Варна при д-р Скочев и съм много доволна.Той ми намери страхотна анестизиоложка. Тогава бях на 29г ,а сега съм на 32 и на пролет чакам щъркела.
Виж целия пост
# 12
Общо взето не усещаш нищо, или по- скоро дърпане, както вече са ти обяснили, ама и то едно "дърпане"... не знам дали това е най- точното определение. Simple Smile Лежиш върху маса, като ръцете са ти разперени- при мен едната ръка беше свързана с някаква апаратура, която отчиташе показатели като кръвно и други, а другата- не си спомням даже имаше ли някаква система на нея или не, но определено не ми беше свободна. Лекарите през цялото време се бъзикат с теб, говорят ти, като по този начин следят и твоето състояние. Неотлъчно до теб е и анестезиологът, който също те забавлява. Можеш да си вземеш ако искаш някаква музика по твой избор. Ние слушахме радио и беше доста забавно като цяло. Пред теб слагат нещо като параванче, през което не можеш да виждаш какво точно става. Имай предвид, че самото вадене е доста бързо- около 5 минути, после следва шеф и кройка, което вече е около 30- 40 минути мисля.
Най- гадното преживяване от всичко ми беше, че докато "ми се върнат краката" се чувствах като чувал с картофи, ама това са бели кахъри.
Нямам неприятни спомени от операцията.
Успех и да се похвалиш с едно прекрасно бебе.   ylinfant
Виж целия пост
# 13
Спиналната упойка  се слага еднократно, за разлика от епидуралната...
 Друг е въпроса, че мен ми улучиха мястото чак на четвъртото бодване...
Правиха ми пълна упойка преди 5 години поради гинекологична операция и разрез на корема...Бях 5 дни в реанимация след това...повръщах дълго след упойката и ме болеше гърлото от интубирането- слагат тръба в гърлото за да можеш да дишаш...
На 15 декември тази година родих със секцио и спинална упойка- беше доста гадно, поне при мен- първо - хвана ме чак на четвъртия път...повръщаше ми се през цялото време- както през цялата бременност всъщност.... Секциото продължи близо 3 часа- операциите бяха 2 в едно...трудно извадиха бебето, а имаше иск и за моя живот. Имам ужасно главоболие вследствие на спиналната упойка...наистина е ужасно- по-гадно от това при мигрената...щяло да продължи до 6-ия месец. Доста от раждалите с тази упойка нямат никакви оплаквания, така че аз не съм средностатистическия случай...
Безспорно пълната упойка е много по-натоварваща за организма, но след нея по-късно се "свестяваш" и по-силната болка вече е преминала... А това за вързването на ръцете- прави се само при пълна упойка...
Виж целия пост
# 14
И аз по принцип съм голяма паника и до последно се чудех каква упойка искам. Вечерта преди операцията при мен дойде анестезиоложката да ми разясни предимствата и недостатъците. Тя ми препоръча спинална упойка и ми каза да си помисля до сутринта. Сутринта аз все още не се бях решила и като ме питаха, им казах те да преценят кое е по-добре - сложиха ми спинална. На смяна беше един много готин анестезиолог и така ме забаламоса, че изобщо не усетих убождането. Пред мене сложиха чаршаф, за да не виждам, но когато разбрах, че вадят бебето погледнах в лампата и видях как го изваждат, това ми е незабравим момент.
Иначе чувството е само за допир и някакво придърпване, изобщо не е страшно. Докато ме шиха разправяха вицове и много съм се смяла. Изобщо не съжалявам, даже напротив, сега ми е останал само приятен спомен. Гадното идва после, но мисля, че при всяка упойка е така.
Пиша ти само за психологическата нагласа, защото виждам че си запозната с останалото.
Желая ти успех и да се похвалиш с едно прекрасно бебче.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия