(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 69 130
  • 746
# 345
Дали има време за моркови? Много ми се ядат моркови, на майка ми са чудни, вярно дребнички, но толкова сладки.

Миналият септември садих от разсад. Извадих ги към края на Ноември. http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2011.594898.25719106
Сега пак имам сяти. Нещо от многото дъждове ли що ли, съвсем малко изникват.

А ето как се прави земеделие тук...
http://24warez.ru/main/photo/1157434793-sanba-obrushilsya-na-respubliku.html
Виж целия пост
# 346
Мanandy  #Crazy, как живеете в такива условия.Настръхнах като гледах снимките.
Виж целия пост
# 347
Ама ти видя ли южнокорейките какви са хубавици? Ей сега ще вдъхновят мъжете да запретнат ръкави и да оправят всичко.

Мананди, кураж!!! Няма вечни бури.
Виж целия пост
# 348
manandy, при вас, когато няма вода - няма, но пък когато има - има....   ooooh!
Виж целия пост
# 349
Леле,леле...Дали се е разтанцувала Самбата,Мананди?! Crazy
Обаче гледате ли-магистрали,жилищни сгради-всичко си е на мястото.Само на корейките артистично им литнали слънчобраните!А тук всяка година след зимните мразове асфалтират големите ни булеварди.И пак.И пак.Не може ли веднъж,ама качествено.Програма на Президента за заетост в условия на криза било.Ядосвам се от глупаво,безмисленно харчене на данъчни пари,ей!
Та,зеленчуковата ми градина.
Поне там мога да избягам от действителността.Помага,хора,помага. Laughing
Скромно да си похваля морковите в лескови кошници.
По пакетче семки във всяка.Чиста,спретната работа,на малка площ.От един месец подръпвам и те налеят отново.Бях ги покрила  доскоро с метална мрежа за пилци да не ги опасат заенцата.
Леската пази влагата,пясакът на дъното дренира.По една лейка,през ден,икономично.Бях ги наредила сред най-високия щир,на завет...
http://prikachi.com/images.php?images/319/5289319p.jpg
Най-мързеливата ми реколта.Обърнеш кошницата с крак.И воала....
http://prikachi.com/images.php?images/355/5289355m.jpg
Няма такава радост като есенните домати,нали,Терминатор? Hug
Температурата танцуват между 25 до 5 през нощта.А доматите-захар,захар...
Втори живот на най-ранните ми домати:
http://prikachi.com/images.php?images/403/5289403V.jpg
Чудото на Кентъки(увивен боб):
http://prikachi.com/images.php?images/484/5289484S.jpg
Сладки картофи(патати):
http://prikachi.com/images.php?images/490/5289490V.jpg
Зимен скуаш(тикви):
http://prikachi.com/images.php?images/496/5289496W.jpg
Втора реколта зелки(растенията избиха от отрязания кочан на пролетното).
За експиримент.Гледам,че се завиват..Да видим.
http://prikachi.com/images.php?images/499/5289499r.jpg
Странни сигнали ми изпраща Природата.Видях цъфнала ябълка, дива теменужка и повторно напъпили фрезии...
ПС.И обещаните индианци на Пау-Уау,Добричко. Laughing
http://prikachi.com/images.php?images/540/5289540d.jpg
Питах,не да не питах за промените в климата през 2012.
От високосната година било.От многото Пълни луни...
И не само.Нарушили ли сме законите на Природата с делата и мислите си..
Да,ние най-Био-то Wink
Виж целия пост
# 350
Днеска разсаждах марулки. По книжките пише да са поне на фаза трети същински лист, ама аз ги сложих по-млади, че сега имам време. Ще се хванат, желая им успещно зимуване. Сях три реда спанак (окъснях) и набучках чесън по тировете. Като освободя последните домати, ще насадя още.

Направих 2 кафеза, или 30 бурканчета по 0.4 мл лютеница. Опуших се като месен деликатес покрай огъня два дена. Купих червената капия, малко натурално доматено пюре и така. Моите домати вече не ги смилам за консервиране. Много по-секси е да се обелят (е, не е задължително, но при мене ципите са като шлифер) и да се пасират, но не напълно, а просто с няколко пулсиращи движения на ножа на пасатора. Има парченца, всичко си има. Консервирам ги в бирени бутилки с малко сол и захар.

Днеска навлязох в къпинака да поочистя, а вътре  - сума увивен зелен фасул, и то от хубав, месест, маслен сорт. Жалко, че половината чушки ги опущих, презрели.

Виж целия пост
# 351
Ето я лютеницата : http://prikachi.com/images.php?images/45/5291045t.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/49/5291049j.jpg
43 бурканчета по 400 гр. радост за очите и вкусотийка за зимата. Имах си и помощник.Той и лавандулата харесва : http://prikachi.com/images.php?images/52/5291052a.jpg
Виж целия пост
# 352
 Crazy копай - сади; сади - копай... сега вече е време за разчистване Simple Smile Simple Smile Simple Smile

заради влагата ли, от що ли пощуряха всички зеленчуци: патисона цъфти и връзва, зеления боб и той, а чушките са се разцъфтели сякаш тепървя лято идва. жал ми става да скубя, но трябва. новите семенца чакат   Hug

весенце, благодаря за побратимите.  Hug

и за теб поздравче. ситно влашко от Омуртаг  Wink http://www.youtube.com/watch?v=VmDJmlttaqI&feature=related
Виж целия пост
# 353
Веселче, страхотна морковена реколта показваш! Това зеле зад доматите, по-високо от тях - какво е?
МХ, ти кактусарка ли си Wink?
Виж целия пост
# 354
Страхотни реколти!
Доматен сос и аз правя с белени домати, едри парчета - за готвене, пасиран и изварен, с босилек - за италианската кухня.
Изварявам го преди да го прибера в буркани, за да ми заема по-малко място.
Покажете ги тези огнища, покрай сушата и пожарите се наплаших, искам да направим хубаво, удобно и безопасно огнище, събирам идеи.
Виж целия пост
# 355
А аз отново сях домати и краставици за втора реколта. Трябваше да се прибера за една седмица до БГ по спешност, но  мъжът му испя да опази разсада. Едва вчера издебнах дребоса и засях част от нещата. Сега събота и неделя ще дебна като заспи да направя мрежата за катерене на краставиците
Виж целия пост
# 356
...Да вземеш и да опишеш подробно за краставиците,Титинко-на открито ли ги гледаш,на полусянка ли? Thinking
Нещо не ги доглеждам правилно тях.И есенните потръгнаха до първите съцветия,и се нагърчиха.Догодина ще пробвам с дългоплодните,които не се катерят.
Лукче,сподели за твоята реколта и наблюдения при промишленно отглеждане,че те мислех с тази засуха в България.
Нова,кой вид огнища те интересува-кръгово или външна камина,зидана.Голям хит са наоколо.Особенно усещане,сантиментално има в огнището зимно време.И да простеш ръце и да забодеш нещо на клечка.Цър-пър. Heart Eyes
Ани Иванова,до доматите стърчи брюкселското зеле.Не знаех,че може да ме достигне на височина.Тази година суровата ми туршия ще бъде от него,зелени домати и моркови.Голямо чакане пада с тоз Бруксел.4 месеца. Crazy
И да те питам за сливите.Приличат на вашите външно.Но като я разтвориш и костилката се цепи на две.Дали толкова сочни стават за печен на фурна конфитюр?Имам детски спомен-в тава на бавен огън поръсенки със захарчица.На прегъната мекица,в мекото тече сокът.Вкусно. Blush
Виж целия пост
# 357

Нова,кой вид огнища те интересува-кръгово или външна камина,зидана.Голям хит са наоколо.Особенно усещане,сантиментално има в огнището зимно време.И да простеш ръце и да забодеш нещо на клечка.Цър-пър. Heart Eyes


Вероятно кръгово искам, външно зидано нещо тип барбекю имаме, под навеса е, но не става за казан с буркани. Laughing
Трябва ми огнище за зимнина, хем да  е простичко, хем безопасно при вятър.
А при нас си духа.
Виж целия пост
# 358
...Да вземеш и да опишеш подробно за краставиците,Титинко-на открито ли ги гледаш,на полусянка ли? Thinking
Нещо не ги доглеждам правилно тях.И есенните потръгнаха до първите съцветия,и се нагърчиха.Догодина ще пробвам с дългоплодните,които не се катерят.
И аз бях сложила от дългоплодните ( определено не са гергана или Сандра). Нападна ги някаква мана и не можах да ги спася ( малчо се върна, пътувах по спешност). Гледам ги пак цъфтят но плод никакъв. На полусянка са - разбирай пече им няколко часа, иначе или палните или дъбът им прави сянка.
а аз нямах домати тази година ( виновен е мъжът ми, че ги изпусна и раснаха само на листна маса. Правих проучвания, сега съм си взела сертифицирани семена на местни сортове. Разсадът гледан навън е здрав, този от вътре е доста хилав, та днес ще го изкарам навън. Пробвах и го сях в рула от тоалетна хартия, да видим какъв ще е резултата. Чубрицата ми вече цъфти. Тази седмица трябва да сложа и копъра, че сега климатът е най-благоприятен за него - поне тук де
Виж целия пост
# 359
Нова :И  ние имаме печка под сайванта ,но по лесно е на обикновено огнище навън.След доста опити открих ,че най лесно е с няколко тухли от двете страни ,върху които да се поставя тавата.По стабилно е ,не пуши толкова и става с малко дърва.Нещо такова : http://prikachi.com/images.php?images/493/5293493I.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/530/5293530U.jpg
Мястото е закътано между три зида/било  е постройка за животните ,но покривът е паднал/ ,а огънят е върху натрошени керемиди.Напълно е безопасно.
Ани: и двамата с мъжа ми сме кактусисти от около 30 години.Сега се занимаваме по рядко,но преди доста сериозно-литература ,клубове,нови растения и т.н.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия