Сладкия салам, как се правеше?

  • 33 308
  • 22

 Прияло ми се е от онзи сладък салам, с бисквитите, орехите, какаото и кр.масло.ПОмня вкуса му от детството, но съм забравила как се прави, ще ме подсетите ли?В подрозбности, като за мен, моля!
Виж целия пост
# 1
1 пак. бисквити Закуска
1 пак. масло /125 г/
1 ч.ч пудра захар
2 яйца
1 ч.ч едро смлени орехи /аз слагам печени/
2 с.л какао
1 ванилия
Бисквитите се натрошават. Маслото се разтопява и към него се прибавя какаото. В един съд се объркват бисквитите, пудрата захар, ванилията и орехите, прибавят се яйцата /леко разбити/ и разтопеното масло. Всичко се обърква много добре. Оформя се като салам върху незалепваща хартия / аз използвам опаковката от бисквитите/. Притиска се добре сместта и се увива. Слага се в хладилника да престои поне 6 часа.
Добър апетит!  chef
Виж целия пост
# 2
Бубе, аз за Нова година го правих по тази рецепта и стана супер, но наблъсках повече орехи и лешници .
Сладък салам
Виж целия пост
# 3
Тъкмо се чудех какво сладичко неЩо zа zабъркам и таzи идея удари в десятката. Проблемът ми е че не zнам дали тук Ще намеря подходяЩи бисквити.
Виж целия пост
# 4

 Момичета,а дали ще стане,ако не сложа яйца?Не обичам сурови яйца и ще трябва да ги пропусна!
Виж целия пост
# 5

 Момичета,а дали ще стане,ако не сложа яйца?Не обичам сурови яйца и ще трябва да ги пропусна!


Разбира se, че ще стане. И аз бих избегнала яйцата, особено сега ..

Виж целия пост
# 6
Ето ти и моята рецепта:
- пакетче и половина обикновенни бисквити (намачкани)
- 1 пакет масло
- 1ч. л. какао
- 1 яйце
- 1 ч. чаша пудра захар
- орехи

Всичко се обърква с ръка.Оформя се под формата на салами сеобвива с фолио или станиол.Съхранява се в хладилника.

Що да не може без яйце.Мисля че няма да се развали чак толкова вкуса на "салама". После кажи как е без яйце.
Виж целия пост
# 7
ОК,утре, ако температурата не е паднала толкова под нулата, че да не можем да мръднем никъде, ще купя продуктите и ще го направя!После ще докладвам!
 Става ли с обикновеи бисквити закуска?Че поне такива имам в къщи?
Виж целия пост
# 8
Става ли с обикновеи бисквити закуска?

Срава що да не става, тъкмо ще ги натрошиш по лесно.
Виж целия пост
# 9
ето още един вариант на сладък салам

1 пакет чаени бисквити(обикновенни)-смлени или натрошени на дребно
1 кутийка локум
1 пакетче(125гр)краве масло
1 чаена чаша смлени орехи
2-3 лъжички(чаени)какао1чаена чаша захар

локума,маслото и половината захар се стапят на водна баня.орехите,какаото и бисквитите се смесват.Към тях се добавят разтопените и леко охладени локум,захар и масло.Всичко се омесва.Сместа се изсипва във алуминиево фолио посипано с останалата захар.Оформя се с ръка във форма на салам поръсва се със захар и се увива във фолиото. Слага се в хладилник да се охлади.

OFF-ей потекоха ми лигите,отивам до магазина за локум и бисквити(отиде ми диетката......)
Виж целия пост
# 10
Оригиналната рецепта е с локум Peace Аз лично го харесвам много и си правя често в нас LaughingАз го увивам в обикновенна найлонова кисийка, защото фолиото много трудно се отлепя после. Супер лесно и бързо Heart Eyes
Виж целия пост
# 11
питанка - натрошени или смлени бисквитите? И ако ще са смлени, не може ли с меки бисквити/тип 4аени/?  newsm78 4е тук няма такива бисквити като обикновените, нито пък "Закуска"  Sad
Виж целия пост
# 12
Мисля, че с чаени или друг подобен мек сид няма да стане, защото:

Салам с бисквити

2 пакетчета масло (или 1 кутийка маргарин 250 гр.);
3 кутии обикновени бисквити - например Житен дар на Нестле;
3 жълтъка;
2 ч.ч. пудра захар;
1 ч.ч. нарязани орехи;
3 с.л. какао;
2 ванилии;
1 ч.ч. вода.


Разбиват се маслото+жълтъците и се прибавя захарта. Прибавят се ванилията и какакото и хубаво се разбърква. Добавят се орехите.
Бисквитите предварително се начупват, поръсват се с водата и се прибавят към горната смес.
На лист фолио (или хартия, или целофан) се поставя малко пудра захар,отгоре се изсипва сместта и се оформя като салам, така че целия да е обвит с пудрата захар, завива се с фолиото.

От това количество излизат 2 салама.
 
 
Виж целия пост
# 13
питанка - натрошени или смлени бисквитите? И ако ще са смлени, не може ли с меки бисквити/тип 4аени/?  newsm78 4е тук няма такива бисквити като обикновените, нито пък "Закуска"  Sad
Аз го приготвям с натрошени на по-едри парченца, дори и по-твърди да са, те поемат мазнината и влагата от сместа и стават меки. А когато са натрошени на по-едро, заедно с натрошните  целувки и ядките, после се виждат в салама - стои като мраморен .
П.П. Бубе, можеш спокойно да премахнеш яйцата - това е летният вариант/без яйца/ , ако стане трошлив, сипи 1 - 2 л. прясно мляко .
Виж целия пост
# 14
Ок, мерси за съветите и идеите
Все ще намеря някакви по-твърди бисквити
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия