Оригиналната рецепта е тази
но аз си я направих както ми се харесва. Ето моята рецепта:
500 гр. пуешко филе
черен пипер,сол на вкус
1 кафена чашка олио
1 кафена чашка бяло вино
2 портокала
кората на един лимон
1 глава лук/малка
1 скилидка чесън
щипка машерка
Пуешкото филе се овкусява с черния пипер и солта.Поставя се в тавичка,залива се с олиото.Тавичката се покрива с фолио и се поставя в предварително загрята фурна(около 2500) за около 30 минути. След което фурната се намаля на 1800 и печенето продължава още 30 минути.
През това време обелвате кората на един лимон и 2 портокала(без бялата част,тъй като соса ще горчи),нарязвате на дребни парчета и заливате с около 1/2 литър вряща вода.
След като сте пекли месото 60 мин. добавяте виното,водата на корите от портокал и лимона,мащерката,една глава лук-нарязана на ситно,скилидка чесън.Покривате отнов със фолио и връщате във футната за около 90 мин. Когато месото е опечено,можете да включите фурната на горен реотан,за да се запече месото и да има приятна коричка.
Изваждате месото, а соса се прецежда.Добавят се 2 с.л брашно,разбърква се до получаване на хомогенна смес и се слага да клокне,за да се досгъсти.
Гарнирате чинията с резени портокал,резени от месото - поляти със соса. За гарнитура направих картофи. Нямах време за задушен ориз.
Добре би било към месото,когато се добвя виното и ... да се сложат и гъби,но аз нямах.
Накрая се получава ето това!
Да ви е сладко!