Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Злокачествени заболявания в рода

  • 634
  • 8
Конкретно - свекърва ми има левкемия. Педиатърката като дойде ни пита имаме ли заболявания в рода? Казах й и тя попита "Кога е открито?" т.е. има значение. Казах й преди 1 година. Попита ме и на колко години е жената. На 49.
Някой знае ли нещо конкретно за унаследяването на тази генетична информация?
Виж целия пост
# 1
 Принципно не е доказано,дали рака се предава по наследство,но има съмнения,че се предава през поколение,без да е 100% сигурно  Hug
Виж целия пост
# 2
Че левкемията или по-общо рака генетични заболявания ли са newsm78
Виж целия пост
# 3
уфф, не съм се изразила правилно. не генетични, ами предаващи се по наследство - не съм специалист, незнам как да го кажа, ама ме разбрахте  Embarassed
Виж целия пост
# 4
Има предположения, че се дължат на някакъв дефект в гена........
Виж целия пост
# 5
Ми има някакъв % унаследяване, но никой няма да се върже с точни цифри.

Успокой се и си гледай бебока  Hug. Стискам палци да сте ОК  Peace
Виж целия пост
# 6
Това, което аз съм прочела до сега е, че при рак на гърдата и на дебелото черво е необходимо децата да се изследват за съответните заболявания. За рака на дебелото черво препоръчват колоноскопия да се направи на толкова години, на колкото се е разболял родителя (или баба, дядо) и след това не помня през колко време се правят туморни маркери. За рака на гърдата май е подобно. Но за левкемия не съм чувала нищо такова, макар че по принцип - да, може би има някъде някакви гени, които могат да провокират отключването на злокачествено заболяване...ама още е много мътно в тази област май newsm78
Но ти си гледай детенце и не се притеснявай за глупости!
Виж целия пост
# 7
В нашата рода има много случаи, по линия на баща ми са всичките. Когато баща ми почина ни казаха да си правим всяка година прегледи, профилактично. Да, ама ние дойдохме да живеем в Холандия и като отворих дума на домашната ни лекарка тя ме разпита много подробно кой от какво е боледувал. Аз и обясних, факт е, че всеки си умря от нещо различно (рак, но на различни органи) и тя ми каза, че може да ме изследват профилактично само ако има повтарящи се случаи на един и същ тип рак. Иначе просто не знаят за какво да изследват. Аз дуднах, дуднах, и тя най-накрая ми каза, че най-много може да ме прати на психиатър, но друго не може да направи.
Като си ходя в БГ си правя изследвания, но знам, че например само с кръв не може да хванеш рак, за някои неща трябва да си правиш ехо и т.н.
В обобщение: вероятността да му има нещо на детенце според мен е почти нулева, след като при толкова случаи в моето семейство ми казаха, че е наследствено чак ако има повече от един случаи от едно и също.
Може да го мъкнеш насам натам, само с кръв няма да се разминеш, но освен да стресираш детето едва ли ще постигнеш нещо повече.
Поздрави, Сара
Виж целия пост
# 8
Каси, доколкото знам при наличие на рак на гърдата в рода -майка, баба, това поставя останалите жени в малко по-рискова група, но много по-сериозен фактор за бума на раковите заболявания според мен е войната в Сърбия, където никой не знае колко бомби са напускани и разбира се - лошата храна. Така че едва ли в твоя случай свекърва ти има нещо генетично заложено, което да се предаде. Имам приятелка, която се справи успешно с два вида рак и никой друг в семейството й никога не е боледувал от подобно заболяване.
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия