Кажете ми примерно меню за строго постещи гости???

  • 9 572
  • 34
всъщност госта е моя приятелка, която пости строго...Не ми идва на акъл нищо освен боб и леща, ама да я гощавам с това не ми се ще. Кажете нещо хем да е по така, хем да става за случая. Приемам всякакви предложения Hug
Виж целия пост
# 1
Можеш да направиш страхотни малки порции, в които да са включени - бобена салатка, ориз със зеленчуци, маслини с моркови и чушки и бадеми, печени чушки.....зелеви сърмички....рани такива...разни спаначени неща, коприва, салатки......... варени картофки на салата със зехтин и рани магданози, копър......
Виж целия пост
# 2
Вчера при бат Звездьо показаха много оригинална рецепта за пудингчета от зеления, увити с морковени ленти. Хареса ми идейката, но не записах рецептата  doh Идеята беше следната: моркова се нарязва на тънки ленти по дължина, които се свряват леко на пара, подреждат се в купичка (примерно за крем карамел) звездовидно. Отгоре се слага задушен лапад/спанак/коприва с ориз, загръщат се лентите и се полива с бульон. После се пече (май на водна баня беше  newsm78) Много е ефектно за предястие, като се извади от купичката прилича на вързопче с панделка от морков  newsm10
Виж целия пост
# 3
звучи много интересно това с морковите, а идеите за салатка също не са лоши. А нещо като за основно ястие??? Мислех за нещо като спаначена мусака, но каква ще е тази мусака без заливка??? Или нещо запеченко с картофки ама все на кашкавали  и сирена ме избива, така само картофи ми се струва  много голо. А някаква баница???
Виж целия пост
# 4
Лили, направи й пица със зеленчуци и настъргана с растителен кашкавал от Билата и зеленчукова супа може, а може да видиш в църковния календар в кои дни се разрешава да се консумира риба. Аз правих скоро спагети към които добавих задушена коприва с много подправки и чесънче... изобщо вариации на спагети със зеленчуци има...
Виж целия пост
# 5
Моето предложение за баница - видях я тук в някои от форумите "Баница със зеле и гъби", направих я и е фантастична Heart Eyesнеудобно ми е, че сега не помня коя и беше майсторката Sick
Иначе - може да направиш картофени крокети или кюфтета от овесени ядки или фасул, печени на фурна, без яйца + салата. Може вместо баница, десертът да е тиквеник или ябълков щрудел с орехи и стафиди...
Друго - вкъщи любимото ядене по време на пости са гъбите във всякаква форма - с ориз, пълнени, на каша и пр.

Друг постен десерт - мус с киви и малини.Сваряваш грис, но в подсладена вода, а не мляко. Разделяш го на две половини и едната пасираш с киви, а другата - с малини. Може и други плодове - важното е да са контрастни цветове. После в красиви стъклени чаши насипваш зелен мус, ядки, розов мус. От ядките аз го правя с карамелизирани например орехи...
Успех  bouquet
Виж целия пост
# 6
Уффф, нищо не ми ражда главата за основно:(( Все яйца или кашкавалец иска каквото и да се сетя, а не съм фен на соевите истории. Ами може да опечеш зеленчукови шишчета (мариновани предварително морков, лук, тиквички, гъби...) за гарнитура някакви картофи, да речем на салата,печени чушки, бобена салатка, лютеница... Сега се сещам и за пълнени тиквички или картофи с ориз и морков (или за още по-шаренко можеш да смесиш бял ориз и черен или кафяв). Успех!
Виж целия пост
# 7
За основно стават сърми, пълнени чушки, въобще ориз с каквото се сетиш, картофи с: растителна сметана, със зеленчуци, със соеви продукти, със споменатия растителен кашкавал (макар, че той стои доста гумен и не се разтопява добре).
Освен това по всяко време на поста можеш да сервираш морски деликатеси - всякакви безгръбначни (без риба - до Великден само на Цветница остана да може да се яде риба) - миди, калмари, ролца от раци (примерно с въпросната сметана стават супер), охлюви и пр.
В Била има и растителна майонеза без яйца.
Не знам дали държиш ти да сготвиш, но за случая китайската кухня е супер - ориз колкото искаш, зеленчуци, панировките им са без яйца също...
Десерт - баклава, плодове, домашна торта с ягоди (ако не се лъжа) от "Неделя"...
Успех!
Виж целия пост
# 8
Понеже моят любим е от вечно постещите ще ти кажа кое ни е любимото основно ядене на последък- спанак с картофи. Взимаш пакет замразен спанак, запържваш малко лук, прибавяш спанака да се отвърне, сол и черен пипер, аз прибавям и галета за да не е много воднисто. В намазнена тавичка редиш пласт нарязани на филиики сварани картофи, пласт спанак и така като свършваш с картофките.Моята фурна е много силна и аз пека върху скарата, като в началото покривам с фолио и по късно запичам до зачервяване на картофките.


























Виж целия пост
# 9
благодаря на всички ви за идеите Hug. Супер сте. Сега се връщам от пазара и ето с какво се сдобих...

1. Пресни картофки с копър и чесън на фурна
2.Зелена салата
3. Гъби, с които се чудя какво да направя  Thinking
4.Карфиол, с който нямам идея какво да направя Embarassed
5. Имам патладжани за кьопоолу
6. Чушки за пълнене с ориз със стафиди също имам във фризера

Приемам идеи за гъбите и карфола, особено за последното, както и свежи допълнения за изброените ястия. Някаква салата може ли да се направи с него(карфиола)???
Май Блонди имаше скоро карфиолена тема, ще разровя да видя какво сте и писали...
Виж целия пост
# 10
ами в нейната тема, всичко е с животински добавки. Яйца, сирене и т.н. Не става... Confused
Виж целия пост
# 11
Lilly, от бланширан карфиол на филийки, гъбки, задушени в малко зехтин с чесън + копър и пресен лук става чудна салатка. Може и да поръсиш все пак с малко сиренце Thinking

Дано не се обидиш, че ти давам съвет, без да си го искала, но имаше едни думи на Св.ап.Павел -цитирам по памет - постът е направен за човека, а не човекът за поста! Т.е. не трябва толкова пуритански да се спазват вс. правила, по-редно е скромно да хапнеш от това, което са ти предложили, отколкото да се самоизтъкваш и изкарваш по-праведен от всички - ай, сакън, аз това не го ям.Точно по тази причина от пост са освободени не само болните и бременните, но и пътешествениците Simple Smile, прието е гостите да спадат в тази графа и също да минават на облекчен режим...хайде успех с кулинарната фиеста и дано несъм те засегнала с нещо Hug
Виж целия пост
# 12
...

Приемам идеи за гъбите и карфола, особено за последното, както и свежи допълнения за изброените ястия. Някаква салата може ли да се направи с него(карфиола)???
...


Това за гъбите. Може печени гъби на фурна с чер пипер и зехтин.
Вегетарианска паеля
Мога да предложа два постни десерта:
Търновската царица
400 г сладко от сини сливи
2 ч. л. сода
4 ч. ч. брашно
400 мл хладка вода
1 ч. чаша захар
4 с. л. какао
1 ч. л. канела
1 ванилия
200 мл олио
200 гр орехи
Смесват се продуктите по описания ред, сместа престоява 20 мин. и тогава се пече.

chocolate crazy cake
2 2/3 чаши брашно
1 ч чаша захар
6 с. л. какао
2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
2/3 чаша олио
1 ванилия
2 с. л. оцет
2 чаши вода

в тавата, в която ще се пече сладкишът, се смесват сухите съставки, заливат се с мокрите, разбърква се с вилица и се пече.

Карфиолена салата
попарен карфиол
попарен грах
млечна царевица
дресинг от горчица, зехтин, лим. сок, сол, копър и счукан чесън.
И тук още карфиолени идеи.




Виж целия пост
# 13

Дано не се обидиш, че ти давам съвет, без да си го искала, но имаше едни думи на Св.ап.Павел -цитирам по памет - постът е направен за човека, а не човекът за поста! Т.е. не трябва толкова пуритански да се спазват вс. правила, по-редно е скромно да хапнеш от това, което са ти предложили, отколкото да се самоизтъкваш и изкарваш по-праведен от всички - ай, сакън, аз това не го ям.Точно по тази причина от пост са освободени не само болните и бременните, но и пътешествениците Simple Smile, прието е гостите да спадат в тази графа и също да минават на облекчен режим...хайде успех с кулинарната фиеста и дано несъм те засегнала с нещо Hug

Аз пък си мисля, че е хубаво че се съобразява с госта си. Rolling Eyes Когато постя не ям непостна храна, независимо дали съм на гости или не...
Виж целия пост
# 14
chandra , не си ме обидила, но за съжаление си познавам човека. Тя като нещо не яде, значи не го яде и това е. Може цяла вечер да си седи на чашка вода и това няма да и попречи въобще. Аз обаче бих се чувствала много тъпо ако не съм в състояние да нагостя приятелката си. БлАГОДАРЯ ВСЕ ПАК! Hug
Ето какво направих с карфиола...
Бланширах го в подсолена вода. Нарязах 200 гр. зелени маслини на ситно. Добавих обилно копър(около 1 връзка) и 5-6 скилидки чесън нарязани на ситно. Овкусих с олио и оцет и добавих богато черен пипер. Искам да ви кажа, че се получи много прилична салатка.  Снощи направих пробно и не ни стигна. За днес има цяла купа. Мъж ми смята, че ако добавя малко сварен бял ориз в салатата ще стане интересно, а ми се върти в главата и по идея на Афродита да добавя малко горчица. Ох дано да и хареса на моята приятелка защото иначе вярно на чаша вода ще седи.

Гъбите реших да ги запека на фурна.
Пресните картофи също.

Афродита, много вкусна ти изглежда баницата със зеле и в най скоро време ще я направя, а месоядното в къщи да му мисли Twisted Evil

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия