Европа иска да забрани рекламите на детски храни с високо съдърж … , захар и мазнини
Тук цитирам част от нея, за да провокирам интереса ви :
"Търговците използват и редица трикове за заблуда и прикриване количеството на дадено вещвство в продукта. Пример за това е солта. Както е известно химическото наименование на сола е натриев хлорид, което показва, че тя е изградена от натриеви и хлорни йони. На редица продукти обаче няма означено количеството на солта, а само това на нейните натриеви йони. За да бъде превърната тази стойност в реалното количество сол тя трябва да бъде умножена по 2,5, но колко хора всъщност знаят това?
С цел да помогне на родителите да се ориентират, a и не само на тях, британската Агенцията за стандартизация на храните изготви ръководство за пазаруване, което показва нормалното дневно количество сол, както и информация за това колко точно сол на 100 грама от даден продукт е “много”.
Допустими дневни количества сол
Възрастни: 6 г или 2,5 г натрий
Деца:
0-6 месеца – по-малко от един грам или 0,4 грама натрий
7-12 месеца – 1 г или 0,4 г натрий
1-3 години – 2 г или 0,8 г натрий
4-6 години – 3 г или 1,2 г натрий
7-10 години – 5 г или 2,5 г натрий
Деца над 11 години могат да приемат количество сол равно на това за възрастни.
Съдържание на мазнини, захари и сол – колко точно е “много”? (за 100 грама продукт)
Захари: 10 г
Мазнини: 20 г
Наситени мазнини: 5 г
Натрий: 0,5 г натрий или 1,25 г сол
Тази инфомация далеч не е за пренебрегване. Редица изследвания на детски храни, сосове, чипсове и забележете – зърнени закуски –показват, че някои от тях съдържат до 4 пъти повече от допустимата дневна доза сол, и то само в 100 грама."
В края на статията са дадени и линкове към сайтовете на британската Агенция по стандартизация на храните http://www.food.gov.uk/ и друг сайт на същата институция, посветен специално на солта http://www.salt.gov.uk/