Как да си направя сирене?

  • 1 117
  • 5
Правил ли е някой и знае ли рецепта за такова селско сирене, дето го правят по селата? Много е хубаво и предполагам е по-добро като качество от това в магазина. Ядох онзи ден по празниците в едно семейство и още го сънувам Crazy. Та, ако някой има баба на село, ще му бъда много благодарна, ако я пита за рецептата...
Виж целия пост
# 1
много е трудоемко, но ето щом имаш желание:

но дано млякото не ти е разредено и си струва. От овче мляко се получава приблизително1,кг. сирене от 3-4кг. мляко, а от краве - 1кг. сирене от 6-7 пр.мляко.- Това при положение, че млякото не е разредено.
Дозата е за около 10л. прясно мляко. Първо трябва да имаш мая за сирене - на нея пише дозата, но май беше на 1л.мляко  +1 капка мая , + за тази доза - 3-4 л. кис.мляко, но това е "екстра" - може и без него.
Първо се подгрява прясното мляко на 37*С. Поизстива до около 30* и слагаш маята, евентуално и к.мляко. Разбъркваш и завиваш съда с млякото (трябва да си е на топло) След около час и половина-два-трябва да се е "хванало"-т.е. да се тресе. Нарязваш с нож, който стига дъното на съда - да стане като кубчета 2х2см. Оставяш за още 1 ч. да стои така (да се оцвичи)Прехвърляш в тензух или цедилка - може с голяма лъжица, може да изсипваш-внимателно. Вдигаш да се изцежда и закачаш някъде да виси. Като спре - да тече в буквалния смисъл суроватката (става за около 30-50мин.), привързваш отгоре тензуха да постегне и пак изчакваш 30-40мин. Пак стягаш хубаво и поставяш торбичката със "сирене" в съд, който ще се изцежда-ако имаш такъв с дупки, от където да изтича саламурата. Ако не - поставяш го на рабвна плоскост, отгоре още една такава. Същата работа вършат 2 по-големи тави. Отгоре затискаш с нещо МНОГО ТЕЖКО- за около 1.30-2ч. До тук суроватката я изхвърляш (ако ти се играе-извади си извара). Махаш тежестите и вадиш сиренето от тензуха-цедилка - или в калъп, или в някоя тава слагаш и нарязваш на кубчета- вече по-големи -поне 5х5см, или правоъгълници, или каквото искаш, но не ситно. Осоляваш - желателно е с едра сол. На око, но да покрие тъничко сиренето. Така стои поне 48ч. да стегне, то си пуска и саламура, която вече се преварява, прецежда и се залива сиренето след третия ден престой. След това да "узрее" що-годе добре, трябва да престои в тази пресолена саламура поне 10-15 дни. След това си обезсоляваш и хапваш. Зренето трябва да е поне месец, но кой го държи толкова. . Можеш да си го обезсоляваш и в айран, с малко количество от солената саламура.
Ако правиш и нещо не схващаш-питай.
Виж целия пост
# 2
Тюх ooooh! ooooh! ooooh!... само като прочетох, колко е дълго и ми мина мерака за такова сирене Crazy.
Благодаря ти за подробното обяснение, но аз не мога да направя такова чудо Blush.
Е, дано да послужи на някой друг Simple Smile.
Виж целия пост
# 3
А от суроватката как се прави извара? Много я обичам, а любимата ми марка я обезобразиха със свръхдоза сол  Sick Sick
Виж целия пост
# 4
А от суроватката как се прави извара? Много я обичам, а любимата ми марка я обезобразиха със свръхдоза сол  Sick Sick

от суроватката излиза малко извара. по-добре си направи от мляко.
Но ако все пак решиш - слагаш суроватката да се вари и сипваш 2-3 лъжици/пакетчета лимонтозе/ това е за 10-на л. суроватка.  Като се разпарцали, изчакваш още 10-на минути да поври, сипваш в гевгир, на който сложиш тензух, или направо в кофа, но някой държи тензуха да не пада и прецеждаш. Закачаш някъде да виси и се отцеди и след половин час стегнеш на топка и вържеш, да излезе хубаво суроватката.  От млякото - по същия начин. Осоляване - след като е готова изварата.
Виж целия пост
# 5
Благодаря ти много, pep-4o Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия