Необходимите продукти са:
225 г масло
225 г златна пудра захар
5 бр. яйца
150 мл бренди или ром
110 г самонабухващо брашно
110 г галета
50 г филиран бадем (леко запечен)
340 г светли стафиди
340 г тъмни стафиди
220 г сушени червени боровинки
110 г захаросани кори на кубчета
настърганата кора от 1 бр. лимон
1 ч.л. смес от подправки за коледни сладки
1 ч.л. канела
1 ч.л. настъргано индийско орехче
щипка сол
За *Brandy butter*:
100 г масло
225 г пудра захар
бренди
Намазват се с масло съдове за пудинг - 4 бр. от 600 мл или 2 бр. от 1. 2 л На дъното им се слага по парче хартия за печене, изрязано в съответната форма.
Маслото се разбива със захарта. Добавят се по малко яйцата и алкохолът.
Отделно се смесват всички останали съставки.
Двете смеси се обединяват, като се разбъркват внимателно.Полученото тесто се разпределя в подготвените съдове, като внимателно се притиска с лъжица, за да се запълнят плътно. Всеки се покрива с кръг пергаментова хартия, а отгоре с алуминиево фолио. След това върху тях се връзва здрав, дебел конец. За да може съдът да се хваща лесно, в два противоположни края се връзва с още една връв, която да минава над него. Аз си намерих съдове за пудинг с плътно затварящи се капаци и не покривах с нищо.
Всеки приготвен съд се слага в тенджера, на дъното на която е сложена обърната чиния. Отстрани се сипва вода, която трябва да стига до 1/3 от съда с пудинга. Тенджерата се похлупва и се вари 5-6 часа, като ако е необходимо от време на време се долива вода.
След като пудингът е готов, се изважда от водата и се оставя да изстине напълно. Сменят се хартията и фолиото и съдът се връзва отново. В този вид се съхранява на хладно до Коледа.
Преди поднасяне отново се загрява на котлона, като се оставя да ври 2 часа.
При поднасяне пудингът се обръща в чиния, полива се с бренди и се фламбира. Гарнира се с *Brandy butter*, което се приготвя, като мекото масло се разбива със захарта. След това внимателно, по малко се прибавя бренди на вкус. Слага се в хладилника да стегне.