Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Не си „играйте” с кърмещите майки!

Кърмещите майки защитават своите бебета и себе си по-агресивно, отколкото майките, които хранят с биберон или жените без деца, казват изследователите.

Проучването, в което са взели участие 18 кърмещи майки, 17 хранещи с бутилка и 20 жени, които нямат деца, също така  установява, че агресията у кърмещите майки се свързва с понижено кръвно налягане.

Това предполага, че кърменето влияе на обичайния отговор на организма при страх, давайки на жените допълнително кураж да защитят себе си и бебета си, според авторите на изследването.


"Кърменето има много ползи за здравето и имунитета на бебето, но изглежда има и малко познати досега ползи върху майката.", казва водещият автор Дженифър Хан-Холбрук от Катедрата по психология към Университета на Калифорния, Лос Анджелис.

"Този механизъм може би осигурява буфер срещу многото стресови фактори при кърмещите майки, като в същото време им дава допълнителен прилив на кураж, ако трябва да защитят себе си или детето си", добави тя.


„Агресията им не е неконтролирана, обаче.
Кърмещите майки няма да излязат навън и да налетят на бой, но ако някой е заплаха за тях или тяхното дете, нашите изследвания показват, че е много вероятно да се защитят по агресивен начин ",
казва Холбрук.

 

Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Видянa: 8212 пъти

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия