Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Кърмене и пости
Автор: Таня Русева, ЛЛЛ Лидер, IBCLC

С наближаването на религиозни празници много кърмещи майки се замислят дали постенето е подходящо за тях по време на кърмене. За разлика от юдаизма и исляма, където постенето изисква пълно въздържание от храна и течности за определен период от време, в източноправославните пости постещият се въздържа от продукти с животински произход (месо, вкл. риба, освен в определени дни, млечни продукти, яйца), не се консумират растителни мазнини, алкохол. В някои дни и седмици от многодневните пости се изисква строг пост и говеене (по-усилен пост).

 

Постенето означава освен въздържание от определени храни и духовно пречистване, също и известен аскетизъм и намаляне на количеството храна като цяло. Изследванията показват, че краткосрочно постене с въздържание от храна не засяга количеството кърма, но дехидратация на майката може сериозно да повлияе на млякото й. В някаква степен постенето може да повлияе и на биохимичния и хранителния състав на кърмата.

Разбира се, има значение и възрастта на бебето. Ако сте с бебе под шест месеца, което все още е само на кърма, и зависи изцяло от тялото ви, ефектът от строг пост може да е много по-забележим, отколкото при по-голямо дете, което яде достатъчно друга храна, приема течности, различни от кърма и суче само няколко пъти в денонощието.

Строгите пости с въздържание от храна и вода могат да окажат влияние на количеството кърма, ако са по-продължителни, а възстановяването му може да е по-трудно, както откриват например майки, които поради болест не са се хранили достатъчно. Ако майката не пие течности цял ден, през този ден бебето ще получава достатъчно мляко, но на следващия и по-следващ ден може да иска да суче значително по-често, защото тогава може да се усети влиянието на дехидратацията върху количеството кърма.

Някои майки намират, че дори по-строг хранителен режим (каквито са постите), може да повлияе на количеството им кърма. При повечето постещи жени проучванията показват, че тялото на майката прави известни метаболитни промени, за да подсигури, че количеството мляко няма да намалее (Neville et. al. (1993), Neville & Oliva-Rasbach (1987) и Tigas et. al. (2002). Затова за постещите кърмачки може да е особено важно да се поддържат достатъчно хидратирани и да пият течности колкото им е нужно всеки път, когато ожаднеят.

При майки, страдащи от проблеми с метаболизма, като диабет или хипогликемия, постите могат да крият здравни рискове и консултацията с лекар преди постене може да е особено важна.

 

Облекчен режим

Източноправославната църква не налага строги изисквания към постещите, които са с разклатено здраве, както и за бременни и кърмещи жени. За тях също е възможно да постят, ако желаят, но за да определят как да постят, могат да искат да се консултират със свещеник или с църковен календар какво може да им е разрешено за консумация така, че постът да не е строг и да не страда здравето им, това на детето или да не бъде засегнато количеството кърма.

Такъв пост с по-малка строгост би могъл да е например пост с въздържание от месо, но с консумация на млечни продукти, или дори да се пости само в определени дни.

 

  • Важно е да приемате достатъчно течности
  • Съобразете приема на зеленчуци и плодове така, че храненето ви да остане възможно най-балансирано
  • Можете да компенсирате приема на белтъчини и мазнини с повишена консумация на ядки и семена
  • За набавяне на протеини, ако не консумирате месо, добър източник могат да са варива (леща, боб, нахут), както и някои зеленчуци (царевица, грах)

 

Ако решите да постите по време на кърмене, посъветвайте се с лекаря си дали има евентуални пречки за здравето ви, както и преценете каква строгост на поста ще е подходяща за вас и дали да изберете облекчен вариант.

 

Източници

http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm#2

http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm#40

Rakicio?lu N, Samur G, Topçu A, Topçu AA.

The effect of Ramadan on maternal nutrition and composition of breast milk.

Pediatr Int. 2006 Jun;48(3):278-83.

Neville MC, Sawicki VS, Hay WW Jr.

Effects of fasting, elevated plasma glucose and plasma insulin concentrations on milk secretion in women.

J Endocrinol. 1993 Oct;139(1):165-73.

Tigas S, Sunehag A, Haymond MW.

Metabolic adaptation to feeding and fasting during lactation in humans.

J Clin Endocrinol Metab. 2002 Jan;87(1):302-7.

Таня Русева е Ла Лече Лига Лидер-консултант, сертифициран от международния борд консултант по лактация IBCLC, регистриран консултант по лактация RLC

Видянa: 9869 пъти

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия