Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
А домакинстването? Как да се справя, като имам кърмаче?
Автор: ЛЛЛ - България

Практични съвети за подредена къща

С една дума – опростявайте! Разчистете повърхностите на масите, бюрата и шкафовете в къщата. Така или иначе трябва да ги направите безопасни за бебето скоро. Ако сте още бременна, направете основно почистване и изхвърлете ненужните вещи сега. Решете кой аспект от подредената и чиста къща е най-важно за вас и партньора ви и се научете да се задоволявате с това (засега). Една фраза, която можете да запомните, е „хората преди нещата”. Бебето ви е малко за толкова кратко време. Децата ви ще помнят прегръдките, разходките и забавните семейни занимания. Поразхвърляната къща не им прави впечатление! Може да е трудно оставите къщата си да не е в безупречен вид, ако вашите родители са били чистници. Но признайте си, да се грижите за бебето и да го кърмите може да отнеме много часове всеки ден. Все нещо трябва да отпадне!

Включете партньора си в домакинските задължения, даже до момента да не е участвал. Вероятно вие ще сте човекът, който ще е с бебето и ще прекарва много повече време у дома, но грижите за детето отнемат достатъчно време и усилия сами по себе си и родителстването често е работа на пълен работен ден (и нощ). Бъдете реалисти: да сте у дома с малко бебе не значи, че това е момента за постигане на табелка „Образцов дом”.

Използвайте кутия, с която да минете от стая в стая, в която да сложите разни вещи, играчки и дрехи. Стаите ще изглеждат по-подредени, а вещите можете да сложите по местата им по-късно.

Ако бебето ви не иска да бъде оставяно само, носете го в слинг и се научете да правите разни неща заедно (ще се учудите колко много неща можете да свършите по този начин).

Направете си списък с неща „за вършене” и ги подредете по важност. Когато задрасквате дори по едно нещо всеки ден, ще чувствате, че постигате нещо. Не забравяйте да впишете вътре и десетките ежедневни малки неща – пазаруване, изхвърляне на боклука и т.н., те също отнемат време, усилия и разбира се, се броят.

Не се хвърляйте на наистина големи планове все още. Намерете начини да вършите работата на порции от по десет минути. Можете предварително да набележите примерен план как ще свършите нещо на части (например, първо можете да сгънете сухото пране, по-късно да извадите мокрото от пералнята и да го сгънете, а после – и да го прострете). Ако се опитвате да свършите всички неща от край до край, както сте свикнали от преди, може да се фрустрирате, ако бебето постоянно ви прекъсва и да се чувствате неорганизирана и неефективна – затова обръщането на перспективата може да ви е от полза. Всяка свършена част значи напредък към крайната цел за завършена задача по домакинстването.

В готвенето също се придържайте към простота. Когато имате възможност и малко повече време, гответе двойни порции храна и ги замразявайте. Използвайте тенджера под налягане или гювеч, в които да готвите на бавен огън – така можете да сложите яденето да се вари сутринта, когато бебето е може би по-доволно, вместо в последната минута надвечер, когато може да е нервно. Подбирайте хранителни продукти, които могат да се превърнат в бързи и лесни ястия. Използвайте рецепти, които са бързи и лесни за приготвяне. Ако наистина нямате възможност и време да сготвите този ден, купете или поръчайте готова храна за вкъщи – това може да е добър вариант, макар и не винаги нискобюджетен.

Накрая, не се притеснявайте да поискате помощ! Вие сте човек, не СуперМайката, и е нормално понякога да не успявате да се справите. Ако приятели или роднини идват на гости, не отклонявайте любезно въпросите им „Трябва ли ти нещо” – приемете предложението им да ви донесат нещо сготвено или ги оставете да измият чиниите или да пуснат прахосмукачка, ако са ви по-близки. Особено жените, които вече имат деца, са напълно наясно, че с малко бебе има нужда от такава помощ и ще ви разберат, ако откровено признаете, че ви е необходима. Помощ в домакинството може също така да е чудесен вариант за бабите, които искат да са полезни. Вместо да вземат бебето от ръцете ви, за да „си починете” (и да посвършите домакинска работа), направете обратното – починете си наистина, като се гушнете с бебето, докато го храните. Така те ще са ви помогнали, къщата ще е по-подредена, а вие ще имате възможност да се отпуснете и да се насладите на компанията на бебето си на спокойствие.

Видянa: 10389 пъти

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия