Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Трябва да дохранвам кърменото си бебе, ами сега?
Автор: Таня Русева, Ла Лече Лига Лидер, IBCLC

Ако започнете дохранване, това не значи край на кърменето

Много майки дохранват в един или друг момент – но това не означава, че кърменето трябва да се прекрати. С планиране и внимание е напълно възможно след като премине проблемът, който налага дохранване, добавката да се премахне постепенно или ако не е възможно, бебето може да остане на смесено хранене практически толкова дълго, колкото то и майката желаят.

 

Причините да се наложи дохранване на бебето са различни, но най-често срещаната е, че то не наддава достатъчно. Разбира се, крайната цел – бебето да качва на килограми и ръст както трябва за възрастта си – е най-важна, но освен това е от особено значение да се разбере и причината за проблема, за да може да й се обърне внимание и по възможност да се коригира.

Много майки отбелязват, че кърмата им намалява, ако кърмят бебето на режим – това работи за някои бебета, но повечето имат нужда да сучат 10-12 пъти и повече за денонощие в първите седмици и кърмене на режим може да не им е достатъчно, за да получат нужната им кърма. Повечето майки отбелязват бързо увеличаване на кърмата, ако сменят кърменето на режим с кърмене на поискване – да предлагат на бебето да суче винаги, когато иска, и да не ограничават времето, което прекарва на гърдата. Подобно действие може да има и прекомерната употреба на биберон-залъгалка или твърде голямо количество вода – първият измества нормалното сукане на гърда, от което бебето има нужда, втората може да замести физически кърмата, която иначе бебето би изсукало от майка си.

 

Някои важни правила, които да улеснят запазването на кърменето при дохранване, са:

  • кърменето е винаги първо, а след него се дохранва. Така се избягва пресищането на бебето с добавка, преди да е изсукало кърмата от гърдите на майка си и гърдите се стимулират да правят нова кърма

 

  • дохранва се определен брой пъти на ден (обичайно по указание от педиатъра), но майката е насърчена да слага бебето възможно най-често на гърда. Така бебето ще получава нужното му допълнително хранене и ще има възможност да суче повече кърма. Може например добавка да се предлага 3х (или колкото пъти е посочил педиатърът на детето) дневно след кърмене, но бебето да се слага на гърда 8-10 и повече пъти.

 

  • техниката на предлагане на шише хоризонтално, вместо вертикално, ще насърчи бебето да полага повече усилия, когато пие от шишето и няма да го поощри да пие повече, отколкото всъщност иска. Когато бебето е полулегнало, а шишето е вертикално над него, добавката мляко тече почти без никакви усилия от негова страна; то може да преяде или да не иска следващ път да полага повече усилия за кърмене, ако има "лесен" начин. Когато вместо това шишето се предлага хоризонтално, бебето трябва да положи повече усилия, за да изсмуче млякото от него и в добавка, е по-малък рискът да преяде с излишно количество.

 

  • вместо с шише бебето може да се дохранва с алтернативен метод – с пръст, с чашка, с чаша с накрайник, с лъжичка, с капкомер... Изборът зависи от количеството добавка, която ще се дава, от възрастта и уменията на бебето, но при всички положения може да си струва да се опита различна алтернатива на шишето: когато няма от къде да задоволява сукателния си рефлекс, освен от гърдата, бебето най-вероятно ще прекарва повече време там и ще осигурява допълнителна стимулация.

 

  • ако бебето се справя добре, след преминаване на проблема, наложил дохранване, по преценка на майката и лекаря, добавката може плавно да бъде намалена и ако всичко продължава да е наред, дори да се спре. Потърсете Ла Лече Лига Лидер за идеи как най-лесно и плавно да го направите.

 

Кърмите или сте бременна?  

Ако имате притеснения, въпроси или проблеми, можете да посетите www.lllbg.org или да позвъните на националния Ла Лече Лига телефон за помощ и подкрепа за кърмене 0888-555-385

 

 


Източници:

http://www.llli.org/llleaderweb/lv/lvaugsep99p75.html

https://www.llli.org/faq/sup.html

The Womanly Art of Breastfeeding, 2010 LLLI

The Breastfeeding Answers Made Simple, 2010

 

Image: Suriya Silsaksom / 123rf.com

Видянa: 9086 пъти

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия