Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Хранене и кърмене: Ябълки и круши
Автор: Радост Николова

Да ядем или да не ядем?

Ябълките

Освен че ябълките се считат за най-местния плод, те се славят със своята хипоалергенност, затова и с тях обикновено започва захранването на кърмачето. Но когато става въпрос за кърмещата майка, започваме да се чудим – да ядем или да не ядем, полезни ли са, или вредни?

Ябълките са богати на витамини и микроелементи. Те рядко провокират алергии и кърмещите майки могат спокойно да ги консумират без никакви опасения, защото:

  • Ако ябълките не предизвикват нарушения в храносмилането на майката, те няма как да повлияят на бебето.
  • Печените ябълки се усвояват по-лесно и могат да заменят суровите, ако има някакъв проблем с тяхната поносимост.

 

С какво са полезни ябълките?

Те съдържат витамини Е, С, В1 и В2; калий, необходим за работата на сърцето; калций и фосфор, който подпомага усвояването на калция. Ябълките са природен източник на желязо, защото този минерал се усвоява най-добре при тяхната консумация. А желязото играе основна роля за поддържането на нормалното ниво на хемоглобина в кръвта.

Ябълките съдържат голямо количество пектин – растителни фибри, които са необходими за нормалната работа на червата и ги прави отлично средство против запек. Освен това ябълките са хипоалергенни, на практика не предизвикват алергични реакции.

 

Имат ли ябълките нежелани свойства?

Те съдържат много въглехидрати, затова хората със склонност към затлъстяване трябва да ги ядат по малко. Освен това ябълките повишават киселинността на стомашния сок и увеличават апетита, а съдържащата се в тях киселина провокира появата на хиперчувствителност на зъбния емайл.

Друга опасност крият ябълките, които са внесени от далечни страни. Производителите ги покриват със специални вещества, за да увеличат тяхната трайност и издръжливост. Тези вещества са много вредни, ето защо ябълките трябва да се белят или да се мият старателно с топла вода и сапун.

Консумирането на ябълки по време на кърмене е безспорно полезно. Ако сте ги яли спокойно по време на бременността, те няма да предизвикат проблеми и сега. Ако въпреки това се притеснявате да не предизвикате алергия у бебето, може да ядете само зелени ябълки. Според специалистите те са най-безопасни.

Някои считат, че суровите ябълки могат да предизвикат повишени газове у бебето. Но ако кърмещата майка няма такива проблеми, те няма да се появят и при детето. В случай че тяхната употреба води до появата на метеоризъм, можете да ги консумирате печени. В този вид те се усвояват по-лесно и затова се считат за по-полезни. При печене се разрушават част от витамините, но за сметка на това се облекчава усвояването на фибрите.

Печените ябълки, както и суровите, са полезни при запек. Ако обичате сладко, добавете към плодовете малко мед, захар или сушени плодове и ще получите страхотен десерт.

 

Крушите

Крушата е вкусен и много полезен плод, който обикновено не предизвиква нежелани реакции у децата. По тази причина тя също се въвежда като един от първите плодове при захранването. И все пак, понякога у кърмещата майка възникнат съмнения дали може да яде круши и да кърми и дали това няма да провокира храносмилателни разстройства или алергия при бебето.

Крушите съдържат куп полезни микроелементи и витамини, в чиято полза никой не се съмнява. Те са богати на калий и съдържат много груби фибри, което е едно от най-големите им достойнства, както и това, че много рядко предизвикват нежелани реакции у децата.

 

Предизвикват ли крушите колики?

Понякога лекарите съветват кърмещите майки да не ядат круши заради голямото количество фибри, които биха могли да повишат газоотделянето при бебето и да доведат до подуване на коремчето.

На практика коликите, които безпокоят повечето бебета до третия месец, не зависят толкова много от храненето на майката, както е прието да се смята. Те са отражение на процеса по формиране на чревната микрофлора на детето, а не реакция към храната, която майката е яла.

 

Защо трябва да се внимава с крушите при кърмене?

Преди всичко, крушите на пазара, както и сокът от круши и сладката съдържат консерванти, които не се знае как точно ще подействат върху бебето.

Крушите от магазина се съхраняват дълго и затова се обработват с вещества, потискащи гниенето. Това налага несезонните плодове да се белят или, в краен случай, да се измиват старателно с топла вода и сапун.

Ако все пак детето е реагирало на изядената от майка си круша с разстройство, подуто коремче, алергична реакция под формата на обрив, трябва веднага да изключите този плод от менюто си и да се обърнете за съвет към лекаря. Не се опитвайте да се самолекувате. Лекарят ще проучи случая ви и ще избере най-оптималния за вас вариант.

 

Кога майката и детето могат да започнат да ядат круши?

Крушата е хипоалергенен продукт, който обикновено добре се усвоява от организма на майката и детето. Затова кърмещата жена може да започне да яде круши веднага след раждането.

Растителните фибри в тях са страхотна профилактика против запека, който е много актуален за жените след раждане.

За бебето крушата е един от плодовете, които се използват за захранване. Но обикновено се препоръчва сокът или пюрето от круша да се дават, след като бебето вече е привикнало към ябълките.

 

 

 

 

Източници:

http://www.mayoclinic.com/

http://www.babycenter.com/

http://www.webmd.com/

http://www.nap.edu/

http://www.babycentre.co.uk/

http://deti.mail.ru/

и др.

 

Image: Andy Newson / FreeDigitalPhotos.net

Видянa: 10557 пъти

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия