Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Хранене и кърмене: Ядките
Автор: Радост Николова

Полза или вреда?

В повечето препоръки за хранене на кърмещата майка се срещат два взаимно противоречащи си съвета: "Менюто ви трябва да бъде разнообразно" и "Трябва да избягвате алергенните продукти". В резултат майките се объркват и започват да се съмняват в много от полезните и любими продукти като например ядките. Те съдържат витамини, полезни мазнини и много белтъчини. Но не трябва да се забравя също, че:

 

  • Могат да предизвикат алергични реакции у майката и детето, затова трябва да се въвеждат в менюто много внимателно.
  • Те са тежка храна, богата на мазнини, затова не трябва да се прекалява с тяхното количество.

 

С какво са полезни ядките за кърмещата жена

Всички ядки са богати на растителни белтъчини, мазнини и микроелементи, както и на най-важните витамини: А, Е и група В. А по отношение на количеството витамин С те превъзхождат цитрусовите плодове и черната боровинка. Освен това са източник на калий, магнезий и желязо.

Кърмещите жени предпочитат орехите, защото се считат за най-полезни. Те, заедно с бадемите и кашуто, са прекрасна съставка в менюто на всеки човек, стига да не се злоупотребява с тях.

 

С какво могат да бъдат опасни ядките при кърмене

Проблемът с ядките е, че влизат в списъка на продуктите, които най-често предизвикват алергии. Освен тях такива свойства имат и цитрусите, яйцата, шоколадът, соята, рибата и морските дарове, млякото и пшеницата.

Но все пак трябва да се знае, че в списъка на най-опасните алергени не влизат всички видове ядки, а само фъстъците и лешниците. Затова по време на кърмене трябва да се внимава точно с тези видове, а другите – например орехите и кашуто, могат да се консумират без опасения, но в умерени количества.

Опасни могат да бъдат и плесените, които се развиват по ядките, когато не се съхраняват правилно. Тези микроорганизми отделят отровни/канцерогенни вещества. Затова, ако вкусът на ядките не ви харесва, ако усетите, че нагарчат, просто ги изхвърлете.

 

Предпазни мерки

Ако кърмещата майка е изяла шепа ядки, а след това бебето получи някакъв обрив, тя трябва да изключи този продукт от менюто си. Ако още преди раждането е била алергична към ядки, по-добре е напълно да се откаже от тях.

Ако някой от родителите на бебето има алергии, рискът от тяхната проява при новороденото се повишава, затова трябва много да се внимава, когато в менюто се въвеждат продуктите – провокатори, в това число и ядките. Като начало изяжте съвсем малко количество и наблюдавайте детето – дали няма да се прояви някаква реакция. Ако всичко е нормално и няма основания за притеснение, можете да увеличите постепенно количеството.

Не консумирайте големи количества, защото съдържат много мазнини и като цяло се считат за тежка храна, особено за жени с възпаления или камъни в жлъчката.

 

 

 

 

Източници:

http://www.mayoclinic.com/

http://www.babycenter.com/

http://www.webmd.com/

http://www.nap.edu/

http://www.babycentre.co.uk/

http://deti.mail.ru/

и др.


Image: YaiSirichai / FreeDigitalPhotos.net

Видянa: 15809 пъти

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия