Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Моля подредете кварталите от най-лош за живеене към най-добър?

  • 52 280
  • 144

Анкета

Гласувайте за  най-лошия квартал.

Опции:

Искам да знам от тези кой е най-добрия и кой най-лошия и как най-общо бихте ги подредили от най-лош към най-добър. Благодаря.
Виж целия пост
# 1
Подборът на квартали е странен, може би е по-добре да посочиш в каква насока те интересува, за да се отрази това при гласуването. Посочените опции са от по-западнали райони до по-централни, така че ще получиш разнопосочни мнения. Да не говорим, че анкетата дава избор само на 1 опция, която по презумпция ще е за най-добър.

ОК, коригирам и обосновавам: от изброените смятам за най-зле Красна поляна заради големите количества роми и Модерното заради неуредеността му. Тъй като Модерното може да ползва някои от придобивките на Люлин (магазини, метро и т.н.), поставям на първо място Красна поляна.
Виж целия пост
# 2
Не знам какви са критериите на другите, но аз в "Красна поляна" никога не бих живяла - заради циганьорите там. Изобщо не виждам кой квартал би могъл да е по-лош!
Виж целия пост
# 3
Ама аз съм казала да се гласува за най-лош, не за най-добър. Има опция да си смениш отговора.
Интересуват ме така наречените средни квартали- нито най-бедните тип Обеля, нито най-богатите тип Лозенец.
Виж целия пост
# 4
От най-лош към най-добър (лично мое мнение):
1. Мусагеница
2. Суха река
3. Модерно предградие
4. Дървеница
5. Младост
6. Полигона
7. Сердика
8. Разсадника
9. Красна поляна
10. Малинова долина
11. Банишора  
12. Слатина  
13. Илинден  

Зависи, обаче, по какви критерии и в кои точно части на въпросните квартали. В някои от изброените квартали имам апартаменти и пиша от опит. Peace
Виж целия пост
# 5
Брех, аз пък много харесвам "Младост"1. Добри комуникации, всички големи вериги магазини, училища, детски градини, молове, пазар - не виждам какво му липсва. Озеленен е, осветен и всичко подобно.
Виж целия пост
# 6
Kremi, това мисля ти е втора тема за проучване на кварталите.  
По-добре напиши какви изисквания имаш, за да гласуваме, кой квартал не отговаря на тях.
Иначе, всички имаме различни приоритети.
Виж целия пост
# 7
Не съм много запозната с всички изброени, но Младост е отвратително място.
Имах честта да живея там известно време... няма такова село  Sick
Виж целия пост
# 8
Не познавам всички квартали от изброените в анкетата, но от тези, които познавам, Модерното ми се струва най-лош.
А защо Люлин го няма? Направо се учудвам!
Виж целия пост
# 9
А защо Люлин го няма? Направо се учудвам!
И аз това се запитах...
Той нито е от най-бедните, нито от най-богатите. Същото важи и за Надежда, за Гоце Делчев, за Свобода и Лев Толстой, например.... Да не говорим, че малките селца около София също са нейни квартали.
Честно казано, не ми харесва, че сама си си изградила критерии за изброяването, защото предварително стесняваш възможността за мнението ни, което може да не съвпада с твоето (аз, например, изобщо не мисля, че Обеля е сред най-бедните квартали, да не кажа, че такова понятие, като най-беден квартал не разбирам какво означава), което обезсмисля идеята на анкетата, освен ако не беше посочила, че само сред тези те интересува.

Сред тези, които си дала, за най-лош смятам Красна Поляна, заради циганите.

Ама аз съм казала да се гласува за най-лош, не за най-добър. Има опция да си смениш отговора.
Интересуват ме така наречените средни квартали- нито най-бедните тип Обеля, нито най-богатите тип Лозенец.
Не си казала така, прочети си първия пост! Идеята е да се даде възходяща редица, според него.
Кой ги нарича "средни"? По цените на имотите ли се ориентираш?
Виж целия пост
# 10
Подредих, но в никой от тях не бих живяла.

Слатина
Младост
Дървеница
Банишора
Суха река
Мусагеница
Полигона
Илинден
Красна поляна
Сердика
Разсадника
Модерно предградие
Малинова долина
Виж целия пост
# 11
Наистина зависи според какви критерии искаш да бъде направена класацията. Аз гласувах за най-лош Красна поляна, заради циганите. Мисля, че от изброените в анкетата Младост е много добър варинт т.к. има добри комуникации, няма цигани, има заведения, търговски центрове, много офис сгради, а в същото време има и запазена зеленинка. Искам да кажа, че там има всичко за което се сетиш, но мисля, че в Люлин е горе долу по същия начин.
Виж целия пост
# 12
Красна поляна не е само цигани, има и много хубави части.
Ако сте в Сердика баш до братята, каква е разликата? Или в Слатина?
За Младост, живяла съм в 1 и 2, сега откачам от задръстванията, когато ми се наложи да ходя по работа Sick нон стоп висиш на едно място, самите му булеварди не са проектирани да поемат това количество жители, а като се добавят и хората, които работят в Биснес парка и др. офис сгради, направо става страшно ...
Виж целия пост
# 13
Красна поляна не е само цигани, има и много хубави части.
Ако сте в Сердика баш до братята, каква е разликата? Или в Слатина?
Права си, аз затова съм противник на подобни крайни класации.

И за Младост е така - на основната са сложили на всеки 10 метра светофар... Инфраструктурата не е може да поема брой на жители, който расте с идеята за безкрайност... ooooh!
Виж целия пост
# 14
 Затова обаче има метро в Младост. То може да ви спести задръстването не само там, ами и в центъра. Ако става въпрос за инфраструктура, Лозенец е много скъпарски квартал, до самия център на София, но там ако си с кола, жална ти майка. Пък нека е престижен квартал. Така, че златната среда трудно може да се постигне, необходими са компромиси с едно или друго.
Виж целия пост
# 15
Метро има от съвсем скоро, но не се надявай да намали колите. Пък и ако си тръгнал до Младост 2, 3 или 4, метрото не върпи никаква работа.
Виж целия пост
# 16
. Ако става въпрос за инфраструктура, Лозенец е много скъпарски квартал, до самия център на София, но там ако си с кола, жална ти майка. Пък нека е престижен квартал. Така, че златната среда трудно може да се постигне, необходими са компромиси с едно или друго.

Взе ми думите, ако аз трябва да ги подреждам за мен най - лош е Лозенец /живея точно там в момента/ ами няма по - смотан квартал - прескъп, неуреден, тесни и избушени улички, отвратително настроени хора, място за паркиране никакво, никаква зеленина  в междублоковото пространство, ако има такова /изключвам Южен парк/, няма парно и топла вода в половината квартал.....и да не изреждам по - нататък.

Ако аз трябва да избирам къде да живея ще е по - скоро Гео Милев, Х.Димитър, Борово - стари квартали със все още запазено междублоково пространство.  От тези които ти си изброила Слатина никак не е лош...
Виж целия пост
# 17
само да уточня, че Младост има 5 части, които са много различни една от друга.
Виж целия пост
# 18
Лично аз предпочитам източните, макар, че доброволно не бих се набутала в нито един от тях.
Но западните наистина са ми неприятни.
Може би е субективно, понеже по-малко ги познавам.
Не мога да посоча най-лошия, все са ми гадни.
Виж целия пост
# 19
Метро има от съвсем скоро, но не се надявай да намали колите. Пък и ако си тръгнал до Младост 2, 3 или 4, метрото не върпи никаква работа.

върши и то каква...
Ела да видиш как хората паркират в околовръст на метростанцията и се качват в метрото, та до работа директно. Отделно има довозващ транспорт, циркулиращ Мл.1 - Мл.4.

Люлин
Дружбите
Илинден
Овча купел
Обеля
Суха река
Банишора
Надежда
Слатина
Гео Милев
Красна поляна
Разсадника
Модерно предградие
Лозенец
Борово (част от него)
Полигона
Идеален ц-р (частта около ЦУМ и Солни пазар)

Изброих гадните за мен квартали. Не съм ги подреждала. Всъщност по-лесно щеше да ми е а си кажа любимите места.
Виж целия пост
# 20
Аз много харесвам Илинден и Банишора.  Rolling Eyes
Най-лошият - Младост.
Виж целия пост
# 21
ха, че то в София има толкова квартали, повечето отвратителни, че няма как да се подредят еднозначно. Задай някакъв критерий? Например животът в Бояна би бил ад за някой, който няма В категория. Или пък в стария център за майка с три деца и миниван... То би било ужасно да живееш и в Младост, ако работиш в Люлин, макар че тази работа с метрото май наистина работи
Виж целия пост
# 22
Лош квартал - там, където в блока има мангали. А тях  ги има в много квартали. Дори и в Младост 4 около пощата има мангалски блокове.
За мене лош също е лозенец - писали са по-горе, да не се повтарям. Избягах от там и съм доволна.
Все си мисля, че е важен блока, съседите, а не квартала като цяло.
Виж целия пост
# 23
Не пиша често тук,но този път ме провокирахте да си защитя квартала.Живея в Младост 3 и ако трябва да го сравня със Сухата река например(живях там близо 5 месеца-само толкова издържах),разликата е от земята до небето. До Метрото имам 2 автобуса,които са точно на 5 минути,т.е. не ги чакам по много. Кварталът си е уреден,въздухът пак сравнение със Сухата река си е по-чист, има нормални зелени площи и просто личи от километри, че е по-уреден квартал. Пък и да ви кажа предпочитам да попътувам малко повече и да съм си на чисто и зелено, отколкото да създавам семейство в подтискащата обстановка на Сухата река. Да  не пропускаме ,че и там има цигани и то не малко(в Сухата река).И не ми казвайте,че е близо до центъра-именно до него има само един раздрънкан тролей №1, който зимата като завали дъжд и прокапва. #Cussing out
И последно:На който не му харесва, да не живее в Младост, на нас ни е добре! Laughing
Виж целия пост
# 24
Аз да си защитя кварталчето  Wink
Откъде знаете, че в Суха река е кофти? Пазар, базар, супермаркети, парк, спортен център, много транспорт, започва от моста Чавдар, а тва са 5 мин. до центъра, добра инфраструктура, токът спира за 2 мин. въднъж в годината и т.н. Недостатъци - автогарата, където прииждат и новите софийски цигани.

За сравнение ще кажа, че в Малинова долина не знам дали изградиха канализация, а там има блокове! А в Борово в новите кооперации няма слънце (заради тесните улички), за това пък можеш да гледаш на комшиите спалните през прозореца  Laughing В Симеоново пък се е случвало да спира тока над 30 пъти на ден! Да не говорим, че две Нови години сме стояли по 2-3 дни без ток. Улиците зимата не предполагат носене на високи токчета, канализация също няма.

А циганите са навсякъде.

Мен пък Младост не ми харесва. Брат ми има апартамент там, честно ако ме пуснеш, ще се загубя кой Младост кой е (нищо, че съм местна Laughing) - само еднотипни блокове. Това са Симеоновси земи, доколкото знам в по-късен етап и бунище (поправете ме ако греша). Плюсът му е единствено Цариградско шосе, което дава възможност за по-бързо придвижване към центъра.
Виж целия пост
# 25
Аз да си защитя кварталчето  Wink
Откъде знаете, че в Суха река е кофти? Пазар, базар, супермаркети, парк, спортен център, много транспорт, започва от моста Чавдар, а тва са 5 мин. до центъра, добра инфраструктура, токът спира за 2 мин. въднъж в годината и т.н. Недостатъци - автогарата, където прииждат и новите софийски цигани.
 Peace Peace Peace
Виж целия пост
# 26
 Не харесвам "каменнте градове" - за мен всеки един квартал в който няма достатъчно зелени площи е кофти.
Виж целия пост
# 27
Добър, лош, много е относително, човек трябва да си направи списък с изискванията и тогава да определя, пък и добрият за едни, ще е лош за други, а и вътре във всеки има и добри, и лоши места, така че няма идеален.
Аз исках да съм в квартал с нормални м/у блокови пространства (като площ и като състояние), големи вериги магазини, метрО и др. транспорт, на максимум 5-6 км. от центъра, с минимални задръствания, големи пътни артерии да не са в самия квартал, да има детски градини и училища, ТЕЦ, чист въздух (доколкото е възможно).

...
Но западните наистина са ми неприятни.
Може би е субективно, понеже по-малко ги познавам ...

Много си права за непознаването. И винаги съм се чудила как човек може да изкаже крайно мнение, без да може да посочи поне една логична причина против (това не е насочено към теб, а по принцип  Simple Smile).

Аз да си защитя кварталчето  Wink
Откъде знаете, че в Суха река е кофти?  ...

Предимствата на Сухата река са, че е близо до центъра (най-вече, ако си с кола) и наличието на различни видове строителство, т.е. има за всеки вкус Simple Smile.

Недостатъците:
- липса на централна топла вода (много голям, поне за мен)
- това, че е в ниската част на града, съответно много мръсен въздух
- главната пътна артерия Ботевграско шосе минава буквално през него
- м/ублоковите пространства не са от най-поддържаните
- близостта на летището, съответно шумът от кацащите и излитащи самолети ...

Шани, аз съм на спирка на метро и това с колите го гледам вече повече от 5 години, но за Младост 1А, 2, 3 или 4, пак се стига само с кола/автобус и щеш не щеш трябва да се набуташ в задрсъстването. На далавера са само Младост 1, като ползват Йерусалим, но пък близостта до Цариградско се намесва тук.
Виж целия пост
# 28
само да уточня, че Младост има 5 части,

Не бяха ли 4 ??  Joy Не останаха вече хубави квартали. Изпозастроиха градинките, надойдоха безхаберни наематели сякаш живели в гората досега, навсякъде паркирани коли  ooooh! Най-хубави са най-скъпите квартали и толкоз.
Виж целия пост
# 29

5 са, пропускаш Младост 1А Simple Smile
Виж целия пост
# 30
Все си мисля, че е важен блока, съседите, а не квартала като цяло.

+ конкретното място в квартала.
За съжаление все още няма хомогенен квартал, има отделни "участъци", които са добри и други, които не са. 
По отношение на чистия въздух ви препоръчвам 10 минутно седене пред таблото на Московска. С изненада ще видите, че в Надежда въздухът е по чист ( стойностите на NO3) са 3 пъти по малко отколкото в Красно село, а на Орлов мост са 2 повече.
Виж целия пост
# 31
Мен пък Младост не ми харесва. Брат ми има апартамент там, честно ако ме пуснеш, ще се загубя кой Младост кой е (нищо, че съм местна Laughing) - само еднотипни блокове. Това са Симеоновси земи, доколкото знам в по-късен етап и бунище (поправете ме ако греша). Плюсът му е единствено Цариградско шосе, което дава възможност за по-бързо придвижване към центъра.

ще те поправим, защото наистина грешиш. това бяха царевични ниви и поляни - никакво бунище не е имало, не знам откъде тия измислици.
блоковете изобщо не са еднотипни, но не това е важното. Младост 1 и 2 бяха добре проектирани квартали с добро изложение, ТЕЦ, с много пространство между блоковете, което е отдавна озеленено обилно, с асфалтирани вътрешни улици, с добра инфраструктура - детски градини, училища, болници, поща, транспорт, магазини. много добра връзка с центъра.

казвам "бяха", защото нещата се промениха. особено в Младост 1. застрои се почти всяка пролука между блоковете - аз не бих живяла в новите постройки и без пари да ми ги дават - нямат въздух, нямат гледка, нямат улици, нямат паркинги. задръсти се всичко с коли, изровиха се улиците от строежите, стана мръсотия и грозотия.

Младост 2 все още държи фронта - между старите блокове почти не е застроено, стоят си зелените градинки, паркът им е хубав. там строят само по периферията. минусът на Младост 2 е трудният достъп до там, защото е възможен най-вече по задръстения булевард Ал.Малинов.

за Младост 3, 4 и 1А не ми се говори. това са спални, строени много по-късно, заселвани с друг контингент и т.н. разликата е огромна, който има очи да види.

Виж целия пост
# 32
Мл.2 никога не е бил добре уреден откъм гр. транспорт квартал, ако ще и турско да е.
Не се сърди, довозващия транспорт е на 3-5мин. Няма задръствания в Младост (рядко, има).
Вечер, след 17:30-18:00ч., само за 6-7мин. стигам от Мл.1, до Мл.4. С личен транспорт.

Е, беше време да си лежа в спалнята, а пред мен да се е ширнала Витоша... Сега малко ми я засенчиха...
За свежия полъх от там обаче... няма спирачка.
И въпреки всичко, моят любим район е друг. Ем. Марков, Южен парк, Бели брези... ееееееееееееех, мечти, еееех спомени детски. Heart Eyes
Виж целия пост
# 33
В тези теми трябва да пишат само хора, които живеят в София от няколко години, та да не им се замъгляват преценките от излишни сантименти  Grinning.
Виж целия пост
# 34
От най-лош към най-добър (лично мое мнение):
1. Мусагеница
2. Суха река
3. Модерно предградие
4. Дървеница
5. Младост
6. Полигона
7. Сердика
8. Разсадника
9. Красна поляна
10. Малинова долина
11. Банишора 
12. Слатина 
13. Илинден 

Зависи, обаче, по какви критерии и в кои точно части на въпросните квартали. В някои от изброените квартали имам апартаменти и пиша от опит. Peace

 Shocked Азафче, не се сърди, ама като ти чета класацията имам чувството, че изобщо не живееш в София.

Красна поляна води категорично класацията според  мен. Наличието на някои пък в този списък ме озадачава.
Виж целия пост
# 35

Цитат
В тези теми трябва да пишат само хора, които живеят в София от няколко години, та да не им се замъгляват преценките от излишни сантименти
Да, от една страна си права, но от друга, човек пребиваващ само от няколко години в София, не може да живее навсякъде и да има адекватна представа за кварталите.
Младост едно време не беше харесван квартал, даже се майтапехме "от град Люлин до град Младост, с преспиване в София". Но напоследък е доста предпочитан. Аз лично не бих живяла в Люлин, Надежда, Обеля и въобще от ЦУМ на запад. Но есествено присъства субективния фактор - тези от Люлин смятат квартала ми за кофти.
Уважавам си кварталчето, защото е от старите софийски села (Подуяне), каквото е и Лозенец например. Въздухът е мръсен, но не се заблуждавйите, че на друго място в София е по-чист - просто се качете на Витоша и вижте смога.
Харесвам липите под площадката на блока, топлите летни вечери, светлините и животът, който кипи  Simple Smile От друго страна пък ми харесва самостоятелността и спокойствието на къщата с дворче. Абе въобще... няма пълно щастие  Wink
Виж целия пост
# 36
За съжаление, моят фаворит го няма сред изброените. Става въпрос за Славия.  Peace
Но... там нито има апартаменти над 90 квадрата (на нас ни трябва минимум 120), нито пък има ново строителство (една от причините толкова много да го харесвам). Там просто времето е спряло.  Heart Eyes
Виж целия пост
# 37
Най-лошият квартал, в който съм живяла е Бояна, в други теми съм обяснявала защо.
За тези от списъка не мога да кажа много, понеже някои дори не ги знам къде са.
Виж целия пост
# 38
... Въздухът е мръсен, но не се заблуждавйите, че на друго място в София е по-чист - просто се качете на Витоша и вижте смога ...

Определено има разлика в замърсяването.
"Широкият център, кварталите "Хаджи Димитър", "Дружба" и част от "Гео Милев", както и районите около металургичния комбинат "Кремиковци" и сметището край Суходол са най-замърсените и неблагоприятни за живеене части на София. Това показва анализ на въздуха в столицата, направен при подготовката на измененията в общия устройствен план (ОУП) на града, които сега се обсъждат в общинския съвет."

Ето го и нагледно: http://www.dnevnik.bg/shimg/oo_790702.jpg

http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/09/27/790548_centurut_na_ … -losh_za_jiveene/
Виж целия пост
# 39
 Абе аз в крайна сметка не разбрах от какво точно се интересува авторката? Как да й кажем кой е по-лош или по-готин квартал, като всеки от нас има различни критерии? Нека да поясни своите критерии и да стане някаква смислена дискусия. Откровено казано и на мен ми интересно да чуя конкретни мнения за някои квартали.
Виж целия пост
# 40
За съжаление, моят фаворит го няма сред изброените. Става въпрос за Славия.  Peace
Но... там нито има апартаменти над 90 квадрата (на нас ни трябва минимум 120), нито пък има ново строителство (една от причините толкова много да го харесвам). Там просто времето е спряло.  Heart Eyes
  Дааа, също и Западен парк ниските блокчета. Все едно не си в София.  Simple Smile
Виж целия пост
# 41
За съжаление, моят фаворит го няма сред изброените. Става въпрос за Славия.  Peace
Но... там нито има апартаменти над 90 квадрата (на нас ни трябва минимум 120), нито пък има ново строителство (една от причините толкова много да го харесвам). Там просто времето е спряло.  Heart Eyes
  Дааа, също и Западен парк ниските блокчета. Все едно не си в София.  Simple Smile

Което за пореден път показва колко е относително определението лош/добър  Simple Smile
Аз точно такъв тип не харесвам, освен тях се сещам за подобни части на Лозенец, Банишора, Иван Вазов, Гео Милев, Яворов, Редута и Изток. Но за тези, на които им допада, наистина са идеални  Peace
Виж целия пост
# 42
И аз не ги харесвам. Бих преживяла дори липсата на асансьор в тях, но като се сетя каква морга е вътре, като видиш разсъхнатата дограма и през зимата на стълбището е по студено отколкото навън....
Виж целия пост
# 43
"Подобните" части от квартали, изброени от Никол са хубави, но пак прекалено оживени в сравнение с конкретно този.
Рокси, морга може да е като го купуваш, после като му направиш един ремонт слънце и се ширнат от балкона боровете с катеричките по тях... дреме ми за липсата на асансьор (сега като имам, пак катеря стълбите пеша). А това със стъблището не го разбрах... в някои от блокчетата парното на стълбището си работи...
Но както и да е, много ми харесва районът.  Simple Smile
Виж целия пост
# 44
Просто са ми писнали блоковете с ужасни стълбища, на които няма една здрава лампа, парапет тоже, мирише на , абе и аз не знам на какво, ама на нещо ужасно ( в една такава кооперация на Графа ми се налага да влизам чат пат, едвам устисквам до втория етаж), а не съм особено чувствителна към миризми.
Старото си е старо и иска или редовна поддръжка, или основен ремонт, ама за много пари. А всички знаем как се събират средства за подобни инициативи. Свекър ми и свекърва ми живеят в старо блокче, от 60-те, 4 етажа, 8 апартамента. И въпреки всичко все не могат да се разберат за пари- входната врата не се затваря и през зимата влиза студ, дограмата е откак е построен блока и котка може да мине през нея, на последния етаж има теч, който се вижда по стените на стълбището и т.н.
Колкото и да се плюе против новото строителство, поне това не може да се отрече, влизам си във входа с усмивка. Отникъде не духа, на нищо не мирише, светло е и Т е над 14 градуса дори и през зимата, дори и без радиатори на стълбището.
Виж целия пост
# 45
Така като питаш, трябва да конкретизираш за кои райони на София ти е проучването. Защото градът е голям, има разнообразие  Simple Smile
Като става въпрос за лоши райони, защо липсва ХР.Ботев например? За Красна поляна и аз съм съгласна с другите, огромната концентрация на големото братя роми е минус отвсякъде. Лично аз обаче, не съм виждала по-ужасно и гадно място за живеене от Ботунец. Също и кв. Металург го намирам за лошо за живеене място. Мога да допълня списъка с Толстой и Свобода.
Виж целия пост
# 46
От най-лош към най-добър (лично мое мнение):
...

 Shocked Азафче, не се сърди, ама като ти чета класацията имам чувството, че изобщо не живееш в София.
Красна поляна води категорично класацията според  мен. Наличието на някои пък в този списък ме озадачава.

Амииии, нали става дума за лично мнение newsm78?!
Веднага пояснявам защо: Илинден за мен е идеалният квартал - НО... само в частта между Гевгелийски, Вардар, Арена, Симеон и Западния парк - няма по-спокойно място за живеене и с комуникации от всякакъв тип - буквално на ръка разстояние. Там е основното ни жилище.
За Слатина - частта на Г.Милев - между борсата, ПЖИ, канала и сладкарница Неделя.
Красна поляна - до пазар Росица, Вардар, бившия Рамстор и АГ Св. София - също е спокойно и приятно /роми в тази част на квартала няма/.
Мусагеница - онзи дълъг блок, подобен на Китайската стена - ужас...
Модерно предградие - дупка с кал...
Не е споменат Лозенец - разкош около Цветна градина и все по-голям кошмар в останалите части.
Също така, срещу Пирогов - ул. В. Григориевич и съседните - невероятно място.
Това е от личен опит - другото са само наблюдения. Peace
Виж целия пост
# 47
В някои от кварталите кракът ми не е стъпвал, дори не знам къде са. Покрай Модерно предградие съм минавала преди много години и ми се видя най-ужасното място в София.
Младост много го харесвам, оцених предимствата му когато дойдох да живея в Симеоново.
Виж целия пост
# 48
Брееей, моят квартал води класацията  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Искам да ви кажа, че Обеля и Сухата река са доста по-гадни квартали  Laughing
В Модерното проблем са братята, но пък частите на Люлин в близост до Филиповци или Кр. поляна в близот до Факултета са...  Sick
В Модерното няма парно. За мен това е огромен проблем, но има хора, които предпочитат да нямат парно, та за тях е добре. Има 9 блока, които са строени малко преди 1989 г и са читави. Апартаментите са от най-фукционалния тип. Аз бих живяла в къщичка в квартала, обаче се оказа, че цените са ужасно високи. Освен това е затворен квартал. Децата тук играят навън до 12 през лятото, всички щъкат навън до късно.
Минус е, че няма училище свястно в околовръст, няма и детска градина. Обаче близостта до метрото е рай. 2-3 спирки и си на МС Сливница. Намира се в западните части на София, които по принцип са с по-чист въздух, защото в града духат предимно Западни ветрове  Wink

Свекърва ми живее почти на Орлов мост. Обичам тоя квартал около Иван Асен, ама при мен това е носталгия по детството и студентските ми години  Wink Ако трябва да сме честни, шума от булеварда е невъобразим. Няма къде да си паркирам колата. А от Модерното до нея стигам за около 45-60 минути в час пик. За сравнение с ГТ и метро, за 30 минути  Wink

Освен това са пропуснати гварталите изредени от Unknown_lady + Левски Г Twisted Evil
Виж целия пост
# 49
Ами търсим да купим едно малко жилище, въпросът е че не искам да е в най-кофти кварталите, затова не съм  включила тези, които смятам за най-лоши за живеене. Явно и модерно предградие спада към тях, за него признавам почти нищо не знам, затова и попитах.  Peace

Във връзка с горното попаднах на оферта за апартамент в Гоце Делчев, 55 кв. м., нова тухла, 6ти етаж, с асансьор за 36 000 евро. На мен ми звучи добре, може да отидем на оглед тая седмица. Вие какво мислите?
Виж целия пост
# 50
Живяла съм в Гоце Делчев в частта до 29. поликлиника. Има магазини, транспорт, училища... Южния парк е на една крачка... на мен ми беше добре там.
Виж целия пост
# 51
От изброените не ми харесват - Красна поляна, Банишора, Модерно...
Виж целия пост
# 52
  Гоце Делчев е приятен квартал.
Виж целия пост
# 53
Не виждам защо Гоце Делчев бе споменат като лош квартал.  newsm78 На добро място, сравнитено близо до Витоша, с добре изградена инфраструктура , още от време оно, когато се казваше Емил Марков, зеленина...всичко. Според мен е прекрасно място за живеене. Има Билла, (още по-важно - Джъмбо  Mr. Green) , директна връзка с бул.България, две училища и две детски градини, което за квартал с такива размери си е предимство.

За Славия няма да коментирам , тъй като съм пристрастна (там съм израстнала) Mr. Green Може би е единствения квартал ,който не  е засегнат от бум-а в строителството.
За мен от изброените най-лош е Модерно предградие, след него Красна поляна, поради горепосоченото близко съжителство с циганите. Толстой и Свобода са отвратителни ,поради близостта си с Илиянци, криминогенната обстановка и твърде интернационалното население (за мен това е голям минус).

Виж целия пост
# 54
Лелееее,Сухата Река е сред най_нежеланите Laughing.На мен пьк много си ми харесва Blush Laughing
Виж целия пост
# 55
... криминогенната обстановка ...

Най- влиятелните престъпници са в южните ...

kremito_, важно е да определиш критериите за добър квартал, защото всички изброени за мен са лоши, ако кажеш какво търсиш, по ясно ще те насочим  Simple Smile

П.П. 55 м2 ново, това е към 45 чисто, малка спалничка с дневна и бокс, вероятно последен етаж със скосявания, на зелено, и не е Гоце делчев, а отсреща, като го видиш, кажи познала ли съм  Simple Smile
Виж целия пост
# 56
Във връзка с горното попаднах на оферта за апартамент в Гоце Делчев, 55 кв. м., нова тухла, 6ти етаж, с асансьор за 36 000 евро. На мен ми звучи добре, може да отидем на оглед тая седмица. Вие какво мислите?

Това е нереалистична цена за жилище, различно от панелна гарсониера, евентуално двустаен в лошо състояние. Най-вероятно е мансарда/ателие на акт 14 и строителят много го е закъсал (акт 15 и 16 са по-скъпи). Варианти са скосявания, огромни тераси или друг голям кусур, който е спестен. Приготви се за ЧЖП около 40 кв. м.
Виж целия пост
# 57
... криминогенната обстановка ...

Най- влиятелните престъпници са в южните ...

...


Влиятелните престъпници не се занимават с кокошкарски истории, а за повечето хора при избор на квартал важна е битовата престъпност, не икономическата.
Виж целия пост
# 58
... криминогенната обстановка ...

Най- влиятелните престъпници са в южните ...

...

Влиятелните престъпници не се занимават с кокошкарски истории, а за повечето хора при избор на квартал важна е битовата престъпност, не икономическата.

И аз това щях да кажа. Риска да ме оберат във входа докато се прибирам го има навсякъде, но в тези квартали е мааалко по-голям от на другите места. Иначе влиятелните касаят колкото мен , толкова и всички останали  ,независимо къде живеят.
Виж целия пост
# 59
Май трябва да дефинирате какво значи дребна престъпност.
Защото ако говорим за кражби и нападения май най много стават в центъра,където има най много хора,както и покрай изоставени сгради и строежи.

Аз разбрах Никол по друг начин-когато непосредствено до теб има богат престъпник мен лично ме е страх да несиотида нахалост покрай престрелка,взривяване илипросто на тоя да му падне пердето и да ме гръмне заради дребен спор ( както се случва по кръстовища например и т.н.)
Виж целия пост
# 60
За мен дребна престъпност е да ти откраднат тасовете или чистачките, бурканите от мазето, да ти дръпнат чантата, такива неща. Битовата вече включва и разбиване на апартаменти, коли и т.н.
Мен ме е страх от гореизброените, живеенето до някой икономически престъпник не го приемам като физическа заплаха.
Виж целия пост
# 61
Не е споменат Лозенец - разкош около Цветна градина и все по-голям кошмар в останалите части.
Също така, срещу Пирогов - ул. В. Григориевич и съседните - невероятно място.
Това е от личен опит - другото са само наблюдения. Peace
Това бяха нашите фаворити за основно градско жилище.
Озеленяването, тишината, централното местоположение за мен са задължителни.
Расъждавахме над площад "Хелзинки" и "В. Григорович" и "Даскал Манол".
Моите предпочитания са в полза на второто.

Центърът е последното място, подходящо за живеене, по мое мнение. В момента живея в централни градски части  вероятно ще остана тук по оперативни причини, заради дъщеря ми, но първия учебен ден възнамерявам да посрещна на Медицинска академия, живот и здраве.

По отношение на престъпността съм имала навсякъде драми. Обири и вандалщини. Открадната емблема на колата ми, издрана с ключ по вратите, такива подобни.

От изброените райони, не бих избрала нито един.
Моите предпочитания клонят от централни градски части на юг.Виж целия пост
# 62
...

Аз разбрах Никол по друг начин-когато непосредствено до теб има богат престъпник мен лично ме е страх да несиотида нахалост покрай престрелка,взривяване илипросто на тоя да му падне пердето и да ме гръмне заради дребен спор ( както се случва по кръстовища например и т.н.)

Именно. Едно, че може да те гръмне заради неправилно разбрана дума, а и въпрос на време е да слезе от трона или да навлезе в чужда ниша, тогава идват да го търсят пред дома му или слагат някоя бомбичка.

В моят вход съм убедена, ченяма нито дребни, нито едри престъпници, дано се запази така  Praynig
Виж целия пост
# 63

ОК.
Виж целия пост
# 64
Дами, малко трудно престъпник от висок ранг да размаха пищов на съседката с малкото дете.
Виж, аргумента с бомбичката е по-приемлив.
Но моите съседи подобни, вече покойници, по друг начин ги ликвидираха.
Единия го грабнаха пред гаража, друг един го застреляха пред входа и все в този дух.
Без пострадали и без свидетели защото, все пак им изпращат професионалисти, а не някакви келеши, които ще си играят на Рамбо.
Виж целия пост
# 65
Аз затова казвам, че повече ме притесняват кокошкарите - там никога не знаеш накъде ще го отпере лимката. Но това си е мое мнение де.
Виж целия пост
# 66
Да не навлизаме чак толкова в конкретика, ясно е, че не съм съседка на Черепа. Аз лично разбирам в контекста на темата престъпността под два начина- единия на т.нар. тук дребна- да те нападнат на улицата, да ти разбият колата или апартамента и другата, да пострадаш бидейки на грешното място- дали покрай по едър или по дребен престъпник ми е без значение, идеята е ясна смятам.
И според мен за съжаление отново няма хомогенни квартали в това отношение, всичко е на малки територийки, на съмнителни заведения и т.н. Моя колежка беше нападната в центъра, родителите ми имат апартамент в краен квартал,който никога ( чукам на дърво  Praynig) не е бил обиран, а в къщата, в която живеят във вилна зона,еквивалент на Симеоново примерно, разбиха стаята  за инструменти и откраднаха бормашини и темподобни.
Никога не се знае, за съжаление. Тепърва ще се районират големите градове.
Виж целия пост
# 67
Престъпност има навсякъде.
Дали дребна, или по-мащабна, обири, грабежи и вандалщини.
Навсякъде са. И в заможните квартали и в не-толкова заможните и в бедните.
Виж целия пост
# 68
Аз гласувам за Младост.Не съм живяла в друг квартал и затова нямам мнение за тях, но пък моят квартал си ми най-харесва.Много магазини,пазари, МОЛове, метро, развлечения,училища, детски градини...Е, като всеки квартал си има и лоши страни-пренаселеност, безброй коли и заръствания...
Виж целия пост
# 69
Във връзка с горното попаднах на оферта за апартамент в Гоце Делчев, 55 кв. м., нова тухла, 6ти етаж, с асансьор за 36 000 евро. На мен ми звучи добре, може да отидем на оглед тая седмица. Вие какво мислите?

супер оферта, ако е реална и не е последен етаж.
Моля, сподели, ако ходиш на оглед...
Виж целия пост
# 70
Моя квартал изобщо не се споменава.Това хубаво ли е или лошо Rolling Eyes
Виж целия пост
# 71
Моя квартал изобщо не се споменава.Това хубаво ли е или лошо Rolling Eyes
Моят квартал, или направо квартали също не присъстват в тази класация.
Но аз мисля, че авторката се колебае и иска мнения за тези, конретни квартали, поради собствените си предпочитания, а не прави статистичека разработка на всички квартали в София.
Виж целия пост
# 72
От тук изброените Суха река и Красна поляна са най-лоши за мен. Модерното--там има къщи и от части ми харесва. Затова го слагам на трето място като лош.
Илинден е много хубаво спокойно и комуникативно място.

Ама аз съм казала да се гласува за най-лош, не за най-добър. Има опция да си смениш отговора.
Интересуват ме така наречените средни квартали- нито най-бедните тип Обеля, нито най-богатите тип Лозенец.

А Обеля как така беден.....
Виж целия пост
# 73
А Лозенец не е пък чак толкова скъпарски.
Виж целия пост
# 74
А Лозенец не е пък чак толкова скъпарски.

Изобщо не мога да се съглася  Naughty Лозенец е много много скъп и според мен скапан. Живея точно в Южния парк - пред мен няма да строят, но само това - никакъв свестен транспорт, много скъпи магазини, улици като хирошима след атомната бомба, абе.......а за хората не знам какво да кажа.
Виж целия пост
# 75
А Лозенец не е пък чак толкова скъпарски.

Изобщо не мога да се съглася  Naughty Лозенец е много много скъп и според мен скапан. Живея точно в Южния парк - пред мен няма да строят, но само това - никакъв свестен транспорт, много скъпи магазини, улици като хирошима след атомната бомба, абе.......а за хората не знам какво да кажа.

Ами що живеете там? Аз също се дразня от "новодошлите", които населиха иначе хубавия квартал и го направиха на това, което описваш. Действително частта до Южния парк и Японския е отвратителна и там не бих отишла да живея, но старата част на Лозенец си е все така хубава /като изключим липсата на места за паркиране/. 
Виж целия пост
# 76
Мисля, че много хора плюят Лозенец от злоба, аз лично живея близо до Японския и много ми харесва - Южния парк ми е на 5 минути пеша, НДК на 10 минути, въздуха е чист, вярно е че магазините са малко по-скъпи, но никой никого не кара насила да пазарува в Лозенец. А и щом човек се е изръсил достатъчно много за апартамент в този квартал, то и цените в магазините няма да го стреснат особено.  Долната част на Лозенец, около площад Журналист също е много добра за живеене. А колкото до паркирането  - то е проблем и в Лозенец и в Люлин и в Младост, само дето в новото строителство в Лозенец има подземни гаражи.... За протокола - живея в София от 30 години Simple Smile
Виж целия пост
# 77
Направо си разплитаме чорапите от злоба:) Да живееш в Монако и да имаш яхта под прозореца си- разбирам, ама заради единия Лозенец  Wink На улица Вежен цяла седмица заобикалях умрял плъх с размерите на котка, през лятото, сещате за красотата и миризмата. Да не обръшаме ъемата, защото могат да се публикуват такива снимки и от Лозенец, и от всякъде другаде, че....
 А подземни гаражи има не само в Лозенец  Laughing
Виж целия пост
# 78
Израснала съм в Лозенец. Китното кварталче от едно време, с многото къщи, дворове и зеленина е безвъзвратно загубено. Не можеш да ме убедиш, че този презастроен, разкопан и пренаселен район е върха на сладоледа. Да не говорим за трафика, откак построиха Мол-а, а сега и за метрото, съвсем...
Относително запазена е частта около Крум Попов и Розова долина.
Виж целия пост
# 79
Аз пък се чудя защо решиха, че най-подходящото време за смяна на тръбите за топла вода е именно началото на зимния сезон? За ул. Крум Попов говоря. Цялата е разкопана....
Виж целия пост
# 80
от сф съм на 33 ши съм живяла в центъра, люлин, а сега във връбница - това е надежда 5 част. правя това уточнение,защото има разлика м-у частите, ние сме и друга община- това място най- ми харесва въпреки че изпитвам носталгия по центъра. тук имаме северен парк, който е 100 пъти по- хубав от южния, защото все още не е усвоен от кафетаи тнт , въпреки че последната година направиха площадки, игрища, кафе е все още див. Метрото ще минава скоро и до нашия блок. така це екстра. Иначе като транспорт в центъра беше ок сега и със синята зона може да се минава с количка, но градинки- поне на 20 мин- говоря за частта около цум, където съм живяла. В люлин бях в гаден блок, иначе като транспорт беше ок и въздуха също, но хората бяха на много ниско ниво, освен циганите, а и вечно имаше проблеми нещо. Все някой звънеше. Това беше за 5 част Люлин, която я водят най гадна, да ама сестра ми беше в 8ма зад билла- мечтата на селянина, да но и там беше отврат-а и в люлин има много цигани. Все пак най- гадния квартал в който съм попадала е Обеля2- като отчитам че има значение и блока, ама въпреки това.. Най- харесвам Изток и около докторската и заимов.
Виж целия пост
# 81
Понякога ми се струва, че най-много мрънкат тези, които са дошли да живеят в София от някой друг град. Като са направили избор не бива да се оплакват.. ама хайде да не сменям темата..

Колкото до Лозенец, ами кооперациите до Американското посолство, които гледат към южния парк са чудни просто. Въобще коопераците около парка от всички страни (Лозенец, Иван Вазов, Стрелбище) са много добро място за живеене, особено за хора с малки деца.
Виж целия пост
# 82
toromanova73, момичето пита за квартал средна хубост. Докторската градина и Заимов са от най-скъпите райони на София, особено първото...
Виж целия пост
# 83
Айде повече хора да мислят, че Мусагеница е гаден квартал и да спрат да дохождат от всякъде си, че вече няма паркиране пред входа, ей...
Виж целия пост
# 84
А Лозенец не е пък чак толкова скъпарски.


Ами що живеете там? Аз също се дразня от "новодошлите", които населиха иначе хубавия квартал и го направиха на това, което описваш. Действително частта до Южния парк и Японския е отвратителна и там не бих отишла да живея, но старата част на Лозенец си е все така хубава /като изключим липсата на места за паркиране/. Тук живеем щото сме собственици - и да ти кажа ние сме точно до реката пред Южния парк - демек пресичаш мостчето и си в парка - ами няма такава магистрала просто. Строителят ни направи голям паркинг на който място не можеш да си намериш и нон стоп са бусове, зареждащи магазинчета и коли на хора дошли да се разхождат в парка. Е мерси НЕ!
Като ми дойдат гости все го възхваляват - каква гледка, каква красота - е да ама трябва да си мия терасата по 3 пъти на ден защото целия прахоляк от паркинга се лепи по стъклата ми и полепва по пода. Какъв ми е келепира че съм до парка??

Ако има как ще се преместя наистина, но сега не е момента да продавам жилище и да се занимавам с преместване...
Виж целия пост
# 85
Ооо, това с паркирането е голяма драма. На нашата улица през деня няма къде игла да хвърлиш. То не са фирми, то не е чудо. Редовно ми се случа да се карам с някой, решил да паркира пред входа....
Виж целия пост
# 86
Аз затова търсих кооперация с подземни гаражи. Тоя ад с паркирането просто не мога да си го причинявам повече. Айде, да отиваш на работа, как да е. Ама пред вкъщи, когато мъкнеш дете, покупки.....
Всеки ден благославям момента, в който купихме гаража. Да не споменавам за другите екстри- има къде да си държим колелата, шейната на хлапето, не чистя стъкла сутрин, не размразявам колата 5 минути, не ми крадат огледала и други периферии, оставям си якето в колата, сменям си обувките- абе с две думи, благинка отвсякъде.
Виж целия пост
# 87
Благородно ти завиждам, Рокси.   bouquet Ние нямаме гараж и всяка вечер обикалям по няколко пъти околните улици да си намеря място за паркиране.
Виж целия пост
# 88
Аз затова търсих кооперация с подземни гаражи. Тоя ад с паркирането просто не мога да си го причинявам повече. Айде, да отиваш на работа, как да е. Ама пред вкъщи, когато мъкнеш дете, покупки.....
Всеки ден благославям момента, в който купихме гаража. Да не споменавам за другите екстри- има къде да си държим колелата, шейната на хлапето, не чистя стъкла сутрин, не размразявам колата 5 минути, не ми крадат огледала и други периферии, оставям си якето в колата, сменям си обувките- абе с две думи, благинка отвсякъде.

Завиждам ти искрено!!!    bouquet
Виж целия пост
# 89
Цитат
Благородно ти завиждам, Рокси.  bouquet Ние нямаме гараж и всяка вечер обикалям по няколко пъти околните улици да си намеря място за паркиране.
И обикновено колата е на съседната улица в... калта  Laughing
Виж целия пост
# 90
Не знам какви са критериите на другите, но аз в "Красна поляна" никога не бих живяла - заради циганьорите там. Изобщо не виждам кой квартал би могъл да е по-лош!
+1
да добавя и модерното поради същата причина
Виж целия пост
# 91
Не знам какви са критериите на другите, но аз в "Красна поляна" никога не бих живяла - заради циганьорите там. Изобщо не виждам кой квартал би могъл да е по-лош!
+1
да добавя и модерното поради същата причина

Надежда
Обеля
Люлин 5 - срещу циганската махала
Модерно предградие /не знам какво му е модерното/
Виж целия пост
# 92
И на мен гаража ми е слабото място.
За съжаление, в цялата сграда има само четири гаража и ако се появи възможност, ще купя единия.
За щастие мъжът ми доста време отсъства и с един гараж ще се справим.
Или ако докачам да стане синя зона, тогава, пак от личен опит, няма проблеми с паркирането.
Виж целия пост
# 93
Момичета,мислим да си купуваме апартамент и имаме добра оферта за Красна поляна 2.Понеже не ми е много познат квартала,моля някой да ми каже как е с транспорта и дали има много цигани в тази част.
Виж целия пост
# 94
А Обеля как така беден.....

 newsm78 И аз това питам? Правите ли разлика  между квартала и комплексите. Обеля 2 е ужасен, но за "селото"ще се хващаме за гушите hahaha Тихо и спокойно място, с прекрасни къщи , чистичко и без бум на невъздържано строителство . Peace
Виж целия пост
# 95
Не знаех, че Красна поляна има 2-ра част...
Но както и да е, по мои наблюдения циганите са навсякъде в Кр. поляна. Не бих си купила там жилище.

От посочените квартали не мога да определя нито един като хубав.
Хубав квартал за мен е Бъкстон и Гоце Делчев също.

Виж целия пост
# 96
Не знам какви са критериите на другите, но аз в "Красна поляна" никога не бих живяла - заради циганьорите там. Изобщо не виждам кой квартал би могъл да е по-лош!
и не само това, просто е ужас и безумие на места  ooooh!
Виж целия пост
# 97
Момичета,мислим да си купуваме апартамент и имаме добра оферта за Красна поляна 2.Понеже не ми е много познат квартала,моля някой да ми каже как е с транспорта и дали има много цигани в тази част.
Дай някакъв ориентир като улица или блок. Във всеки квартал има кофти и хубави места.
Виж целия пост
# 98
Момичета,мислим да си купуваме апартамент и имаме добра оферта за Красна поляна 2.Понеже не ми е много познат квартала,моля някой да ми каже как е с транспорта и дали има много цигани в тази част.

Е не сте ли ходили да разгледате ? Идете вижте на място, нали имате точния адрес. Щото на едни им харесва, на други не, то въпрос на предпочитания  Whistling
Виж целия пост
# 99
Проблема с паркирането го има абсолютно навсякъде. Дали е заради новодошлите с безбройните си коли ( в нашия квартал имам чувството , че наистина са безбройни) , или поради друга неизвестна за мен (все още) причина- факта си е факт. Вечер обикаляш като идиот , за си намериш своите няколко сантиметра , където да се свреш. Така , че и аз бих посъветвала ,който купува апартамент в нова кооперация и има възможност за гараж- да не се колебае, независимо в кой квартал смята да се установи  Peace
Виж целия пост
# 100
Проблемът с паркирането се дължи на недалновидността на архитектите на София - и минали и настоящи. Май най-нормални възгледи са имали тези, които се проектирали София по царско време и са оформили карето около Кристал - тогава с ниски сгради на голямо отстояние - военният клуб и БАН са били най-високите сгради. След това всеки е мазал, не е работил. Колите са били измислени, а след ВСВ започват да стават масови, урбанизацията е протекла на запад 17 век - тука са строили комплекси без грам мисъл. Новодошлите нямат вина точно за това перо, ами пълната липса на места за паркиране. Не знам за вас, но в нашето семейство сме двама с две коли и бус. Родителите ми - и при тях - двама с две коли. Ние живеем в къща, не е проблем. Ама те имат 1 гараж. Който отгоре на всичкото е глупаво конструиран - не можеш да си го запушиш с твоята кола и така дефакто да паркираш две - препречваш пътя на другите.

А това с кварталите, както казах и по-напред - зависи от критериите. Ако някой работи в бизнес парка в Младост 4, ще е кощунство а отиде да живее на място, от което ще губи по 2 часа на ден от живота си в път. Пък ако ще и да е перфектният квартал...
Виж целия пост
# 101
Гласувах за Модерно предградие, защото съм ходила веднъж и направо се стреснах - мръсно, някакви саборетини, цигани, нямаше читава улица, неудобно като място и транспорт, като цяло кофти облик. но това беше преди година, сега не зная пооправили ли са го. Аз съм живяла и в лош, и в хубав квартал. Има значение къде живееш определено и какви хора срещаш по улиците и каква е средата като цяло. Но ако човек е роден и израстнал някъде и си живее там, няма лошо, човек не избира къде да има дом понякога. Ако  нямаш пари за местене и друго жилище - винаги можеш да отсееш плявата и да имаш среда и приятели, които да ти носат удовлетворение.
Виж целия пост
# 102
Между другото искам да отбележа, че в Модерното няма само съборетини  Wink
Има 9 блока, строени доста читаво през 1987-1989 г., а 9 блок след 90-та. Има и доста хубави къщи, поддържани. В момента около нашия блок се строят поне 5 нови кооперации. Така, че няма само мръсотия и съборетини. Ако някой е ходил в частта около гробищата е отделен въпрос. Проблемите на квартала са единствено циганите, но те вече са почти навсякъде и липсата на уредено топло. Аз друг проблем не виждам  Wink Имаме си всичко в квартала и в близост до него от битова гледна точка. Недостатък е липсата на училище и детска градина, но пък наблизо в Люлин има бол.
Откъм транспорт си е перфектно. От нас до Младост с автобус+метро съм засичала 30-35 минути. Така че не съм съгласна, че не е уреден откъм транспорт  Wink

А относно средата... моята среда изобщо не се ограничава с кварталната. Все пак хората, с които общувам гледам да отговарят на критериите ми и честно казано не ме интересува дали живеят циганската махала или в най-скъпия софийски квартал  Laughing
Виж целия пост
# 103
Защо само до Младост визираш транспорта? Какъв транспорт минава покрай вас точно? Мисля само рейсовете, които отиват на Сточна гара...или бъркам?
Въпроса не е какво има, то и в кв.Ботев има магазини, че и детска градина наблизо им направиха, а как изглежда квартала, каква му е визията, цялостната обстановка. Също така знам, че има проблем с канализацията - решен ли е вече? И 15 блока правят ли квартал, има ли инфраструктура добра...Аз казах, че съм ходила преди година, ако не и повече. Ами не ми хареса, в сравнение с Редута например - няма база за сравнение дори.
Но пък аз също съм живяла в кв.Орландовци няколко години- имаме там къща. Така че - вече казах, принципно човек навсякъде би могъл да се чувства уютно и у дома си  Peace
Виж целия пост
# 104
Аз живея в "Красна поляна" 2 . Всъщност, преди две години се нанесох тук, тъй като съпругът ми има жилище в този квартал.
Да, има цигани, но те не живеят в тази част, а във "Факултета", което е на две автобусни спирки. Живяла съм и в Слатина и смея да твърдя, че количеството на братята е почти същото. Имам наблюдения и за Люлин 5.
Сутрин е малко неприятно да пътуваш в 72 с тях, но явно имам висок праг на търпимост и засега продължавам да се придвижвам по този начин.
Другият автобус е 77, който отива до ЖП гара.
Минават авт. 11, 60, 83, трамваи 22 / има и други, но засега не се сещам.
Има детски градини, училища, градинки за майки с деца / виждала съм там предимно българки/ Говоря за градинката до църквата.
Приятно ме изненада и детският куклен театър, който се  намира в "Красна поляна". Не съм го посетила, но живот и здраве да се появи детенце, ще го водим там.
От големите магазини- "Европа", "СБА", "Фантастико" мисля, че го водят в 3-та част. Да не забравяме и наличието на голям пазар Flutter
Почти всички банки имат клонове в Красна поляна, май само Уникредит не съм виждала.

В общи линии, това е. Ако имаш други въпроси, съм на разположение за отговор:)
Виж целия пост
# 105
Защо само до Младост визираш транспорта? Какъв транспорт минава покрай вас точно? Мисля само рейсовете, които отиват на Сточна гара...или бъркам?
Въпроса не е какво има, то и в кв.Ботев има магазини, че и детска градина наблизо им направиха, а как изглежда квартала, каква му е визията, цялостната обстановка. Също така знам, че има проблем с канализацията - решен ли е вече? И 15 блока правят ли квартал, има ли инфраструктура добра...Аз казах, че съм ходила преди година, ако не и повече. Ами не ми хареса, в сравнение с Редута например - няма база за сравнение дори.
Но пък аз също съм живяла в кв.Орландовци няколко години- имаме там къща. Така че - вече казах, принципно човек навсякъде би могъл да се чувства уютно и у дома си  Peace

Ами метрото има все пак и някои други спирки по пътя си към Младост  Laughing
Покрай модерно преминават автобуси 309 (не само до сточна гара, а има и обратна посока), 108 до Люлин и в обратната посока, но не знам къде точно отива после, 82, отива до гарата и после в Иваняне, 53 - Сточна гара, в обратна посока пак някъде към западните части на София. С всички тия автобуси стигаш до станция Сливница, на която между другото спират автобусите за банкя и Божурище. От моята спирка до метро са 3 спирките. Ако на това му викаш неуреден транспорт се чудя в Редута какъв трябва да бъде  Wink или в Сухата река. Точно в липса на транспорт не може да се обвини квартала. Канализация в улиците около бул. Европа има от години. А в момента се прави колектора за целия квартал. Нали му е подарък на Бат Бойко от главния архитект за рожденния ден  Wink Кое наричаш инфраструктура, за да ти отговоря дали има  Wink

Не се втурвам в защита на квартала от засегната чест, а в интерес на обективността  Wink Да, има проблеми, да, има части без канализация, да, позабравен е от общината, но да се твърди, че едва ли не е най-голямата дупка на София не е вярно просто  Wink Между другото земята в модерно е една от най-скъпите в града и открай време е била такава  Wink Идея си нямам защо при липсата на канализация.

П.С. Не помня някъде до този момент да съм правила сравение с който и да е квартал. Живяла съм в Люлин 20 години, в блока до пазара и съм благодарна, че не съм там, защото от прозореца на стаята си щях да виждам улицата към пощата с гниещите обелки от зелки  Laughing
Виж целия пост
# 106
Тулумба,много ти благодаря за изчерпателната информация.Simple SmileЖилището,от което се интересуваме,е на бул.Никола Мушанов.точно срещу,мисля че беше,Пиреус банк,та силно се надявам да няма много цигани в този район,че иначе е страшно!
Виж целия пост
# 107
Добър транспорт значи да не трябва да се прехвърляш много, за да стигнеш до центъра например /а не че го има в двете посоки/, да имаш връзки не само с едното метро, а като цяло удобно придвижване.  Кажи ми например как стигаш до НДК или до Южния парк? С три прехвърляния, което не е малко.Е, сама сравни разликата с транспорта например в от хотел Плиска до всяка точка на София.
Истината е обаче, че много квартали наистина са без добър транспорт, да не кажа болшинството, което е един от основните проблеми в София, наравно със задръстванията. И именно защото тия проблеми са явни, когато човек избира жилище, което е огромна инвестиция и не се сменя всеки ден, трябва да обърне внимание.
Аз например скоро се преместих от въпросния споменат кв.Орландовци в центъра. Мога да отбележа само някои от разликите:
1. Многото цигани и турци преди, отвратително ми е да слушам "чуждестранна" реч и да глудам смугли муцуни
2. Спестявам пътя до работата - преди 30мин, сега 5 мин пеш плюс по 100лв за карти на мен и мъжа ми
3. По-добра детска градина
4. Изобилие от градинки за детето
5. Всяка точка, до която искам да стигна, ми е удобна
6. В близост Била, магазини и т.н. всякакви удобства
И като цяло - чувствам се много по-добре в тая обстановка. И това е важното, как човек се чувства.

TETA1976 - какво значи няма много цигани? Напротив - там навсякъде ще ги срещаш, независимо дали живеят във входа ти или само преминават, или се возят в превозните средства или пазаруват наоколо...Ако това ти е проблем - циганите - не е за теб, ако не ти правят впечатление - квартала е удобен, не е много далеч от центъра, има добра инфраструктура и цените на жилищата там са сравнително ниски, което не е за пренебрегване.

Ваче, редактирала си си поста - това за цените въобще не е вярно - тук е явно http://www.imot.bg/pcgi/main.cgi?topmenu=3&leftmenu=2 - на едно ниво е с циганския Ботев например.
Виж целия пост
# 108
viliko, честно казано аз в Южния парк не ходя  Grinning, предпочитам Борисовата градина. Там стигам вече само с метро. На НДК също не ми се налага често. Ако се замислиш не може да стигаш до всяка точка на София еднакво лесно. Моето дете е в добра детска градина. Единствено училище свястно няма, но мите критерии за това са твърде високи  Wink Има хора с "по-нормални" критерии и за тях си има нормални училища. Магазини имаме в близост Бол. На еднакво разстояние са и Билла и Хит и Фантастико. Разбира се, че се ходи с кола дотам, защото не влача торби по транспорта. Пък и кварталните ни магазини стават за пазаруване.
Района около орлов мост си го обичам по сантиментални прични, но ако трябва да сме честни за нормално живеене не става  Wink Свекърва ми живее на Е. Георгиев. Стига навсякъде лесно, но шумът и мръсният въздух мисля, че са одстатъчни да правят района ненормален за живеене. Тихата уличка, на която пък живеех преди години е на 200 метри от Цариградско шосе. Е, не е по-чисто там, ако и да има Борисовата градина.

Освен това мисля, че пропускаш някои неща... жилището не се сменя всеки ден, обаче и кварталите се развиват. Едни по-бавно, други по-бързо. Едно време Орлов мост е бил на края на София  Wink В модерното живея от 15 г. Като дойдохме тук нямаше телефони дори. Сега си имаме и телефони и нет (по-евтин от този в центъра  Wink) Така че квартала ще се развива, всичко зависи колко бавно се раздвижва държавната машина. Но слава богу все още не си гледаме в прозорците с комшиите както на някои места дето са сграда върху сграда.


П.С. Аз казах земята, а не апартаментите  Laughing
Да, редактирах, за да не пиша по 15 поста един след друг
Виж целия пост
# 109
А между другото на линка си обърни внимание, че някои квартали като споменантите от теб са в сиво и няма данни за тях. поне за модерно няма. Така че не бих казала, че са на едно ниво  Sunglasses
Виж целия пост
# 110
Тулумба,много ти благодаря за изчерпателната информация.Simple SmileЖилището,от което се интересуваме,е на бул.Никола Мушанов.точно срещу,мисля че беше,Пиреус банк,та силно се надявам да няма много цигани в този район,че иначе е страшно!

Циганите са навсякъде. На мен лично не ми пречат много. Честно казано, точно цигани са ми отстъпвали място в автобуса, помагали са ми в няколко ситуации. И при тях има хора и хора. Но това е друга тема:)
Сещам се къде долу горе ще ти е жилището. Вилико те е насочила правилно - квартала е близо до център, има удобни транспортни връзки и се предлагат почти всички услуги, за да ти е удобно живеенето там.
Виж целия пост
# 111
Това, че един квартал би се развил по никакъв начин не би ме накарало да го харесам, ако сега е кофти  Naughty

Отделно, че цената на земята и тази на жилищата е тясно обвързана - да не пращам пак линкове - отвори сама и сравни парцелите в Модерни и тези с приблизителна площ в другите квартали - не зная защо мислиш, че там са скъпи...

Не искам да споря с теб, просто не е добър квартал за мен, изредих защо, а и в общата практика - като гледам как вървят цените, което също е показателно.

А на предния линк - не че няма инфо - щом са един цвят, са на еднакво дередже, тоест възможно най-евтините в София  Wink
Виж целия пост
# 112
Оо, аз нямам нищо протива да не е добър квартал. Всеки има своята преценка. Просто в темата има и мнения, не съм бил в Модерното, ама го смятам за най-гадния квартал мръсен и със съборетини. Малко обективност не е излишна.
За линка.. кликни върху който и да е квартал и виж табличките с цените на всичко. Като кликнеш на модерното цени няма  Laughing може би, защото е безценен  Joy Joy Както и да е.. кой където иска да живее и да харесва и нехаресва.. затова сме различни всички  Wink
Виж целия пост
# 113
 Twisted Evil иска ти се
Виж целия пост
# 114
... Ваче, редактирала си си поста - това за цените въобще не е вярно - тук е явно http://www.imot.bg/pcgi/main.cgi?topmenu=3&leftmenu=2 - на едно ниво е с циганския Ботев например.

Според тази графика в Изгрев е по-евтино отколкото в Изток, а това изобщо не е така. Имам поглед, та съм в течение.
Виж целия пост
# 115
С кое си в течение точно?
Изток е един от най-скъпите квартали.
Пък и не казвам, че е на 100% вярна графиката, но дава достатъчно добър ориентир. Според теб Модерно предградие тогава скъп квартал ли е - като жилища и като земя?
Виж целия пост
# 116
Модерното си има транспортните връзки и ползва голяма част от удобствата на Люлин. Да, неугледен вид на квартала, но в крайна сметка е и въпрос на възможности кой какво ще си купи. Не всички имат пари да се нанесат около НДК и Борисовата градина. Да не говорим, че през последните години значително се подобри визуално вида на квартала. Частта около гробищата продължава да е все така отвратителна, но около булеварда изградиха доста нови кооперации, Хит и т.н.
Преди години,  в най-новата част на Люлин, където живея, беше по същия начин - съборетини без канализация и канавки. Имаше и едно огромно циганско гето, което разкараха заради метрото. Вече няма и помен от тях. Така че Vache е права за развитието на районите, само дето става бавно...
А транспортните връзки на х-л Плиска са отразени и в цената на жилищата в района. Simple Smile Едно време бабата и дядото на моя приятелка се тюхкали как си купили апартамент на края на София, а те са на гърба на хотела.
Виж целия пост
# 117
Вие в училище не сте ли имали "четене с разбиране"?
"Изток" е скъп квартал, но "Изгрев" е по-скъп! В никакъв случай не е наравно на цените на "Гео Милев"!
Виж целия пост
# 118
Е стига деее, не може да се сравни Модерното с Ботев по никакъв начин. Освен това в Модерното циганите нямат собствени къщи. Единици са тия дето имат къщи. Останалите живеят в къщите, собственост на общината. Въпрос на време е общината да си окрупни терените и да бутне отчуждените къщи. Тогава ще си заминат и циганите, които междуепрочем изобщо не са като тия във Факултето. Най-нормални хора са си Wink.
За Модерно е имало план да има 40 блока. След 1989 г. всичко е спряно, но са останали много отчуждени къщи. Общината смята, че вместо да се занимава да гонка циганите може да им взима минимален наем и те все пак поддържат тия къщички повече отколкото ако никой не живее в тях. Другите парцели, които са си на собственици си се стопанисват добре. Хората къщи като палати направиха там. Като цяло не съм чула да се продават там парцели частни. Не за друго, а защото тоя квартал е малко като село в града. Имаш си къща и си в града. Много хора си мечтаят за това. Ще ме накарате да се разщъкам из квартала и да пусна тук снимки  Wink Истинският проблем е канализацията, която хората чакат от години и вече се надяваме да се реши, макар аз да нямам отношение, защото улиците по които минавам да имат канализация. И топлото лично на мен е голям проблем и затова се боря да пуснат поне газ, но не се надвива лесно  Wink
Виж целия пост
# 119
Чудя се с кое си наясно?
ОК, виж тогава тук http://www.mirela.bg/index.php
Или и това е грешна статистика?
Виж целия пост
# 120
Упс.. и пропуснах нещо.. боклука  Laughing Фирмата дето обслужва квартала с едно сложно немско име не оставя контейнерите да се напълнят дори. Преди като си извеждах кучето около 1 посред нощ ги гледах как събират боклука и изобщо тия хора не спират и съвсем съвестно събират. Навсякъде са поставили кофи и за сгурия специално, защото хората ползват въглища. А друг е въпросът колко е културата на българина. Тя е една и съща. Обаче зад нашия блок отдавна няма торбички с боклуци, изчезнаха като с магическа пръчка. Не вярвам простаците да са спрели да ги хвърлят оттам  Laughing
Пропуснах.. имаме си много симпатична малка църква и макар да съм пълен атеист самата постройка е китна и малка и радва окото. Имаме си и читалище. Ако общината почисти градинката около читалището цена няма да има  Wink
Виж целия пост
# 121
Бе какво да им гледам измислените оферти, нали знам какво се продава и в двата квартала! Това са единствените места в Сф от които се интересувам, следя ги от години. Разбирам да си говориш за твоя квартал, където си наясно кое колко струва, ама колко малко акъл трябва да имаш, за да развяваш измислените на имот.бг?
Виж целия пост
# 122
ОК, ти знаеш, никой друг  Peace
Но аз не мога да се изкривя и да се съглася, като не само чета, интересувам се, следя, ами сама съм ходила по огледи, когато търсех жилище именно в тия квартали.
Да не говорим пък за репликата, че не бих могла да знам нещо, извън моя квартал  ooooh!
Виж целия пост
# 123
.... Да не говорим пък за репликата, че не бих могла да знам нещо, извън моя квартал  ooooh!

Това го казваш ти  Wink
Виж целия пост
# 124
Мисля, че кварталите, в центъра са най- лоши за живеене. Няма място по тротоарите, всичко е застроено, трафик и мърсотия на всяка крачка. Мисля, че колкото е по отдалечен квартала, толкова по- добре. Това важи за хората с малки деца най- вече.
Виж целия пост
# 125
Така както е зададен въпроса ,не може да се отговори еднозначно.Много зависи какво е конкретното място.Живяла съм  и избягах от един от уж ''хубавите'' квартали поради куп основателни/поне за мен /причини,които обаче не пречат на много хора да се чувстват удобно на същото място.
По-правилен е подхода да търсиш баланс м/у определени фактори важни за теб и да подбереш по тях.Каквото и да избереш все няма да е идеално,но ще е най-добрия за теб избор Peace.
Виж целия пост
# 126
Мисля, че кварталите, в центъра са най- лоши за живеене. Няма място по тротоарите, всичко е застроено, трафик и мърсотия на всяка крачка. Мисля, че колкото е по отдалечен квартала, толкова по- добре. Това важи за хората с малки деца най- вече.
Точно това щях дапиша- хората имат различни критерии. За един е ок да живее в градския шум с всичките му недостатъци, друг пък търси точно отдалечеността и уединението.
Виж целия пост
# 127
За мен лош квартал е Илиенци къщите-все едно са накрая на света.
Обеля 2 /особено крайната улица където минава 150/ също.
Пренаселения Младост.
Бояна,Драгалевци-канализация,транспорт.
Виж целия пост
# 128
Kremito, какво стана, хареса ли си жилище?  Пожелавам успех!
А за циганите... много е различно. В моя квартал (зад Околомръсното) има няколко цигански блока - бивши общежития на стар завод. Целият контингент пазарува в моята книжарница. Е, какво да ви кажа - възпитани и нормални хора. Поръчват нови учебници за децата си (въпреки ужасните цени!), купуват и книжки за малките, хлапетата вярно, досадно мрънкат: "Лельо, има ли нещо за 20 ст.",  но като им кажеш, че не им достигат 10 ст. за нещо, тръгват си, а като има дадат родителите - се връщат кротко и тогава купуват. От време на време им продавам нещо без да им достигат някакви стотинки. До час-два или на другия ден са се върнали и са донесли недостигащото (което аз принципно съм отписала)  Sunglasses  Това, че са мургави, слушат Амет (или койтотамдругбеше) и са по-шумни на тумба, не ми пречи, щом спазват законите и си нямам проблеми с тях  Peace  Кражби вече 3 г. не съм засичала. И някои "чисти" българи ми умирисват магазина повече от тях, като доближат тезгяха...

Наистина критериите за добър квартал са различни за различните хора. Ако не си намерила още вашето жилище, напиши на какво най-вече държиш, ще те ориентираме. И аз съм в течение на пазара, живяла съм в половината квартали на София (дори в момента продавам апартамент - но е по-големичък от това, което търсите, 66 кв.м. чиста площ е.)
Виж целия пост
# 129
Гласувах за Модерно предградие.
Виж целия пост
# 130
Гласувах за Модерно предградие.
Да беше написала защо.Гледам че този квартал води убедително,но малко са обоснованите мнения.
Виж целия пост
# 131
А ти ходила ли си там? Може би, ако си ходила нямаше да питаш защо.
Виж целия пост
# 132
А ти ходила ли си там? Може би, ако си ходила нямаше да питаш защо.
А ти като ходи- какво видя?
 Живея в Модерното, но пък от понеделник до събота прекарвам дните си в Гоце Делчев( а преди това пък цяла година в Павлово).Искам да ви кажа, че не виждам НИКАКВА разлика.Боклукът си прелива от кофите и там, и тук, улиците са разкопани и кални и на двете места, кончета с каручки обикалят и там, и тук.Предимство на Модерното е, че поне движението вътре в квартала не е така интензивно, та мааалко от малко за децата е по-спокойно.
Виж целия пост
# 133
Пък относно транспорта- много си е О.К. даже, стига да знаеш кое къде отива.Някой спомена, че нямало директен транспорт до Южния- има, и още как! Автобус 83 води точно до подлеза на бул "Г.Делчев" и "П.Тодоров".:Р
Виж целия пост
# 134
А ти ходила ли си там? Може би, ако си ходила нямаше да питаш защо.
Минавала съм на път за Илиенци.Виждам блокове и къщи.Не виждам разлика с другите квартали.
Виж целия пост
# 135
А ти ходила ли си там? Може би, ако си ходила нямаше да питаш защо.
А ти като ходи- какво видя?
 Живея в Модерното, но пък от понеделник до събота прекарвам дните си в Гоце Делчев( а преди това пък цяла година в Павлово).Искам да ви кажа, че не виждам НИКАКВА разлика.Боклукът си прелива от кофите и там, и тук, улиците са разкопани и кални и на двете места, кончета с каручки обикалят и там, и тук.Предимство на Модерното е, че поне движението вътре в квартала не е така интензивно, та мааалко от малко за децата е по-спокойно.
Защита на родното кварталче.
Виж целия пост
# 136
Хич не ми харесва в Хаджи Димитър и Сухата река, Частите на Левски също са отврат.
Виж целия пост
# 137
Аз мога да ви кажа кой квартал за мен е най-хубав. Но критерийте ми, са малко по различни, като чистотата на въздуха, спокойният живот и отдалечеността от центъра /но не прекалено/, както селата около София. Овча купел.
Дойдохме тука през 91г. то Хаджи Димитър. Почувствах се, все едно отидохме на село. Дори крави пасяха отсреща на поляната.
И сега като се върна от центъра, или както вчера от Суха река /където празнувахме НГ/, като сляза от колата дишам с пълни гърди.
Вярно започват да се застрояват поляните, но все още има, и си остава квартала с най-чистия въздух в цяла София.
Като се оженихме с мъжа ми 2006 бяхме категорични оставаме в Овча купел.
Що се отнася до циганите, те са навсякъде. Те са като хлебарките от тях отърваване няма никъде. Най-лошото е че се и развъждат като хлебарки и скоро ние ще сме малцинството.
Не мога да кажа кой квартал е най-лош, защото навсякъде живеят хора. Щом живеят там, то този квартал за тях е най-добрия. Критерийте са различни. Би могло да се даде такова определение само, по конкретно зададен критерии, но комплексна такава оценка е много трудно да се постави.
Виж целия пост
# 138
Е, извини ме, но ти сравняваш ХД със Суха и Овча купел. А те са си един клас...
Виж целия пост
# 139
Е, извини ме, но ти сравняваш ХД със Суха и Овча купел. А те са си един клас...

A какви са тия класове? Rolling Eyes
Виж целия пост
# 140
В Дървеница съм живяла - приятен квартал с приятни хора - предимно с панелни блокове е, но от по-новите, зеленичко е - има само една част, в която е презастроено. По-добре е от Мусагеница от гледна точка на това, че там са предимно по-стари панелни блокове - иначе и двата квартала са приятни за живеене. Сега живея в Илинден в малко блокче с голяма вътрешна градина и лично за нас беше много удачен вариант и досега си го харесваме Peace
Виж целия пост
# 141
Е, извини ме, но ти сравняваш ХД със Суха и Овча купел. А те са си един клас...

Не е точно така. geryger всъщност има предвид квартала Овча купел - който е нещо коренно различно от ж.к. Овча купел. И въздуха там наистина няма нищо общо с този в Суха река, Ж.Димитър, Орландовци и т.н. - там е ниско, всичкото смог на софийското поле се утаява там, а като капак на всичко, розата на ветровете е някъде над Орландовци и върти замърсения въздух баш там наоколо...
Виж целия пост
# 142
Ами аз имам баба в Орландовци, живяла съм там достатъчно дълго, ама вихрушка над квартала никога не е имало. Но другите минуси не отричам, много са, поне за мен.
В Сф има т.нар.зони - лесно може дасе ориентирате за кварталите и ж.к.-тата с подобни условия и облик - като погледнете в някои от сайтовете за недвижими имоти и разгледате цените. Те са ориентир, но разбира се не 100%това истина, защото, както и назад казах - всеки има различни критерии за удобство и хубост.
Всъщност какво стана с авторката - избра ли?
Виж целия пост
# 143
От посочените тук в анкетата квартали, нито един не е хубав.
Единствените хубави елитни квартали за мен в София са Стрелбище, Гоце Делчев, Иван Вазов и част от Центъра.
На второ място слагам Хиподрума, Лозенец, Изток и  Бели брези .
Трето място за мен са Зона Б- 5, Борово, Гео Милев, Редута( някои части).
Останалите квартали не са място, на което бих искала да живея.
Виж целия пост
# 144
Е, тя анкетата е за най-лош, а не за най-хубав  Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия